Ministrul suedez al Educației spune că sistemul de școli independente este un „eșec” și vrea reformă

2.130 de vizualizări
Foto: © Vera Kozlenko | Dreamstime.com
Suedia a declarat că sistemul de școli independente din țară a eșuat, promițând cea mai mare reformă din ultimii 30 de ani și punând sub semnul întrebării un model în care companiile cu scop lucrativ conduc învățământul de stat, transmite The Guardian, citat de G4Media.ro.

Friskolor din Suedia – școli private finanțate din bani publici – au fost apreciate la nivel internațional, inclusiv în Marea Britanie, fostul ministru al educației Michael Gove folosindu-le ca model pentru sutele de noi școli libere britanice deschise sub guvernul lui David Cameron.

Însă, în ultimii ani, scăderea standardelor educaționale suedeze, creșterea inegalităților și nemulțumirea tot mai mare a profesorilor și a părinților au contribuit la alimentarea impulsului politic pentru schimbare.

Un raport al celui mai mare sindicat al profesorilor din Suedia, Sveriges Lärare, a avertizat în iunie cu privire la consecințele negative ale faptului că a devenit unul dintre cele mai marketizate sisteme școlare din lume, inclusiv considerarea elevilor și studenților drept clienți și o lipsă de resurse care duce la o nemulțumire crescută.

Citește articolul complet pe G4Media.ro

Foto: © Vera Kozlenko | Dreamstime.com  / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


3 comments
  1. Asta nu-i cumva modelul acela care ne era promovat noua, de catre diversi intelepti, ca fiind magic si perfect si, in plus, nordic, deci si mai perfect? Intreb doar asa, din intamplare…

    1. Era vorba de modelul finlandez. Oricum, sunt cam acelasi lucru. Am avut, intre 2017 si 2019, 4 copii veniti din scoala finlandeza, nascuti in Finlanda, cu parinti romani. Au venit sa faca scoala in Romania pentru ca scoala finlandeza era o vesnica joaca din care nu invatau nimic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Supravegherea audio-video la Evaluarea Națională și BAC 2023. Camerele vor surprinde, cel puțin frontal, toți candidații în timpul susținerii probelor, potrivit procedurii oficiale – document

Camerele sistemului de supraveghere audio-video vor fi instalate în fiecare sală și vor surprinde, cel puțin frontal, toți candidații în timpul susținerii probelor de la Evaluarea Națională și BAC 2023,…
Vezi articolul