UPDATE Nereguli la Olimpiada de Fizică în Buzău, reclamate public de directoarea demisionară a Colegiului Hasdeu: recorectarea lucrărilor fără să existe contestații / Inspectoarea de specialitate a răspuns profesorilor: „Aș fi preferat să nu deschideți subiectul” și apoi „s-au schimbat setările grupului de WhatsApp pentru a permite doar adminilor acestui grup să trimită mesaje”

7.834 de vizualizări
Virginia Mîndruță Tănăsescu, Colegiul Național B.P. Hașdeu din Buzău / Foto: Captură video
Directoarea demisionară a Colegiului Național B.P. Hasdeu din Buzău acuză nereguli în desfășurarea Olimpiadei județene de Fizică. Concret, profesoara Virginia Mîndruță susține că lucrările elevilor la Olimpiada județeană de Fizică ar fi fost recorectate după ce au fost desigilate, fără să existe contestații. Directoarea a vorbit despre aceste nereguli în cadrul unei conferințe de presă pe care a organizat-o la colegiu pe 9 aprilie 2024, la câteva zile după ce și-a depus demisia, conferință în cadrul căreia a acuzat conducerea Inspectoratului Școlar Județean Buzău de numeroase presiuni ilegitime.
  • UPDATE Inspectoarea de fizică din ISJ Buzău a contactat redacția Edupedu.ro precizând că citatul îi aparține ei și nu inspectoarei șefe, așa cum apărea în versiunea inițială a articolului, făcând referire la mesajele transmise profesorilor pe un grup de Whatsapp după olimpiada județeană de fizică. Directoarea demisionară a CN Hasdeu a dezmințit și ea că s-ar fi referit la inspectoarea șefă.

Amintim că profesoara Virginia Mîndruță Tănăsescu a demisionat de la conducerea Colegiului Național „Bogdan Petriceicu Hasdeu” din Buzău, la începutul lunii aprilie 2024, acuzând-o pe inspectoarea școlară generală din Buzău, Daniela Palcău, că ar fi făcut presiuni în repetate rânduri pentru ca anumiți profesori să predea la Colegiu.

Decizia demisiei a venit pe fondul susținerii de către inspectorat a unei profesoare de limba germană și română despre care fosta directoare a liceului, elevii și părinții spun că este „incapabilă să susțină orele”. Profesoara de română acuzată a cerut Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) să se transfere la o altă școală, solicitare aflată în acest moment în analiza ISJ Buzău, potrivit surselor Edupedu.ro.

Directoarea demisionară a Colegiului B.P. Hasdeu din Buzău, Virginia Mîndruță Tănăsescu, a declarat într-o conferință de presă organizată pe 9 aprilie 2024 la Colegiu că la olimpiada națională de fizică – etapa pe județ de anul acesta, au fost recorectate lucrările elevilor participanți, deși nu mai erau sigilate.

Lucrările se corectează sigilate și se deschid informațiile despre participant atunci când toate au fost terminate de corectat și urmează publicarea rezultatelor inițiale. Corectarea lucrărilor nesigilate se face astfel doar după contestații.

Directoarea demisionară Colegiului Hasdeu mai spune și că atât ea, cât și alți profesori nu și-au regăsit notele puse la corectura de la olimpiada la fizică.

Ea le-a arătat jurnaliștilor prezenți la conferință și capturi de ecran din grupul de Whatsapp unde profesorii comunică între ei cu inspectorul de specialitate [editare ulterioară] și a afirmat că, după ce o profesoară a întrebat de ce s-au recorectat lucrările, șefa ISJ Buzău ar fi spus: „Dacă doriți mai multe explicații, le veți avea. Aș fi preferat să nu deschideți subiectul”, iar apoi s-au schimbat setările grupului pentru a permite doar adminilor acestui grup să trimită mesaje.

Redăm mai jos declarațiile făcute de directoarea demisionară a Colegiului Hasdeu, Virginia Mîndruță, în conferința de presă:

Virginia Mîndruță: Ca orice om conștiincios, am corectat, mi-am făcut datoria, am corectat, am plecat, evident, lucrările erau sigilate. Se corectează un subiect la noi de către o echipă de doi profesori. Subiectul II a fost dificil pentru copiii care erau și mici, foarte mulți au luat note extrem de mici: 1, 2, 3 puncte din 10. Unul dintre ei a sărit (n. red. de acest prag), a luat o notă un pic mai mare, în jur de 4, să zic, dar era singura lucrare cu o notă mai mare.

