Autodenunț al Inspectoarei de fizică din Buzău, care susține că a recorectat toate lucrările de la Olimpiada județeană de fizică, fără ca elevii să depună contestații. Serenella Dinu: De la baza de date, de la anonimizare, de la introducerea notelor, totul se rezumă la mine, pentru că nu am încredere în oameni

39.824 de vizualizări
Foto: © Luba V Nel | Dreamstime.com
Inspectoarea de fizică din Buzău Serenella Dinu susține că a recorectat toate lucrările de la Olimpiada de fizică, etapa județeană din 2 martie, asta deși niciun elev nu a depus contestații, până să publice rezultatele inițiale, pentru că ar fi avut mai multe suspiciuni cu privire la punctajele acordate de profesorii din județ. „M-am autosesizat”, spune Dinu într-o precizare pentru Edupedu.ro. Inspectoarea a contactat redacția pentru a da o replică în urma declarațiilor făcute de fosta directoare Virginia Mîndruță de la Colegiul Național Hasdeu din Buzău, publicate de Edupedu.ro.

Inspectoarea Serenella Dinu a precizat mai întâi că discuția redată inițial în știrea Edupedu.ro de luni, 15 aprilie, ca fiind a inspectoarei generale cu profesorii, a fost de fapt a sa, lucru pe care a ținut să-l precizeze, după care aceasta a făcut în cadrul aceleiași replici date Edupedu.ro o seamă de afirmații care pot indica un autodenunț.

Aceasta nu a precizat care au fost regulamentele care au permis procesul de resigilare și recorectare a lucrărilor, pe care susține că l-a făcut cu martori, și cine a recorectat lucrările – dacă a fost evaluator doar inspectoarea de fizică sau și alți profesori.

Potrivit surselor Edupedu.ro, nu există o procedură prin care inspectorii școlari să ceară recorectarea lucrărilor de la o olimpiadă școlară, recorectarea făcându-se după publicarea rezultatelor inițiale, doar în cazul lucrărilor în cazul în care există o contestație din partea elevului concurent.

Inspectoarea declară că a intervenit asupra tuturor lucrărilor, după ce i-ar fi atras atenția lucrarea unui elev cu performanțe la olimpiadele școlare: „Nu aveam cum să las un copil care avea lucrarea de 100 de puncte, deci nota 10 curat, să se ducă cu 4.20”:

„Deci eu personal m-am autosesizat, dacă pot să spun treaba asta, pentru că am descoperit o lucrare la clasa a VIII-a, lucrarea copilului care a venit de la Olimpiada internațională cu premiul II, Științe pentru juniori, și avea 40 de puncte. În momentul în care este o eroare umană, pentru că ne-a prins cumva ora 18:00, așa cum ați scris în articol (…). După 14 ore am identificat această eroare grosolană. Nu aveam cum să las un copil care avea lucrarea de 100 de puncte, deci nota 10 curat, să se ducă cu 4.20”, a spus Dinu.

  • De menționat că punctajul maxim de la olimpiada de fizică este, prin regulament și structura subiectelor, de 30 de puncte, câte 10 puncte pentru fiecare din cele trei subiecte pe care elevii le rezolvă pe foi tipizate separate.

Dinu a contactat redacția Edupedu.ro după publicarea articolului în care am scris despre declarațiile directoarei demisionare Virginia Mîndruță de la Colegiul Național Hasdeu din Buzău. Mîndruță a spus, într-o conferință de presă săptămâna trecută, că lucrările ar fi fost recorectate după ce au fost desigilate, fără să existe contestații din partea elevilor, până la publicarea, seara, a rezultatelor inițiale.

„Și am verificat toate lucrările. Lucrările erau toate închise, le-am resigilat, există dovezi, există profesori, există poze. Pentru că întâmplarea face că doamna Mîndruță și cu altă doamnă profesoară să ne preseze pur și simplu ca să poată să aibă acces la aceste informații.

Mărturisesc și vă rog, dacă puteți să spuneți, eu de 8 ani de zile fac această treabă și la fiecare activitate, la fiecare olimpiadă, puteți întreba pe oricine: de la baza de date, de la anonimizare, de la introducerea notelor, totul se rezumă la mine, pentru că nu am încredere în oameni, iar noi, acum, în momentul în care am identificat această problemă, ce aveam de făcut, să aștept să preluați cazul cum ați făcut cu domnul Stoica, că este diferență de 14 puncte?”, a afirmat Serenella Dinu.

