Ministrul Sănătății, despre măsurile de distanțare din școli: Credeți că copiii vor păstra acea distanță de 1 metru?

5.687 de vizualizări
Foto: gov.ro
Purtarea măștii va fi obligatorie, la fel și folosirea dezinfectantului, odată ce începe școala, însă măsura de distanțare fizică de 1 metru va fi dificilă de respectat.

„Prezența măștilor și a dezinfectantul lui, chiar dacă ar fi distanța de 1 m, credeți că copiii vor păstra acea distanță de 1 m. Deci copiii sunt… Și atunci noi trebuie să adaptăm, suplimentând cu obligativitatea măști și dezinfectantului precum și observarea inclusiv în pauzele dintre ore, precum și în curtea școlii lor atunci acolo unde este aglomerație”, a declarat Nelu Tătaru la ieșirea din Ministerul Sănătății, potrivit B1.ro.

El a mai spus că în momentul de față sunt scenarii care pot fi aplicate în funcție de evoluția epidemiologică de la mijlocul lunii spetembrie, când începe școala și o previziune exactă vor avea cu aproximativ o săptămână înainte.

„Școala nu începe acum, școala începe pe 14 septembrie. Trebuie să vedem evoluția de atunci. Noi avem scenarii care pot fi aplicate în funcție de evoluția de atunci, nu putem ști evoluția de atunci. O previziune în contextul în care toată lumea ar respecta regulile și ar trebui să avem o săptămână în care să stabilizăm”, a declarat ministrul Sănătății.

Întrebat dacă în Capitală vor putea sta câte doi elevi în bancă, având în vedere nivelul de aglomerație din școli, Tătaru a răspuns: „În măsura în care vom avea și măsuri suplimentare pe care le gândim în acest moment, cum ar fi acele glasvanduri separatoare, dar rămân efectiv la discuția grupurilor tehnice în măsura în care vom vedea și evoluția din a doua jumătate a lunii august.”

Și premierul Ludovic Orban a vorbit miercuri despre obligativitatea purtării măștilor și despre montarea de glasvanduri din plexigras în sălile de clasă.

„În școli, acolo unde începe activitatea normal, va fi necesar portul măștii atât pentru cadrele didactice, cât și pentru elevi și personalul auxiliar. Acolo unde este posibilă despărțirea prin plafoane de plexiglas este important ca acest lucru să se realizeze. Toate școlile trebuie sa fie pregătite cu substanțe de dezinfecție, cu dezinfectanti la dispozitia cadrelor didactice si elevilor”, a declarat Orban în fața camerelor reunite ale Parlamentului, unde a prezentat raportul cu măsurile luate de Guvern pentru deschiderea şcolilor, începând de la 14 septembrie 2020.

Însă, obligatovitatea purtării măștii în timpul orelor pentru toții copiii nu a făcut parte din recomandările specialiștilor Institutului Național de Sănătate Publică (INSP) care stau la baza elaborării ghidului pentru școli.

„Noi am formulat niște recomandări pe care le-am transmis mai departe [în Ministerul Sănătății – N.Red.]. Printre acestea se numără distanțarea de un metru între bănci, purtarea măștii în recreație, dar nu și în timpul pe care îl petrec copiii în clasă”, a declarat pentru Edupedu.ro directorul general al INSP, Simona Pârvu. Ea a precizat că “profesorii vor purta mască tot timpul, în clasă”.

Foto: gov.ro

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI:RO76BTRLRONCRT0471641001

CONT EURO:RO26BTRLEURCRT0471641001

Deschis la BANCA TRANSILVANIA
Donează prin Patreon

Donează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ciolacu: Este revoltătoare ipocrizia preşedintelui Iohannis de a vorbi despre drepturile copiilor, când atât el, cât şi Guvernul său ţin şcolile închise, când peste 1 milion de copii nu au acces la educaţie

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că ”este revoltătoare ipocrizia preşedintelui Klaus Iohannis” de a vorbi despre drepturile copiilor în timp ce şeful statului şi Guvernul ţin şcolile închise, iar…
Vezi articolul

Acuzații încrucișate între sindicate și Andronescu. FSE Spiru Haret: Greu de crezut că Ministerul poate face legile educației într-o lună sau documentele sunt gata fără să știm autorii

Ping-pong cu revendicări, replici și acuzații între sindicatele din educație membre ale federației “Spiru Haret” și ministerul condus de Ecaterina Andronescu. Ministerul Educației fie nu respectă acordul cu sindicatele de…
Vezi articolul