Ministrul Sănătății: Se merge pe purtatul măștii și în sala de clasă pornind de la clasa I, excepție vor face elevii de grădiniță și cei de la clasa pregătitoare

25.035 de vizualizări
Nelu Tătaru / Foto: gov.ro
Toți elevii de la clasa I până la clasa a XII-a vor purta măști în timpul orelor și în pauze, înainte să iasă în recreație se vor dezinfecta pe mâini cu substanțele care se vor pune la intrarea în sălile de clasă și atunci când se întorc din pauză vor proceda la fel. Măsura purtării măștilor este „cea mai sigură regulă, pentru că nu avem certitudinea că elevii vor respecta distanța minimă de siguranță sanitară de un metru”, a declarat pentru Edupedu.ro ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.

„Se merge pe purtatul măștii și în sala de clasă pornind de la clasa I, excepție vor face elevii de grădiniță și cei de la clasa pregătitoare. Când ies în pauză, elevii vor se vor dezinfecta pe mâini, când intră înapoi, la fel. Măsura purtatului măștii va rămâne obligatorie fiindcă transmiterea este aerogenă și masca este cea mai sigură regulă, pentru că nu avem certitudinea că elevii vor respecta distanța minimă de siguranță sanitară de un metru”, a spus Tătaru.

Draftul ar urma să se finalizeze chiar în această seară, la ora publicării acestei știri fiind în desfășurare o ședință interministerială condusă de vicepremierul Raluca Turcan. Mai departe, documentul urmează să ajungă la premier și la final, la președintele Klaus Iohannis, deci cel mai probabil va fi făcut public săptămâna viitoare, a mai spus Tătaru.

În ceea ce privește Bucureștiul, Tătaru a explicat că scenariul verde se poate adapta în funcție de particularitatea fiecărei școli, adică de spațiile și personalul lor didactic.

În recomandările transmise pentru realizarea draftului, specialiștii de la Institutul Național de Sănătate Publică recomandau purtarea obligatorie a măștii doar în pauze. Forma finală a draftului va avea, însă, măsuri mai dure pentru că nu se poate baza nimeni că distanțarea fizică va fi respectată de copii.

Sursă foto: Gov.ro

Citește și:
Ministrul Sănătății, despre măsurile de distanțare din școli: Credeți că copiii vor păstra acea distanță de 1 metru?
Institutul de Sănătate Publică: Pentru București scenariul verde nu poate fi aplicat, din cauza infrastructurii școlare aglomerate
Directorul Institutului de Sănătate Publică, recomandări: Elevii nu trebuie să poarte mască în timpul orelor. Școala se va închide la 3 cazuri de infectare în clase diferite
VIDEO Ludovic Orban: Aproximativ 20% din școli nu sunt conectate la internet. În școli va fi necesar portul măștii atât pentru profesori, cât și pentru elevi și personalul auxiliar. Acolo unde e posibilă despărțirea elevilor prin plafoane de plexiglas, este important să se realizeze

11 comments
 1. V-as întreba pe Dumneavoastră: cat timp purtați masca și câte ore rezistați fără a o da jos. Deoarece copii o sa poarte timp de 4 ore care în același timp se vor sufoca si le pot agrava starea de sănătatea din care umiditatea de pe masca o inspira. Vi se pare normal? Asta doriți sa băgați mai mulți cetățeni în spitale pentru a va ieși dumneavoastră nr de cazuri? Haideți sa fim mai responsabil de sănătatea cetățenilor și sa ne gândim la ei nu la stare financiară sa lucrat în starea de urgenta. Și nu ați fost capabil de limitare a cazurilor. Mai gândiți-vă ca bănuiesc ca nu știți ce este creșterea și educarea unui copil.

  1. Haideti sa fim noi responabili de sanatatea noastra si a copiilor nostri ,pana stam si ne dam cu parerea in mediul on line si etichetam politicienii , facem noi ceva sau chiar sa nu mai facem ,nu trimitem copii la scoala in conditiile date de ei.

 2. Nu cereti copiilor, mai ales celor din clasele primare, sa poarte masti in timpul orelor! Ascultati de recomandarile ISP! In timpul orelor ei oricum stau in banci care sunt distantate! Un copil de clasa I sa invete sa scrie cu masca pe fata???

 3. Eu l as intreba pe domnul Ministru cum vor sta la orele de sport cu masca?

  Cum pot sta copii in pauze cu masca? mai ales cei de cls. I care se mai si joaca, mai si alearga……Chiar vreti sa ii imbolnaviti de tot? Creati conditiile necesare pentru distantare la clasa…..in clasa….

  Prin incoerenta, dovediti ca sunteti niste incapacitati intelectual si profesional, care va ghidati masurile dupa ureche……

 4. Mai omule, tu esti intreg la minte? INSP -ul spune ca nu e obligatorie purtarea mastii in timpul orelor, iar tu o ti pe a ta.
  Lasati copii in pace in timpul orelor , cu masca vostra. Este oribil sa iti respiri propriu aer expirat plin de bacterii.

 5. Copii care sufera de boli care afectează capacitatea de oxigenare nu exista in tara asta? Cu siguranta exista !Acestia ,cum se vor descurca cu masca pe nas si gura ?Domnule ministru al sanatatii, cu acesti copii ce facem ?

 6. Ce sa caute elevii prin mijloacele de transport aglomerate și în scoli, în plina pandemie?
  Sau părinții mizează pe faptul ca ai lor copiii vor fi asimptomatici și își vor ucide indirect prin contaminare “doar” profesorii și bunicii!???

 7. Eu l-aș întreba pe dl.ministru cum explic eu elevilor mei( având simultan pregătitoare si clasa I) că în acceasi clasa unii poartă mască, alții nu.

  1. Si daca eu sunt profesor cu probleme medicale ale tranctului respirator? Si daca sunt profesor intr-o scoala de hipoacuzici sau sunt logoped, profesor de limbi straine sau educatie fizica, profesor de instrument de suflat, profesor de yoga si ce mai vreti? Cum sa ma puneti sa stau 9 ore cu masca? Eu era sa lesin cu ea 1 ora intr-un market cu aer conditionat slab. Zau ca as prefera viziera, scut, dar nu prostia aia de masca. Sunt in stare sa mi cumpar si din banii mei viziera numai sa pot respira cand vorbesc elevilor. Ne dorim scoala, nu multe concedii medicale. Daca nu mori de covid, clar mori lesinat sau stricat de cap cu masca lu’ peste .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like