Directorul Institutului de Sănătate Publică, recomandări: Elevii nu trebuie să poarte mască în timpul orelor. Școala se va închide la 3 cazuri de infectare în clase diferite

110.203 vizualizări
Foto: Facebook.com / Simona Parvu
“Purtarea măștii în recreație, dar nu și în timpul pe care îl petrec copiii în clasă” este recomandarea oficială pe care Institutul Național de Sănătate Publică a transmis-o Ministerului Sănătății pentru ghidul sanitar ce va fi transmis școlilor, a declarat pentru Edupedu.ro directorul general al INSP. Simona Pârvu a precizat că “profesorii vor purta mască tot timpul, în clasă”.

Șefa Inspecției Sanitare de Stat a declarat pentru Edupedu.ro că la descoperirea unui elev infectat cu COVID-19, clasa acestuia se va închide pentru 14 zile, timp în care colegii săi și ceilalți contacți stau în izolare. Pentru a se închide toată școala, trebuie să existe minimum 3 cazuri de infectare în 3 ture sau clase diferite.

Contactată de Edupedu.ro în legătură cu ghidul sanitar așteptat de toate școlile și primăriile care vor să se pregătească să deschidă cursurile pe 14 septembrie, Simona Pârvu, directorul Institutului Național de Sănătate Publică (INSP), a declarat că “noi am formulat niște recomandări pe care le-am transmis mai departe [în Ministerul Sănătății – N.Red.]. Printre acestea se numără distanțarea de un metru între bănci, purtarea măștii în recreație, dar nu și în timpul pe care îl petrec copiii în clasă”.

Decizia privind numărul de copii care revine la școală va fi luată de fiecare unitate de învățământ în parte, în funcție de numărul de elevi, de spațiu, de personalul didactic și de numărul de cazuri de infectare. Profesorii vor purta mască tot timpul, în clasă”, a afirmat Simona Pârvu.

Directorul INSP a precizat pentru Edupedu.ro că „dacă se descoperă un copil infectat, atunci se va închide sala de clasă, aceasta va fi dezinfectată, iar elevul și contacții acestuia vor sta în izolare timp de 14 zile. Dacă vorbim de un focar mai mare, atunci școala va fi închisă pe o perioadă de 14 zile. Din punct de vedere epidemiologic, ar trebui să fie minimum trei cazuri dispersate în ture sau clase diferite pentru a închide toată școala, altfel, dacă vorbim de o singură clasă, atunci avem de a face cu un focar localizat. Nu se pune problema de a da vina pe cineva, este un virus cu transmisie comunitară, oricine îl poate lua de oriunde, important este să localizăm cât mai repede cazurile și să limităm cât mai mult transmiterea bolii”.

Aceasta a susținut că măsurile de organizare a anului școlar trebuie gândite punctat pentru fiecare unitate de învățământ în parte. „Cel mai important rol aici îl vor avea inspectoratele școlare, conducerea școlilor, direcțiile de sănătate publică, consiliile locale, dar și ministerele Educației și Sănătății, ca școala să înceapă în cele mai bune condiții. Este inevitabilă apariția cazurilor de coronavirus la școală, toate statele unde s-au redeschis școlile au avut cazuri în creștere, deci vor apărea focare și vor fi cazuri de îmbolnăvire, iar asta trebuie asumat de toată lumea, pentru că virusul acesta există și nu o să dispară odată cu redeschiderea școlilor. Toți cei implicați, de la autorități locale, școli, până la părinți trebuie să ia măsuri de precauție astfel încât să limităm apariția cazurilor”, a mai spus Pârvu.

Oficialul a precizat că pregătirile locale ar trebui să înceapă deja.

Sunt convinsă că administrațiile locale pot găsi pe termen scurt soluții pentru acoperirea infrastructurii. În mediul rural, spre exemplu, unde sunt mai puțini copii și structura școlii permite venirea mai multor copii la ore, bineînțeles că pot merge toți atâta timp cât localitatea se află în scenariul verde. Același scenariu verde, însă, nu poate fi aplicat pentru București din cauza infrastructurii școlare aglomerate. În cazul acesta, Bucureștiul intră în scenariul al doilea ca nivel de organizare, chiar dacă rata cazurilor de coronavirus este de sub unu la mie și zona ar intra teoretic în scenariul verde”, a declarat pentru Edupedu.ro șefa Inspecției Sanitare de Stat.


