Ministrul Sănătății, despre măsurile de distanțare din școli: Credeți că copiii vor păstra acea distanță de 1 metru?

5.700 de vizualizări
Foto: gov.ro
Purtarea măștii va fi obligatorie, la fel și folosirea dezinfectantului, odată ce începe școala, însă măsura de distanțare fizică de 1 metru va fi dificilă de respectat.

„Prezența măștilor și a dezinfectantul lui, chiar dacă ar fi distanța de 1 m, credeți că copiii vor păstra acea distanță de 1 m. Deci copiii sunt… Și atunci noi trebuie să adaptăm, suplimentând cu obligativitatea măști și dezinfectantului precum și observarea inclusiv în pauzele dintre ore, precum și în curtea școlii lor atunci acolo unde este aglomerație”, a declarat Nelu Tătaru la ieșirea din Ministerul Sănătății, potrivit B1.ro.

El a mai spus că în momentul de față sunt scenarii care pot fi aplicate în funcție de evoluția epidemiologică de la mijlocul lunii spetembrie, când începe școala și o previziune exactă vor avea cu aproximativ o săptămână înainte.

„Școala nu începe acum, școala începe pe 14 septembrie. Trebuie să vedem evoluția de atunci. Noi avem scenarii care pot fi aplicate în funcție de evoluția de atunci, nu putem ști evoluția de atunci. O previziune în contextul în care toată lumea ar respecta regulile și ar trebui să avem o săptămână în care să stabilizăm”, a declarat ministrul Sănătății.

Întrebat dacă în Capitală vor putea sta câte doi elevi în bancă, având în vedere nivelul de aglomerație din școli, Tătaru a răspuns: „În măsura în care vom avea și măsuri suplimentare pe care le gândim în acest moment, cum ar fi acele glasvanduri separatoare, dar rămân efectiv la discuția grupurilor tehnice în măsura în care vom vedea și evoluția din a doua jumătate a lunii august.”

Și premierul Ludovic Orban a vorbit miercuri despre obligativitatea purtării măștilor și despre montarea de glasvanduri din plexigras în sălile de clasă.

„În școli, acolo unde începe activitatea normal, va fi necesar portul măștii atât pentru cadrele didactice, cât și pentru elevi și personalul auxiliar. Acolo unde este posibilă despărțirea prin plafoane de plexiglas este important ca acest lucru să se realizeze. Toate școlile trebuie sa fie pregătite cu substanțe de dezinfecție, cu dezinfectanti la dispozitia cadrelor didactice si elevilor”, a declarat Orban în fața camerelor reunite ale Parlamentului, unde a prezentat raportul cu măsurile luate de Guvern pentru deschiderea şcolilor, începând de la 14 septembrie 2020.

Însă, obligatovitatea purtării măștii în timpul orelor pentru toții copiii nu a făcut parte din recomandările specialiștilor Institutului Național de Sănătate Publică (INSP) care stau la baza elaborării ghidului pentru școli.

„Noi am formulat niște recomandări pe care le-am transmis mai departe [în Ministerul Sănătății – N.Red.]. Printre acestea se numără distanțarea de un metru între bănci, purtarea măștii în recreație, dar nu și în timpul pe care îl petrec copiii în clasă”, a declarat pentru Edupedu.ro directorul general al INSP, Simona Pârvu. Ea a precizat că “profesorii vor purta mască tot timpul, în clasă”.

Foto: gov.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Material susținut de Fundația The Institute

Inspectorul școlar general al Capitalei, despre deschiderea școlilor: Când indicii erau foarte scăzuți, ni s-a cerut să închidem școlile, acum ni se cere să deschidem. Haideți să ne ținem de o linie logică

Deschiderea școlilor și a grădinițelor este o decizie care se va lua “în funcție de evoluția evenimentelor care țin de pandemie”, a declarat inspectorul școlar general al Municipiului București, Ionel…
Vezi articolul

BREAKING Un cercetător rus care pretinde că dacii se trag din slavi a primit interdicție de intrare în România. El urma să promoveze teza că limba română nu are nici o legătură cu limba latină

Autoritățile române i-au interzis intrarea în România cercetătorului rus A.I.Umnov-Denisov, care venise să țină o conferință despre descendența slavă a dacilor. Acesta a fost trimis înapoi în Rusia de pe…
Vezi articolul