Colega mea, care evaluat la fel, a zis „da, asta e o lucrare mai bună”. M-am întors acasă, am așteptat să văd rezultatele. S-au publicat într-un târziu și rezultatele. Și curioasă fiind, hai să văd, acel copil oare a obținut punctaje la fel de mari și la celelalte două probleme? Curiozități de profesor… Și nu mi-am găsit punctajul pe care l-am acordat. Eu m-am uitat pe coloană, sus, jos. N-am găsit acel punctaj pe care l-am acordat eu. 

Între timp, pe lista de profesori se publică rezultate înainte de contestații. Lumea mulțumește puternic și cineva zice „Gigel de la clasa a VI-a luase 3,75 la subiectul II. Am fost acolo când s-a deschis lucrarea, văd că în tabel are 1,55. Ce s-a întâmplat?”. Deci, pentru cei care nu știu, noi corectăm lucrările închise, le predăm. La un moment dat, cu mai mulți de față, se desfac lucrările și se dictează în calculator. Gigel are 2,65. Ionel are 1,5. Și dacă ești acolo și auzi, poate e și elevul tău, zici: „Gigel al meu are 3,75. Eu când m-am uitat acasă, pe tabel, avea 1,55 și răspunsul este: Ce s-a întâmplat?””.

Urmează schimbul de mesaje de pe grupul de Whatsapp, arătat jurnaliștilor de directoarea demisionară:

Inspector de fizică [editare ulterioară]: Felicitări tuturor pentru rezultate. Mulțumesc colegilor care au răspuns prezent și la corectură. Toate subiectele la a VI-a au fost recorectate. Dacă doriți mai multe explicații, le veți avea. Aș fi preferat să nu deschideți subiectul.

Virginia Mîndruță: Și eu am corectat tot la a VI-a.

Profesor: Mulțumesc, mă scuzați.

Inspector de fizică [editare ulterioară]: Dezamăgire este cuvântul după 14 ore de muncă astăzi și o săptămână înainte. Au fost recorectate și lucrările de la clasa a VIII-a, din acest motiv nu ați văzut rezultatele puse mai devreme. Mă scuzați că am întârziat să verific prin sondaj ceea ce dumneavoastră ați corectat”.

„Deci lucrările s-au desfăcut, că lumea știa ce notă a luat, lumea care a fost acolo, după care mă întreb dacă s-au închis… dar o dată desfăcute lucrările, eu știu, că am fost și eu inspector și am fost la olimpiade naționale vreo 30 și de ani, nu mai umbli la lucrări decât dacă se fac contestații. Și ce s-a întâmplat ulterior? O profesoară a zis: „Dacă nu e bine, la anul nu mai vin la contestații”. Vedeți, acest mesaj a fost șters, iar apoi s-au schimbat setările acestui grup pentru a permite doar adminilor acestui grup să trimită mesaje”, a mai spus în conferință fosta directoare a Colegiului Hasdeu.

Nu este singura neregulă semnalată de la olimpiadele școlare județene 2024. La Olimpiada de Fizică din București au existat diferențe de până la 13 puncte între notele inițiale și cele finale, în condițiile în care la fizică sunt 30 de puncte în total de obținut. Cauza, susține inspectorul ISMB Victor Stoica, este criza de profesori de științe: Nu mai avem oameni, sunt obosiți, cei tineri nu devin profesori.

Edupedu.ro a scris și despre un salt de pe locul 44 pe locul 2 pentru un elev de la Olimpiada de Limba română, tot în București. Notat inițial cu 77 de puncte, elevul a primit peste 93 după contestații.

Informații de context

Directoarea Colegiului Național „Bogdan Petriceicu Hasdeu” din Buzău, Virginia Mîndruță, și-a dat demisia săptămâna trecută. Gestul a venit pe fondul unor plângeri făcute de părinții elevilor din trei clase ale liceului, care au semnalat mai multe probleme la orele susținute de o profesoară de limba română.

