Ministrul Sănătății: Utilizarea testelor salivă în școli este destul de limitată, având în vedere ridicarea stării de alertă

13.216 vizualizări
Foto: INQUAM Photos – George Călin
Întrebat dacă mai este necesară testare copiilor cu testele salivă achiziționate în ultimele luni prin IGSU, ministrul sănătății Alexandru Rafila a spus într-o conferință de presă că acolo unde mai sunt teste se pot folosi, și a pasat responsabilitatea privind testarea elevilor către ministerul Educației.

“Ministrul sănătății este cel mai îndreptățit să spună dacă se mai folosesc testele salivă pentru depistarea Sars Cov2 în școli, dar ministerul sănătății nu a participat nici la organizarea campaniei de testare în școli, nici la cea de achiziție nici la distribuție, și cred că fiecare minister trebuie să aibă responsabilitatea activităților pe care le desfășoară.

Se poate continua cu evaluarea copiilor ( n. red prin testare cu testele primite în școli) încât cei care au simptome să fie îndrumați acasă. Dacă mai au teste, elevii trebuie să le utilizeze, nu e nici o problemă. Dar dacă nu s-a mai prelungit starea de alertă pe teritoriul României, utlizarea acestor teste în școli care au o sensibillitate scăzută este destul de limitată,” a subliniat ministrul sănătății întrebat dacă ar trebui să continue testare în școli.

Informații de context

În 2021 au fost livrate în școli 19,5 milioane de teste salivă, pentru a le folosi elevi și profesori. Majoritatea testelor se fac acasă de către părinți, pentru că școlile s-au plâns că nu pot gestiona procesul.

În ianuarie 2022 au fost până acum anunțate ca distribuite în școli circa 18,5 milioane de teste, care au asigurat stocuri pentru testările programate în prima decadă a lunii februarie 2022, spunea ministrul Cîmpeanu.

Săptămânal sunt livrate peste 6 milioane de teste, care ajung pentru două testări, (n. red așa cum se precizează în ordinul comun de ministru) însă nu poate fi evaluată eficiența lor pentru că teste nu sunt obligatorii și se raportează doar cazurile pozitive. Nu este centralizat în vreun fel numărul de teste efectuate.

Ministrul Educației sublinia însă eficiența testelor, anunțând că din 5.000 de teste pozitive de salivă, aproape 2.000 au fost validate prin teste PCR: “Înseamnă că s-a creat o obișnuință, a fost mai greu la început, se poate înțelege lucrul acesta și crește și responsabilitatea raportării acestor rezultate,” explica Sorin Cîmpeanu la finalul lunii ianuarie.

În aceeași zi, șeful DSU Raed Arafat spunea că se va analiza impactul testelor de salivă din școli, “să vedem dacă vom continua sau nu”. La câteva zile distanță, Sorin Cîmpeanu spunea că nu are informația ipotezei de renunțare la teste.

Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate a lansat pe 14 octombrie licitația pentru cele 70 de milioane de teste de salivă destinate școlilor. În total, achiziția era estimată la 1.050.000.000 lei fără TVA, potrivit documentației oficiale publicate pe SEAP și pe site-ul ONAC. Licitația s-a făcut în procedură de urgență, fiind o „Negociere Fără Publicare Prealabilă”.

De precizat, în decembrie anul trecut premierul Nicolae Ciucă a trimis Corpul de Control al Guvernului la ONAC și la IGSU pentru a ancheta situația, și nu există deocamdată niciun rezultat comunicat public.

Citește si: Cel mai scump exercițiu de imagine din istoria recentă a Educației – fiecare salariat activ din România a contribuit cu 50 de lei de persoană pentru testele de salivă livrate în gol, în ultimele două luni, despre care autoritățile nu mai spun nimic


1 comentariu
 1. Aoleu, testele mele
  Ce sa fac doamne cu ele,
  Ca multe mai sunt pe stoc
  Efect n-au avut (mai) deloc
  Dar au facut banu gros
  Pentru omul cel voios…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

You May Also Like

Formarea profesorilor pentru pedagogia digitală, lăsată pe altădată: procedurile preliminare pentru formarea a 100.000 de cadre vor începe abia în trimestrul 1 din 2023, spune ministrul Cîmpeanu / Finalizarea lor –  la sfârșitul lui 2024, la 5 ani de la declanșarea crizei Covid în educație

UPDATE: Ministrul Cîmpeanu a reacționat în urma publicării articolului și a precizat că deja peste 45 de mii de profesori au fost formați și au competențe digitale. Știrea inițială: În…
Vezi articolul

Consiliul Național al Elevilor cere ministerului Educației dezbateri și consultări până la sfârșitul lunii pe tema modificărilor ce trebuie aduse Regulamentului de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar (ROFUIP), în contextul în care din 5 septembrie structura anului școlar va fi împărțită în 5 module

Încă din luna aprilie 2022, ministrul educației, Sorin Cîmpeanu, a menționat în repetate rânduri o serie de modificări care ar putea să fie introduse în noul regulament, și a anunțat…
Vezi articolul

Critici dure aduse conducerii structurii responsabile de persoane cu dizabilități, copii și adopții / Maria Mădălina Turza: „Mizeria de sub preș în dizabilitate”

Maria Mădălina Turza, consilier de stat în cadrul Cancelariei prim-ministrului, a fost numită recent la șefia Departamentului pentru responsabilitate socială comunitară şi grupuri vulnerabile, printr-o decizie a premierului Nicolae Ciucă.…
Vezi articolul