Noile planuri-cadru pentru liceu ar fi gata în doar 3 luni și jumătate, în această iarnă, susține Ministerul Educației, care a pus în dezbatere „calendarul reformei curriculare”, după ce a întrerupt-o în urmă cu doi ani

1.650 de vizualizări
elaborarea curriculumului de liceu
Foto: © Poznyakov | Dreamstime.com
Noile planuri-cadru pentru liceu ar urma să fie gata în 3 luni și jumătate, până în ianuarie 2024, după cum propune Ministerul Educației într-un grafic de activități privind noul curriculum național, lansat miercuri, 16 august, în dezbatere publică timp de 7 zile. Schemele care stabilesc numărul de ore alocate fiecărei discipline în funcție de profil și specializare ar urma să fie elaborate, dezbătute și aprobate în perioada octombrie 2023 – ianuarie 2024, conform proiectului de calendar, redat mai jos în articol.

Pe 11 august, în urmă cu cinci zile, Ministerul Educației a lansat în consultare publică un ordinul de ministru prevede că până pe 29 februarie 2024 trebuie aprobate, prin ordin de ministru, planurile-cadru pentru liceu pe reforma curriculară a noii legi a educației în învățământul preuniversitar. Edupedu.ro scria atunci că, astfel, până la finalul lunii februarie 2024 ar urma să fie gata planurile-cadru pentru liceu, pe baza cărora se elaborează, apoi, noile programe școlare, până încep elevii încep clasa a IX-a în 2025.

Vor învăța după aceste planuri-cadru noi și după programe școlare noi, la liceu, elevii care pe 11 septembrie 2023 încep clasa a VII-a. Într-un interviu acordat de ministra Ligia Deca, publicat de Edupedu.ro, aceasta spunea că ei sunt și primii care vor da Bacalaureatul reformat, în anul 2029: „O să avem niște discipline cu un număr mic de ore și axate pe cunoștințe de bază la materiile la care se va da proba complementară”, a spus Deca.

Revenind la proiectul de „Grafic al activităților privind noul curriculum național”, în perioada august – septembrie anul acesta, adică în maximum 6 săptămâni, ar urma să aibă loc lansarea apelului de selecție, constituirea și aprobarea comisiilor pentru elaborarea și validarea planurilor-cadru de învățământ, se arată în grafic.

În octombrie – decembrie 2023 ar urma să fie elaborată procedura de constituire/ actualizare, printr-un apel de selecție, a grupurilor de lucru pentru elaborarea programelor școlare pentru discipline obligatorii din învățământul liceal, conform graficului.

Din octombrie 2023 și până în ianuarie 2024 ar trebui să fie elaborate, dezbătute public și aprobate planurile-cadru pentru învățământul liceal, potrivit documentului de mai jos. Între 23 decembrie și 7 ianuarie este vacanța de iarnă pentru profesori și elevi.

Programele școlare și standardele naționale de evaluare, pentru disciplinele obligatorii din învățământul liceal, ar urma să fie gata în septembrie 2024, ca din octombrie 2024 și până în august 2025 să fie elaborate, aprobate și publicate manualele școlare pentru discipline/module de studiu ale elevilor care intră în clasa a IX-a în septembrie 2025.

FOTO DOCUMENT Graficul activităților privind noul curriculum național (în dezbatere publică):

Foto: captură – document
Ultima reformă curriculară, abandonată la liceu în 2021, deja pentru a treia generație

Amintim că, în acest an, peste circa 3 săptămâni, începe școala a treia generație de elevi de liceu care a ratat reforma curriculară din cauza unor politicieni. Este vorba de clasele a IX-a, a X-a și a XI-a care au făcut Clasa Pregătitoare și pentru care planurile-cadru noi de liceu, o continuare a curriculumului nou „prins” de aceștia în gimnaziu, nu există. În schimb, pentru a le fi corelate competențele din gimnaziu pe programele școlare noi cu cele din liceu pe programe școlare vechi, profesorii lor au la dispoziție repere metodologice.

Pentru elevii de clasa a XI-a în 2023, ele nu au venit încă, deși cursurile încep peste 3 săptămâni. Edupedu.ro a scris recent despre bătaia de joc la adresa profesorilor și elevilor, din partea Ministerului Educației, care le-a cerut cadrelor didactice să facă reperele metodologice pentru clasa a XI-a, pentru peste 80 de discipline, în doar 10 zile lucrătoare, în plină vacanță.

În iunie anul acesta, ministrul Educației, Ligia Deca, anunța că „procesul de revizuire a planurilor-cadru pentru liceu va începe după ce avem în vigoare legile educației. Grupurile de lucru îi vor include pe cei care au „un cuvânt greu de spus””. Oficialul preciza atunci că „avem nevoie de cadrul normativ general pentru a definitiva procesul prin care ele vor fi revizuite”, referindu-se la noile legi, și că „ne dorim ca aceste planuri-cadru să reflecte viziunea societății privind profilul absolvenților”.