Fosta directoare spune despre aceasta că a intrat pe catedra de Limba română într-un mod „care nu este conform cu mișcarea personalului didactic” și a explicat cum a fost chemată la inspectorat pentru a îi admite o cerere de completare a normei didactice a profesoarei, cerere care fusese depusă în afara calendarului de mobilitate și, conform regulilor, respinsă de directoare.

„Speram să fie ce a fost în trecut, să nu fie repetabil și s-a dovedit a nu fi așa”, spune directoarea. „Este incapabilă să susțină orele” și îi insultă pe elevi la clasă, mai precizează cadrul didactic care și-a dat demisia din funcție pentru că „am simțit că nu-mi mai pot apăra elevii”.

Edupedu.ro a încercat să o contacteze telefonic și prin mesaje pe profesoara în cauză, dar nu am primit răspuns.

Vineri, 5 aprilie, zeci de elevi au venit la școală cu flori și au scris o petiție prin care o rugau pe Virginia Mândruță să nu demisioneze.

Șefa Inspectoratului școlar județean Buzău, Daniela Palcău, membră PSD, candidată la alegerile pentru Senat în 2020, a spus pentru Edupedu.ro că nu știe exact motivul demisiei directoarei Colegiului B.P. Hasdeu.

„Nu am reușit să stau de vorbă cu doamna director. Demisia doamna depus-o pe data de 3 aprilie, nu a precizat care sunt motivele. Motivul pentru care doamna și-a dat demisia, personal, nu îl cunosc. Doamna nu a venit să prezinte personal această demisie. Am găsit documentul la mapă. Urmează să am o discuție cu dumneaei luni, pentru a vedea care este motivul și bineînțeles, cu siguranță, dacă este motiv personal, o să aștept conform legii cele 45 de zile, conform codului muncii”. Până la ora 17:30, luni, 8 aprilie, șefa ISJ nu a solicitat directoarei colegiului să vină la Inspectorat pentru a sta de vorbă.

Între timp, profesoara de limba română, care ar fi fost impusă directoarei de către șefa ISJ Buzău, a depus la Inspectorat un dosar pentru a se muta din Colegiul B.P. Hasdeu. Edupedu.ro a încercat să afle în ce stadiu este dosarul de transfer dar șefa ISJ nu mai răspunde la apelurile telefonice sau mesaje.

Sute de părinți de la Colegiul Hasdeu din Buzău au depus la Inspectoratul școlar un memoriu prin care o susțin pe directoarea Virginia Mîndruţă Tănăsescu care a demisionat din funcție pe motiv că Inspectoratul a făcut presiuni pentru a impune un profesoară de limba română care este „incapabilă să susțină orele”.

Și profesorii de la Colegiul Național B.P. Hasdeu din Buzău au un mesaj comun de susținere pentru directoarea demisionară Mîndruță și semnal de alarmă față de „atitudinea neprincipială” a Inspectoratului școlar: Nu putem și nu vrem să ne creștem elevii în cultura rușinii, a compromisului, a nonvalorii, a fricii.

Citește și:
Profesorii de la Colegiul Național B.P. Hasdeu din Buzău, mesaj de susținere pentru directoarea demisionară Mîndruță și semnal de alarmă față de „atitudinea neprincipială” a Inspectoratului școlar: Nu putem și nu vrem să ne creștem elevii în cultura rușinii, a compromisului, a nonvalorii, a fricii
Sute de părinți ai elevilor de la Colegiul Hasdeu din Buzău au depus un memoriu la Inspectoratul școlar, în care o susțin pe directoarea care a demisionat pe fondul unor presiuni de la ISJ: Semnalăm îngrijorarea cu privire la relaţia deficitară dintre ISJ Buzău şi conducerea Colegiului, care are un impact negativ asupra procesului educativ
Am demisionat pentru că am simțit că nu-mi mai pot apăra elevii, spune Virginia Mîndruță, directoarea Colegiului Național Hasdeu din Buzău / Aceasta acuză inspectoratul școlar de presiuni și ilegalități pentru ca o profesoară de Germană să predea Limba română, deși este „incapabilă să susțină orele” / Șefa ISJ, Daniela Palcău, neagă acuzațiile: Inspectoratul nu impune un profesor