10 comments
  1. Si de ce nu se aplica aceasta recomandare în școli? De ce sunt chinuiți copii sa nu respire normal? Toată vara nu au îmbolnăvit pe nimeni fara mască acum transmit virusul? Recomandarea de a nu aduce flori la școală a fost respectată, aceasta de ce nu se respectă?

  2. Doamna este probabil afectata de faptul ca propriile sale odrasle ar putea vai, sa poarte masca în timpul orelor de curs.
    Atunci de ce, doamna, sa poarte profesorii masca?
    Ei explica la tabla lecția, scriu pe tabla și li se umezeste masca de atâta vorbit cu pereții. Elevii oricum vor spune ca nu înțeleg explicațiile, ca e greu sa te faci înțeles vorbind cu masca.
    Asa ca să poarte măști copilașii dvs, iar profii sa nu poarte masca.
    Asa ar fi logic.

    1. crede ma ca daca e liniste in clasa se intelege ce zice profeosrul sau profesoara, fara sa fie nevoie sa si dea masca jos. zic asta pentru ca eu sunt eleva, si am observat ca daca elevii stau linistiti, nu se foiesc, nu vorbesc intre ei se intelege ce zice profesorul. stau in ultima banca si inteleg doar atunci cand e liniste

      1. Dar profesorii nu sunt si ei afectati din cauza mastilor? Sau ei pot sa se imbolnaveasa? Ei pot sa primeasca mai repede virusul de la elevi pentru ca organismul lor va suferii deoarece nu este oxigenat corespunzator. Pentru ca profesorii nu sunt aparati de nimeni, propun demisia acestora in masa astfel incat parintii si elevii sa inteleaga ca si profesorii sunt oameni. Daca elevii nu poarta masca in clasa, atunci profesorii se pot imbolnavi de la elevi. Daca elevii nu poarta masca in incinta clasei, atunci nici profesorii sa nu o poarte, respectan distanta. Pentru siguranta elevilor, profesorii sa fie testati saptamanal.

  3. >> va fi necesar portul măștii atât pentru cadrele didactice, cât și pentru elevi și personalul auxiliar
    Orban saracu probabil ca nu a inteles logica acestei masuri: purtarea mastii in recreatie, dar nu si in timpul pe care il petrec copiii în clasa.
    Doamna asta, specialista, trebuie sa ii explice ca virusu nu se transmite in clasa, ci doar in recreatii, ca sa inteleaga omul.

  4. Bah, da’ cuminti mai sunteti: elevul doar in pauza si profesorul sa se sufoce 8 ore. Pai daca profesorul se sufoca cine mai preda elevilor care nu poarte. Dar cum ati ajuns voi la acest algoritm? Sa nu va puneti rau la votare cu parintii si sa poarte prostii de profesori ca oricum nici drea’ nu va mai voteaza dintre aia. Bah, dar voi sunteti chiar de o nesimtire crasa. In pauza mi se pare si mie normal sa purtam toti, dar la ore??? La ore, mah? Eu am ore de la 8 la 16, desteptilor. Plus transportul. Reveniti-va, ca o sa aveti mai multi profesori lesinati sau crizati de la masca decat de la Covid. Banuiesc ca e inca in consultare proiectul. Inca mai puteti gandi…normal.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Toți elevii cu medii peste 9.50 și primii 30% din fiecare clasă, indiferent de medie, primesc burse de merit de 450 de lei pe lună din noiembrie – noile reguli. Calculul se face pe baza mediei generale anuale de anul trecut, iar la clasa a IX-a pe baza mediei de admitere

Bursele de merit se vor acorda în acest an școlar tuturor elevilor cu medii generale anuale peste 9,50 și primilor 30% elevi din fiecare clasă indiferent de media lor generală…
Vezi articolul

Mihaela Popa, fost secretar de stat în Educație: Este colaps în sistemul educaţional, cu aproape 90% din elevii de la sat cu note sub 5 la simularea Evaluării Naționale, în Iași, dacă scoatem zona metropolitană din mediul rural

Simularea examenului de Matematică din cadrul Evaluării Naționale a adus note sub 5 pentru 81,15% dintre elevii ieșeni care învață la sat, arată raportul oficial publicat de Inspectoratul Școlar Județean…
Vezi articolul