Cea mai recentă referire la revizuirea programelor școlare pentru liceu a fost când au existat discuții la Ministerul Educației cu experți din Institutul de Lingvistică al Academiei Române, marți, 11 iulie, după cum anunța ministra Ligia Deca într-o postare pe Facebook. Oficialul a scris că „este necesar ca elevii să studieze elemente de exprimare corectă și la liceu, nu doar în gimnaziu”, făcând referire la introducerea gramaticii în liceu, idee discutată încă din anul 2020 la instituția pe care o conduce – detalii aici.

Elevii care au intrat în clasele a IX-a, a X-a și a XI-a în 2023 nu au manuale noi, ci tot pe cele aprobate în 2004 și 2009, în funcție de disciplină. Ei au fost primii care, în anul 2012, au intrat în clasa pregătitoare având curriculum complet nou pentru învățământul primar, apoi pentru cel gimnazial. La liceu, reforma a fost întreruptă – detalii aici. În loc de programe școlare noi, tuturor acestor elevi li se predă după niște repere metodologice, ghiduri pentru profesori de aplicare a unui „curriculum tranzitoriu”.

  • Pentru cei care intră clasa a XI-a în toamnă, ministerul Educației nu a publicat încă reperele pentru ca profesorii să le consulte, iar până încep cursurile noului an școlar mai este exact o lună. Consultă aici reperele metodologice pentru clasa a IX-a și aici reperele pentru a X-a.

Având în vedere că nici elevii care vor începe clasa a IX-a în 2024 nu vor avea planuri-cadru și programe școlare noi, deși au învățat în gimnaziu după reforma curriculară, acest lucru înseamnă că sunt 4 generații de tineri cu reforma curriculară amânată. Nu a existat vreo bază legală pentru această întrerupere, reforma fiind inițiată în 2012, fără vreo modificare pe parcurs, odată cu introducerea în legea educației a clasei pregătitoare pe care acești elevi au parcurs-o.

Pentru ei, reforma curriculară a fost oprită de fostul ministru, Sorin Cîmpeanu. Motivul pentru care a luat decizia să nu aprobe planurile-cadru pentru liceu în anul 2021 a fost acela că prea multe propuneri de modificare în sesiunea de dezbatere publică au fost primite la Minister. Fuseseră lansate în consultare pe 5 ianuarie 2021, iar în februarie ministrul anunța că „poate ar fi cazul să ne oprim și să ne gândim un pic”, ca mai apoi tot Cîmpeanu să spună că vor fi gata pentru toamna lui 2022. Apoi, următorul termen a fost anunțat a fi septembrie 2023.

Actualul ministru al Educației Ligia Deca declara în noiembrie 2022 că o să avem o estimare „mai clară” când vor intra în vigoare noile planuri-cadru pentru liceu, înainte de perioada Crăciunului. „Adoptăm legile, pregătim în același timp, cât putem de repede, și planurile-cadru ca să putem demara procesul”. Crearea urgentă a noilor programe și planuri-cadru pentru liceu a fost solicitată de Consiliul Național al Elevilor în februarie 2023, în contextul în care proiectul Legii învățământului preuniversitar prevede o nouă structură a examenului de Bacalaureat.

Variante de planuri-cadru, apărute în urmă cu două luni

Amintim că au Edupedu.ro a publicat, în luna mai 2023, proiectele de planuri-cadru pentru liceu în exclusivitate, care au creat o reacție virulentă a profesorilor și a mediului academic. Ele prevăd, printre altele, ca fizica, chimia și biologia să nu mai fie în trunchiul comun pentru elevii de la profilul real, la clasele a XI-a și a XII-a și ca disciplinele „logică” și „psihologie” să nu mai fie studiate de către elevii de la profilurile uman și real, filiera teoreticăLucrul la ele s-ar fi oprit pentru a le relua după prevederile din noile legi.

Ministerul Educației s-a detașat de planurile-cadru publicate spunând că nu și le asumă. La câteva zile, într-o întâlnire din luna mai a ministrului Ligia Deca cu reprezentanții Facultății de Filosofie a Universității București, pe marginea planurilor-cadru de liceu din documentul draft, Deca le-a spus universitarilor că proiectele sunt „anumite variante de lucru interne ale experților CNPEE”.