Inspectoarea a făcut referire la situația semnalată de curând de Edupedu.ro – criza de profesori de științe este una din cauzele pentru diferențele uriașe de punctaj la Olimpiada de Fizică din București, susține inspectorul Victor Stoica din ISMB: Nu mai avem oameni, sunt obosiți, cei tineri nu devin profesori.

Inspectoarea Serenella Dinu de la ISJ Buzău are în responsabilitate disciplinele fizică, biologie și chimie.

„Sunt de 8 ani inspector școlar pentru disciplinele chimie, fizică și biologie și vreau să vă spun că de 8 ani de zile copiii care pleacă la olimpiadele naționale se întorc cu rezultate foarte bune. Tocmai din acest motiv, pentru că suntem stricți, iar dacă am făcut reevaluarea lucrărilor a fost datorită faptului că m-am autosesizat”, a declarat Dinu pentru Edupedu.ro.

După declarația despre lipsa de încredere a sa în profesorii din județul Buzău care sunt implicați în olimpiadă, Serenella Dinu a continuat spunând într-un cu totul alt ton că „sunt oamenii cu care eu fac educație și credeți-mă că avem cu ce să ne mândrim”.

  • „Eu nu pot să spun treaba asta. Pentru că la mine profesorii mei sunt colegii mei, sunt oamenii cu care eu fac educație și credeți-mă că am cu ce să ne mândrim la chimie, fizică și biologie, dovadă sunt rezultatele minunate”.
Serenella Dinu / Foto: arhiepiscopiabzvn.ro
Recorectarea lucrărilor, „niște nenorociri” care i-ar încurca olimpiada națională de chimie

„Asta este cadoul nostru oferit de doamna Mîndruță, pentru că organizăm peste 2 săptămâni olimpiada națională de chimie și, în loc să ne vedem de treburile noastre – o competiție la care sunt înscriși 357 de copii, avem pe cap o comisie cu 61 de profesori, din care 13 universitari, avem profesori însoțitori, avem trei probe – noi ne ocupăm de niște nenorociri, pentru că astea sunt, pur și simplu, din punctul meu de vedere”, a continuat Dinu.

Declarația integrală despre situația recorectării lucrărilor:

Serenella Dinu: În primul rând, doamna inspector școlar general, Daniela Palcău, nu este în grupul acesta de profesori. Grupul a fost cumva creat de mine cu profesorii coordonatori ai elevilor care au participat la această olimpiadă. Sunt discuțiile mele directe, da, ale mele, inspectorul școlar pentru discipline de chimie, fizică și biologie. Deci doamna inspector școlar general, Daniela Palcău, nu are niciun fel de legătură cu această treabă, în afară de faptul că a semnat o decizie pentru numirea comisiei cu președinte, președinte executiv și toate documentele – unu. Doi – în momentul în care faceți niște afirmații, probabil că ar trebui să consultați mai multe, eu știu, pe principiul triangulației, ca să poată să fie o informație corectă, reală, ar trebui să aveți din cel puțin trei surse.

Reporter: Am încercat de trei zile să o contactez pe doamna inspector șef, nu a răspuns, i-am lăsat mesaje, i-am scris.

Serenella Dinu: În momentul în care vedeți acolo o disciplină, din câte știu eu teoretic, dumneavoastră ar trebui să știți că la nivelul fiecărui inspectorat școlar există un inspector pe curriculum, un inspector general adjunct pe curriculum și inspector școlar pentru discipline. Întâmplarea face ca eu să fiu de 8 ani inspector școlar pentru disciplinele chimie, fizică și biologie și vreau să vă spun că de 8 ani de zile copiii care pleacă la olimpiadele naționale vin, se întorc cu rezultate foarte bune tocmai din acest motiv, pentru că suntem stricți, iar dacă am făcut reevaluarea lucrărilor a fost datorită faptului că m-am autosesizat.

Deci eu personal m-am autosesizat, dacă pot să spun treaba asta, pentru că am descoperit o lucrare la clasa a VIII-a, lucrarea copilului care a venit de la Olimpiada internațională cu premiul II, da, Științe pentru juniori, și avea 40 de puncte. În momentul în care este o eroare umană, pentru că ne-a prins cumva ora 18:00 așa cum ați văzut în articol, de fapt ați preluat cuvintele mele și le-ați spus în gura doamnei Palcău, în momentul… Deci după 14 ore am identificat această eroare grosolană. Nu aveam cum să las un copil care avea lucrarea de 100 de puncte, deci nota 10 curat, să se ducă cu 4.20.

