Universitatea Osaka din Japonia a deschis un birou pe platforma Laserului de la Măgurele

954 de vizualizări
Cladirea laserului de la Măgurele, ELI-NP / Foto: Facebook ELI-NP
Osaka University, prestigioasa universitate japoneză, a deschis un birou pe platforma de cercetare de la Măgurele a proiectului Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics, anunță Radio România Actualităţi. Specialiștii japonezi vor colabora cu cei de la Măgurele atât în faza pregătirii experimentelor, cât și în cea a experimentelor propriu-zise, a declarat pentru Radio România directorul celui mai mare proiect de cercetare a laserilor din lume, Nicolae Zamfir.

În primul rând, aranjamentele experimentale le facem împreună cu ei. Noi suntem un centru nou, ei au o istorie de peste 50 de ani în acest domeniu și vă dați seama că o colaborare este extrem de folositoare. Apoi, sunt experimente de fizică fundamentală, dar și experimente de fizică aplicată; ei sunt specialiști în fuziune cu laseri. Al treilea plan, care este foarte important, este să colaborăm în domeniul, să zicem, industrial; în a realiza componente de înaltă performanță și o colaborare cu ei este extrem de benefică, atât în a ști ce să cerem pieței, cât și în a ne pregăti să producem noi o serie întreagă de componente”, a explicat Nicolae Zamfir.

FOTO: www.osaka-u.ac.jp

Anul trecut, pe 30 martie 2018, o delegație din România, la care a participat și Nicolae Zamfir, a fost la Osaka University pentru a discuta detaliile acestei colaborări, potrivit site-ului oficial al instituției.

Despre Osaka University

Este pe locul al 16-lea în topul celor mai bune universități din Asia. Osaka University este a șasea cea mai veche universitate din Japonia, fiind fondată în anul 1724. În topul mondial al universităților ocupă locul 67, potrivit QS World University Rankings® 2019. Are peste 22.700 de studenți și circa 3.100 de profesori și personal academic. În anul universitar 2017-2018 instituția raporta 2.480 de studenți internaționali, 7 fiind din România.

Ce este ELI-NP

ELI-NP | Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics facility reprezintă pilonul de fizică nucleară al proiectului pan-european ELI (Extreme Light Infrastructure), implementat în România, Ungaria și Republica Cehă. ELI a făcut parte din ESFRI – European Strategic Forum of Research Infrastructures încă din 2006 (36 megaproiecte europene în cercetarea ştiinţifică).

Proiectul ELI-NP, în valoare de 356,2 milionale Euro, implementat la Măgurele de Institutul Naţional de Fizică şi Inginerie Nucleară – Horia Hulubei (IFIN-HH), a constat în construcția unui nou Centru de cercetare științifică. Acesta a devenit operațional în 2019 și reprezintă cea mai avansată infrastructură de cercetare din lume în domeniul laserilor de mare putere.

În martie 2018 Laserul a atins puterea de 10 PW pentru care a fost proiectat, pe unul dintre brațe, devenind astfel cel mai puternic laser din lume la ora actuală.
VIDEO. Aplicațiile la care va putea fi folosit laserul

Facilitatea ELI-NP acoperă o suprafață de aproximativ 33.000 m2 de clădiri de înaltă calitate și eficiență din punct de vedere energetic, majoritatea alocată sistemului laser de mare putere, sistemului gama de mare intensitate și instrumentației pentru experimente. Construcțiile civile includ o clădire de birouri, o casă de oaspeți și o cantină.

Infrastructura ELI-NP are două componente:

  • Un sistem laser de foarte mare intensitate, cu două brațe laser de 10 PW capabile să atingă intensități de ordinul a 1023 W/cm2 și câmpuri electrice de 1015 V/m.
  • Un fascicul γ foarte intens (1013 γ/s) strălucitor, cu o lărgime de bandă de ~ 0.1%, cu E γ până la 19.5 MeV, care este obținut prin retroîmprăștierea incoerentă Compton a fotonilor dintr-un fascicul laser pe un fascicul foarte strălucitor, intens, de electroni (Ee până la 720 MeV) produs de un accelerator clasic.

A doua componentă este în întârziere, contractul inițial fiind reziliat.

Citește și:

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ministrul Educației, Ligia Deca, scrie pe Facebook că se gândește să facă „vizite fără fast“ în școli: „Ar putea fi luni“ „sau vineri”, „de fapt, ar putea fi orice zi” / Enunțul ambiguu vine după o vizită la Călărași, unde între mai multe activități de partid, Deca a mers și la o școală de vară

Mesaj atipic și ambiguu din partea Ministrului Educației. La finalul săptămânii trecute aceasta a anunțat, pe pagina de Facebook, că se gândește ca, odată ce va începe anul școlar 2023-2024,…
Vezi articolul