4 comments
  1. Rusinica, domnilor colegi “profesori”! Doamna profesor de fizica e inteligenta si nu se lasa compromisa. O credeti plecata dar nu e absenta! Traiasca stiintele, traiasca fizica! Valeu, Diana, asa e?!! Imi pare rau!! Ca sa stim si noi, fraierii de parinti. Sa vina, dom’le, profesorii din Ucraina sa predea copiilor fizica si chimie, matematica (ca sunt buni la olimpiadele globale), toate predate in Engleza/Franceza, e mai bine asa decat deloc. Macar invata si copiii ceva mai al catarii in En., nu doar idiotenii de pe tictoace.
    Doamna ministru, dumneavoastra unde va dati copiii la scoala? La privat, ca in Franta? Sau la extern?

  2. Dupa ce se se autofauteaza singuri de au rămas să facă fizica cu profii de engleza și muzică mai trișează și la olimpiade. Mă întreb cu cine au organizat olimpiadele având în vedere că au deja peste 70% necalificați. Nu credeam că sunt atât de ramoliti încât să le curga ochii la niste medalii de tinichea de 2 bani și la niste premii din bugetul statului.

    Îți dai seama cat trișează ăștia la titularizare, apoi se plâng că nu mai face nimeni fizica.

  3. Parca nu știm toți ca olimpiadele , locurile fruntașe mai exact, sunt cam cu dedicație:))
    La ultima mea participare la asa ceva – cea care a reușit sa ma umple de scârbă – lucrările au fost desfăcute și recorectate de fata cu noi, iar punctajele au fost efectiv întoarse pe dos. Pana nu a ieșit cine trebuia sa iasă, nu s-a lăsat domna inspector…

  4. De parca ar fi ceva nou.
    Evident, n-a iesit cine trebuia sa iasa.
    Dar nereguli, la gramada, exista mai la toate nationalele.
    Tin minte o nationala, tot la Fizica, unde anumiti profesori (si elevii lor) stiau ierarhia finala inaintea finalizarii corecturii. Ciudata coincidenta. Un liceu cu pretentii, din cate tin minte 😀

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Elevii din Iași vor merge la școală cu autobuze și tramvaie speciale/ Primarul Chirica: Am decis împreună cu profesorii ca transportul public pentru elevi să înceapă la ora 7.00. Va dura o oră, iar jumătate din capacitatea de transport va fi dedicată elevilor

Elevii din Iași vor putea ajunge la școală cu autobuzele și tramvaiele speciale puse lor la dispoziție. Autobuzele și tramvaiele respective vor circula doar în intervalul orar 07:00 – 08:00…
Vezi articolul

CNATDCU va face o verificare proprie a tezei de doctorat a ministrului Lucian Bode, separată de cea a Universității Babeș-Bolyai, spune Mircea Dumitru, președintele interimar CNATDCU: Instituția nu dă un verdict pe analiza UBB

Într-un scurt interviu pentru Edupedu.ro, președintele interimar al Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU), Mircea Dumitru, spune că o comisie a instituției va analiza separat teza…
Vezi articolul

Școlile din Turcia au fost închise pentru o săptămână, după cutremur, pentru ca oamenii din toate provinciile să poată participa la acțiunile de intervenție și umanitare / UNICEF atrage atenția asupra riscurilor cu care se confruntă mii de copii din Turcia și Siria, în urma dezastrului

Educația a fost suspendată, marți după-amiază, în toată Turcia, până pe 13 februarie, în urma devastatorului cutremur de 7,8 grade pe scara Richter, al cărui bilanț se ridică până acum…
Vezi articolul
Programa școlară

Înscrierile în clasa pregătitoare 2021, în jurul lunii martie. Repartizarea elevilor în ordine alfabetică în clase “eu aș menține-o” – a declarat secretarul de stat din Educație responsabil cu învățământul preuniversitar

Înscrierile în clasa pregătitoare 2021 vor începe în aceeași perioadă ca anul trecut, în jurul lunii martie, după ce regulile și metodologia de înscriere la școală vor fi făcute publice…
Vezi articolul