Și am verificat toate lucrările, lucrările erau toate închise, le-am resigilat, există dovezi, există profesori, există poze. Pentru că întâmplarea face că doamna Mîndruță și cu altă doamnă profesoară să ne preseze pur și simplu ca să poată să aibă acces la aceste informații. Mărturisesc și vă rog să, dacă puteți [scrie], faceți asta. Eu de 8 ani de zile fac această treabă și la fiecare activitate, la fiecare olimpiadă, puteți întreba pe oricine: de la baza de date, de la anonimizare, de la introducerea notelor, totul se rezumă la mine, pentru că nu am încredere în oameni, apoi, acum, în momentul în care am identificat această problemă, ce aveam de făcut, să aștept să apară, să preluați cazul cu cum ați făcut cu domnul Stoica, că este diferență de 14 puncte?

Eu nu pot să spun treaba asta pentru că la mine profesorii mei sunt colegii mei, sunt oamenii cu care eu fac educație și credeți-mă că avem cu ce să ne mândrim la chimie, fizică și biologie, dovadă sunt rezultatele minunate. Asta este cadoul nostru oferit de doamna Mîndruță, pentru că organizăm peste două săptămâni Olimpiada Națională de Chimie și în loc să le vedem de treburile noastre – o competiție la care sunt înscriși 357 de copii, avem pe cap o comisie cu 61 de profesori, din care 13 universitari, avem profesori însoțitori, avem trei probe – noi ne ocupăm de niște nenorociri, pentru că astea sunt pur și simplu din punctul meu de vedere”.

Context. Directoarea demisionară a Colegiului Național B.P. Hasdeu din Buzău acuză nereguli în desfășurarea Olimpiadei județene de Fizică. Concret, profesoara Virginia Mîndruță susține că lucrările elevilor la Olimpiada județeană de Fizică ar fi fost recorectate după ce au fost desigilate, fără să existe contestații.

Directoarea a vorbit despre aceste nereguli în cadrul unei conferințe de presă pe care a organizat-o la colegiu pe 9 aprilie 2024, la câteva zile după ce și-a depus demisia, conferință în cadrul căreia a acuzat conducerea Inspectoratului Școlar Județean Buzău de numeroase presiuni ilegitime.

Vezi subiectele de la Olimpiada județeană de Fizică 2024 de sâmbătă, 2 martie 2024.

Foto: © Luba V Nel | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
UPDATE Nereguli la Olimpiada de Fizică în Buzău, reclamate public de directoarea demisionară a Colegiului Hasdeu: recorectarea lucrărilor fără să existe contestații / Inspectoarea de specialitate a răspuns profesorilor: „Aș fi preferat să nu deschideți subiectul” și apoi „s-au schimbat setările grupului de WhatsApp pentru a permite doar adminilor acestui grup să trimită mesaje”
Profesorii de la Colegiul Național B.P. Hasdeu din Buzău, mesaj de susținere pentru directoarea demisionară Mîndruță și semnal de alarmă față de „atitudinea neprincipială” a Inspectoratului școlar: Nu putem și nu vrem să ne creștem elevii în cultura rușinii, a compromisului, a nonvalorii, a fricii
Sute de părinți ai elevilor de la Colegiul Hasdeu din Buzău au depus un memoriu la Inspectoratul școlar, în care o susțin pe directoarea care a demisionat pe fondul unor presiuni de la ISJ: Semnalăm îngrijorarea cu privire la relaţia deficitară dintre ISJ Buzău şi conducerea Colegiului, care are un impact negativ asupra procesului educativ
Am demisionat pentru că am simțit că nu-mi mai pot apăra elevii, spune Virginia Mîndruță, directoarea Colegiului Național Hasdeu din Buzău / Aceasta acuză inspectoratul școlar de presiuni și ilegalități pentru ca o profesoară de Germană să predea Limba română, deși este „incapabilă să susțină orele” / Șefa ISJ, Daniela Palcău, neagă acuzațiile: Inspectoratul nu impune un profesor

13 comments
  1. Ar fi trebuit demisă si apoi sanctionata cu mustrare și diminuare salariu cu 25% timp de 3 luni pt asemenea fapte de corupție trafic de influetanta și nerespectarea reglementărilor din sistem.