CNPEE – Centrul Național pentru Politici și Evaluare în Educație – este instituția din subordinea Ministerul Educației care propune planurile-cadru și programele, face și administrează subiectele pentru toate examenele, evaluările și concursurile organizate de Ministerul Educației. Informația că planurile-cadru publicate de Edupedu.ro erau de fapt făcute de experții CNPEE contravenea chiar comunicatului dat cu o săptămână în urmă de Ministerul Educației, în care instituția transmitea că „este o variantă neasumată de Ministerul Educației sau de grupurile de lucru pentru elaborarea planurilor-cadru pentru învățământul liceal și profesional” și că „la nivelul experților din Ministerul Educației”, au existat doar „discuții privind demersurile anterioare de revizuire și observațiile primite până acum de Ministerul Educației, înaintea demarării etapelor procedurale de modificare a planurilor-cadru”.

Ce sunt planurile-cadru

Planurile-cadru cuprind disciplinele obligatorii și opționale din fiecare clasă și numărul minim și maxim de ore aferente acestora. 

Planurile-cadru din liceu, valabile în prezent, sunt cele aprobate în 2004 și 2009, în funcție de disciplină. Acestea grupează disciplinele de studiu pe şapte arii curriculare: Limbă şi comunicare, Matematică şi Ştiinţe ale naturii, Om şi societate, Arte, Educaţie fizică, sport şi sănătate, Tehnologii, Orientare şi consiliere.

Pentru învăţământul liceal, filiera teoretică și vocaţională, planurile-cadru cuprind următoarele componente: 

  • trunchi comun, ca ofertă curriculară obligatorie, constituită din aceleaşi discipline, cu aceleaşi alocări orare, pentru toate specializările din cadrul unui profil;
  • curriculum diferenţiat, ca ofertă curriculară obligatorie stabilită la nivel central în funcţie de anul de studii, filieră, profil, specializare;
  • curriculum la decizia şcolii, care cuprinde orele alocate pentru dezvoltarea ofertei curriculare proprii fiecărei unităţi de învăţământ.

FOTO DOCUMENT Procedura de constituire a comisiilor pentru elaborarea planurilor-cadru (în dezbatere publică până pe 23 august 2023):

Foto: © Poznyakov | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Noile planuri-cadru pentru liceu ar trebui să fie aprobate până pe 29 februarie 2024, iar programele școlare noi ar ajunge la elevii care încep clasa a IX-a în 2025 – proiect / Patru generații de liceeni, cu reforma curriculară suspendată de politicieni
Bătaie de joc la adresa profesorilor și elevilor, din partea Ministerului Educației. Instituția le-a cerut cadrelor didactice să facă reperele metodologice pentru clasa a XI-a, pentru peste 80 de discipline, în doar 10 zile lucrătoare, în plină vacanță – document
Elevii care intră în clasele a IX-a, a X-a și a XI-a în septembrie nu vor avea manuale noi, ci vor învăța tot de pe cele aprobate în 2004, înainte să se fi născut / Profesorii lor vor avea „repere”, făcute de alți profesori în 10 zile, drept ghiduri de predare
DOCUMENT Calendarul de intrare în vigoare pentru aproape 300 de acte normative care ar trebui să aplice noua lege a educației în învățământul preuniversitar, pus în consultare de Ministerul Educației / 1 Aprilie 2024, ziua în care va trebui să fie în vigoare 124 dintre acestea
Programele revizuite pentru liceu – discuții la Ministerul Educației cu experți din Institutul de Lingvistică. Ligia Deca confirmă introducerea gramaticii la liceu
2022 – Ce predau profesorii de liceu la clasa a X-a în acest an școlar: Reperele metodologice pentru aproape toate disciplinele au fost publicate cu 5 zile înaintea primei zile de școală / Descarcă și programele școlare în vigoare
2021 – Ce predau profesorii de liceu la clasa a IX-a în acest an școlar: Reperele metodologice pentru toate disciplinele au fost publicate cu 11 zile înaintea primei zile de școală / Descarcă și programele școlare în vigoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

EXCLUSIV România, caz unic în Uniunea Europeană și țările OCDE ca școlile să fie controlate de două organisme – inspectorate și ARACIP. „Ineficientă și împovărătoare pentru școli” dubla-inspecție e considerată „o piedică în implementarea reformelor”, într-un raport de diagnostic al OCDE

„O piedică în implementarea reformelor” asta reprezintă actualul cadru de inspecție școlară reprezentat prin controalele ARACIP și ale Inspectoratelor școlare, precum și menținerea lui în viitoarele legi ale Educației, Deca-Iohannis,…
Vezi articolul

Administrația prezidențială: Președintele Klaus Iohannis și-a exprimat întreaga disponibilitate de a garanta, în calitate de mediator între reprezentanții sindicatelor și Guvernul României, încheierea unui acord politic în vederea rezolvării revendicărilor salariale

Președintele Klaus Iohannis și-a exprimat întreaga disponibilitate de a garanta, în calitate de mediator între reprezentanții sindicatelor și Guvernul României, încheierea unui acord politic în vederea rezolvării revendicărilor salariale și…
Vezi articolul