Ministrul Teleman: Creditul fiscal și facilitatea “patent box” ar putea stimula cercetarea / Doi noi consilieri în minister – Oana Craioveanu și Cătălin Rizea / Discuții alături de secretarul de stat Dragoș Ciuparu pe tema cercetării în PNRR

1.728 de vizualizări
Ciprian Teleman / Foto: Facebook.com
Creditul fiscal și facilitatea de tip “patent box – crearea de facilități pentru firmele care utilizează patente” au fost menționate săptămâna trecută, ca posibile măsuri de stimulare a cercetării, de noul ministru al cercetării și digitalizării, Ciprian Teleman, în discuții cu reprezentanți AmCham, după cum a anunțat Teleman într-un sumar al activității din ultima săptămână, publicat duminică noapte. În același sumar, el a anunțat membri noi în echipa ministerului: Oana Craioveanu de la Impact Hub și Cătălin Rizea, până acum director în mai multe companii.

Ministrul a mai spus că “împreună cu colegul meu, secretarul de stat Dragoș Ciuparu” a discutat la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene despre cercetare și digitalizare în perspectiva Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Luni, 8 februarie, Dragoș Ciuparu, secretar de stat pentru cercetare în Ministerul Educației și Cercetării din precedentul guvern, este singurul secretar de stat care figurează pe pagina echipei de conducere a noului minister.

În sumarul său, Ciprian Teleman a făcut trimitere la cel mai recent Index Bloomberg privind Inovarea. Acesta, dominat de Coreea de Sud, Singapore, Elveția și Germania, include România pe locul 32, din totalul de 60 de țări luate în calcul. România este, însă, aproape de coada clasamentului (locul 57) la capitolul cercetare și dezvoltare și pe locul 50 la capitolul “Researcher concentration”, fiind trasă în sus de productivitate și folosirea înaltelor tehnologii.

În acest context, ministrul a introdus-o pe Oana Craioveanu, cofondatoare Impact Hub din București, care devine consilier în noul minister, având în sarcină inclusiv atragerea mai multor fonduri din noul program european Horizon Europe. Un alt consilier, care va fi șef de cabinet, este Cătălin Rizea, ex-Connex/Vodafone, Telekom, Porsche.

Ciprian Teleman, principalele declarații pe tema cercetării: 
  • Săptămâna aceasta am avut o întâlnire cu membri din conducerea AmCham. O întâlnire foarte plăcută, în care am discutat despre sprijinul pe care AmCham îl poate oferi ministerului pe reforma digitală, dar și pe partea de cercetare. În acest sens am discutat despre măsuri care ar putea stimula cercetarea, cum ar fi, de exemplu, creditul fiscal sau facilitatea de tip patent box, care înseamnă crearea de facilități pentru firmele care utilizează patente. Aceasta ar fi o măsură fiscală bună, e folosită în multe țări.
  • În recent publicatul clasament Bloomberg – Indexul Inovării, din 60 de țări România este pe locul 32 în general, dar e pe locul 57 ca nivel al investițiilor în cercetare-inovare. Suntem pe locul 22 ca dotări tehnologice, dar pe locul 40 ca indicator al conversiei cercetării în patente. Deci avem nevoie de o conversie mult mai ridicată.
  • Din echipa de consilieri va face parte Oana Craioveanu, binecunoscută în lumea antreprenoriatului  pentru dedicarea ei în ultimii mulți ani în zona start-up-urilor și a inovării și al cărei mandat va fi tocmai creșterea acestui indicator, de conversie a cercetării și inovării în valoare.
  • Anunț încă un nume, al lui Cătălin Rizea, care va ocupa funcția de șef de cabinet, cu atribuții de consilier pe zona de comunicații. Nu vorbim despre soțul Addei de la Asia Express, ci de nașul Connex Vox, pentru cei cu experiență în telefonia mobilă. 
  • O altă arie cheie pentru Oana Craioveanu va fi să atragem [prin noul program Horizon Europe] mai mulți bani decât am făcut-o prin Horizon 2020.
  • La discuțiile organizate de Ministerul Investițiilor pentru redactarea PNRR, am prezentat împreună cu colegul meu, secretarul de stat Dragoș Ciuparu direcțiile de reformă în cercetare și digitalizare. Perspectiva ministerului a fost bine primită.

Sumarul ministrului – complet:


1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

VIDEO 20 de cereri pentru școli-pilot au fost înregistrate la Ministerul Educației. Dacă le eliminăm pe cele ce urmăresc lucruri punctuale, rămân doar cele bazate pe descentralizare curriculară – secretarul de stat Radu Szekely

Până în acest moment, la Ministerul Educației au fost înregistrate 20 de cereri pentru școli-pilot, a spus luni, în cadrul unei dezbateri pe această temă, în cadrul proiectului „Școli curate”,…
Vezi articolul