    Daca era în alt domeniu o dădeau afara și îi imputau plata pagubelor.

    Așa sunt multi dolofani prin centrul național de evaluare și examinare

    Vă dați seama ce falsuri sunt la titularizare unde miza e enorma. La fizica și chimie de exemplu unde aia care au 10 scriu lucrarea acasă iar alții foști olimpici nu iau nici 4. Apoi se laudă că nu mai au profesori. Pai normal că nimeni nu mai e prost sa se coboare la nivelul lor.

  2. “Doamna” este de notorietate pentru orgoliu, jignirile aduse colegilor profesori, presiuni pentru note pentru x si y, insa, in tot cazul, nu este si nu trebuie sa fie vataf. Ah, si mai este cunoscuta pentru ceva, numarul de partide politice la care a activat, toate care s-au succedat. Asadar nu va fi demisie, ci o prelungire de mandat la toamna.

  3. Doamna nu își va da demisia, uneori ii place să-și umilească subalternii la inspecțiile școlare, iese din inspecție, le zice ca asa lecții urate nu a văzut, sau dacă e necalificat jignește. Doamna când se mai duce în inspecție sa se gândească la faptul ca acel necalificat preda pentru ca dansa nu are om sa trimită acolo, și dacă e vreunul tânăr ar trebui sa îndrume. Isj are rol de îndrumare în primul rand și apoi control.

  4. Adica acest copil superdotat nu a crezut ca e nevoie sa facă contestație și dna s-a autosesizat pe baza unor rezultate antecedente? E cumplit ce auzim…Demisia e prea puțin…

  5. A explorat mizeria la buzău.
    Și încă pe bani publici.
    Un tartor care face tot că restul sunt prosti. Sa fi anunțat dinainte că ea vrea să facă tot și să nu mai piardă timp ăialalți cu corectarea.

    Hai ca va desființăm cu științele voastre inutile că și așa locuri de munca in aceste domenii nu mai exista de 30 de ani. Nu va mai ținem să vă lăudați cu 3 olimpici când țara geme de analfabetism. Finlanda nu cheltuie cu olimpici.

  6. Sa nu uitam ca doamna Serenela Dinu a contestat o nota de 8 si…. la un examen al propriului copil și colegii dansei i-au dat nota 10 curat!!!!Tot aceasta doamna, de 8 ani de zile invita profesorii sa nu dea examenul de titularizare ci oe cel de suplinire, unde de câțiva ani le da aceleasi subiecte profesorilor, ba mai mult ok anunta ce sa invete.Rusine!!!

  7. zic sa umble prin tot județul sa recorecteze teste,teme,sa predea din nou ..pai daca femeia nu are încredere în oameni?!

  8. Dar doamna inspector profesor nu trebuia sa isi depuna demisia.
    Foarte bine a facut ca a indreptat nota gresita, bravo ei. Altfel, copilul respectiv ar fi fost discriminat.
    Dupa ce ca avem putini copii care invata , sa mai fi si notati gresit, discriminati???

    1. Din acest motiv există posibilitatea de a contesta o notă: pentru a îndrepta eventualele erori de corectare . Așa se procedează în toată țara (și în toată lumea).Un copil supradotat e capabil să facă o contestație.Dacă Superinspectoarea din Buzău fentează regulamente respectate de toată lumea ,nu cumva fentează și alte reguli sau principii?

  9. Deci acum așteptăm să se creeze un precedent pe baza unor suspiciuni si percepții ale inspectorilor școlari?

    De asta există contestații.
    Acolo putea sa corecteze personal orice lucrare considera că este viciată.

    Din punctul meu de vedere e motiv de demitere.
    Indiferent de la ce partid este.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Dezbatere de formă pe reforma agenției care acreditează școlile și grădinițele – ARACIP, după ce proiectul de hotărâre de guvern fusese deja trimis spre avizare la ministere și CES în forma stabilită de Ministerul Educației. “Facem degeaba propuneri?“, au întrebat reprezentanții ONG-urilor / Tudor Chirilă, către secretarul general al ministerului, Ioana Lazăr: Puneți pumnul în gură oamenilor care încearcă să vorbească

Acuzații de formalism și încercare de cenzură a propunerilor în dezbaterea publică către reprezentanții Ministerului Educației, pe marginea restructurării Agenției Române pentru Asigurarea Calității în Învățământul Preuniversitar, din partea societății…
Vezi articolul