Ministrul Sănătății, despre măsurile de distanțare din școli: Credeți că copiii vor păstra acea distanță de 1 metru?

5.698 de vizualizări
Foto: gov.ro
Purtarea măștii va fi obligatorie, la fel și folosirea dezinfectantului, odată ce începe școala, însă măsura de distanțare fizică de 1 metru va fi dificilă de respectat.

„Prezența măștilor și a dezinfectantul lui, chiar dacă ar fi distanța de 1 m, credeți că copiii vor păstra acea distanță de 1 m. Deci copiii sunt… Și atunci noi trebuie să adaptăm, suplimentând cu obligativitatea măști și dezinfectantului precum și observarea inclusiv în pauzele dintre ore, precum și în curtea școlii lor atunci acolo unde este aglomerație”, a declarat Nelu Tătaru la ieșirea din Ministerul Sănătății, potrivit B1.ro.

El a mai spus că în momentul de față sunt scenarii care pot fi aplicate în funcție de evoluția epidemiologică de la mijlocul lunii spetembrie, când începe școala și o previziune exactă vor avea cu aproximativ o săptămână înainte.

„Școala nu începe acum, școala începe pe 14 septembrie. Trebuie să vedem evoluția de atunci. Noi avem scenarii care pot fi aplicate în funcție de evoluția de atunci, nu putem ști evoluția de atunci. O previziune în contextul în care toată lumea ar respecta regulile și ar trebui să avem o săptămână în care să stabilizăm”, a declarat ministrul Sănătății.

Întrebat dacă în Capitală vor putea sta câte doi elevi în bancă, având în vedere nivelul de aglomerație din școli, Tătaru a răspuns: „În măsura în care vom avea și măsuri suplimentare pe care le gândim în acest moment, cum ar fi acele glasvanduri separatoare, dar rămân efectiv la discuția grupurilor tehnice în măsura în care vom vedea și evoluția din a doua jumătate a lunii august.”

Și premierul Ludovic Orban a vorbit miercuri despre obligativitatea purtării măștilor și despre montarea de glasvanduri din plexigras în sălile de clasă.

„În școli, acolo unde începe activitatea normal, va fi necesar portul măștii atât pentru cadrele didactice, cât și pentru elevi și personalul auxiliar. Acolo unde este posibilă despărțirea prin plafoane de plexiglas este important ca acest lucru să se realizeze. Toate școlile trebuie sa fie pregătite cu substanțe de dezinfecție, cu dezinfectanti la dispozitia cadrelor didactice si elevilor”, a declarat Orban în fața camerelor reunite ale Parlamentului, unde a prezentat raportul cu măsurile luate de Guvern pentru deschiderea şcolilor, începând de la 14 septembrie 2020.

Însă, obligatovitatea purtării măștii în timpul orelor pentru toții copiii nu a făcut parte din recomandările specialiștilor Institutului Național de Sănătate Publică (INSP) care stau la baza elaborării ghidului pentru școli.

„Noi am formulat niște recomandări pe care le-am transmis mai departe [în Ministerul Sănătății – N.Red.]. Printre acestea se numără distanțarea de un metru între bănci, purtarea măștii în recreație, dar nu și în timpul pe care îl petrec copiii în clasă”, a declarat pentru Edupedu.ro directorul general al INSP, Simona Pârvu. Ea a precizat că “profesorii vor purta mască tot timpul, în clasă”.

Foto: gov.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

You May Also Like

VIDEO Descindere a ministrului Educației la Inspectoratul București: Într-adevăr, ne pregătim pentru scenariul roșu, dacă se atinge indicele de 3 la mie. Astăzi începem distribuirea tabletelor în școli

Conflict între ministrul Educației, Monica Anisie, și conducerea Inspectoratului Școlar al Municipiului București, care stă de două săptămâni cu aproape 10.000 de tablete școlare în depozite. Ministrul a descins în…
Vezi articolul

Szekely, întrebat dacă el crede că părinții se opun testării elevilor: „Oh, da. Am primit nenumărate mesaje de la părinți. Inclusiv eu personal am fost acuzat că forțăm copiii să intre în programe de testare biologică ale unor oculte mondiale…”

Consilierul lui Sorin Cîmpeanu, Radu Szekely, a spus că a primit numeroase apeluri și mesaje de la părinți care se opun testării elevilor, în condițiile în care, începând de săptămâna…
Vezi articolul

Reprezentanții studenților, după ce proiectul care interzicea posibilitatea de a renunța voluntar la titlul de doctor a fost respins în Comisia de Învățământ: Renunțarea la titlul de doctor, cadou pentru plagiatori

Reprezentanții studenților sunt de părere că prevederile legale introduse prin Ordonanță de Urgență nr. 94/2014, prin care „titularul unui titlu științific poate solicita Ministerului Educației renunțarea la titlul în cauză”,…
Vezi articolul