„Ar trebui desființată titularizarea pe viață”, a declarat Mircea Bertea, președintele Asociației Naționale a Colegiilor și Liceelor Pedagogice din România, la emisiunea InfoEdu de la TVR Info. Aceasta a spus că „fiecare profesor se teme că la materia lui vor fi mai puține ore și că nu va avea ore sau că va trebui să meargă în două școli ș.a.m.d.”
„Din păcate, așa cum spunea și doamna Ștețco, la noi, în sala profesorală, contează numărul de ore. Fiecare profesor se teme că la materia lui vor fi mai puține ore și că nu va avea ore sau că va trebui să meargă în două școli ș.a.m.d. Aceasta este deficiența sistemului. Poate că ar trebui să avem curaj să vorbim. Ar trebui desființată titularizarea pe viață. Asta ar trebui desființată imediat”, a declarat Mircea Bertea.
În privința materiilor impuse prin lege, președintele Asociației Naționale a Colegiilor și Liceelor Pedagogice le-a calificat drept o „anomalie”.
„Poate ați văzut și aseară dezbateri la televizor. Sunt oameni importanți, foști decani, foști miniștri, care habar n-au că, de exemplu, în școlile din România sunt materii impuse prin lege, ceea ce este o altă anomalie. Nicăieri în lume Parlamentul nu spune ce să studiezi. (…)”, a adăugat acesta.
Daniel David, ministrul Educației și Cercetării, a declarat, într-un interviu pentru Edupedu.ro, că angajarea profesorilor direct de către școli „pe hârtie, da, arată bine, dar tot noi știm cum funcționează lucrurile în anumite zone.”„Sună bine, da, să descentralizăm școala, dar tot noi, după aceea, spunem că primarul din comuna nu știu care și-a angajat fiica, și-a angajat rudele ș.a.m.d.”, a precizat acesta.
- Proiectele de planuri-cadru pentru liceu 2025 au fost lansate în dezbatere publică vineri seară, 31 ianuarie, la ora 18:00. Ele prevăd noile scheme după care liceele își construiesc orarele pentru elevi și profesori. După acestea ar urma să învețe elevii care intră în clasa a IX-a în septembrie 2026, adică actualii elevi de clasa a VII-a (anul școlar 2024-2025). Reforma curriculară inițiată în 2012 ar fi trebuit să se petreacă la liceu pentru elevii care au început clasa a IX-a în 2020, tineri care au absolvit deja liceul în 2024, însă a fost amânată succesiv de politicieni.
Despre Titularizare
Modalitatea prin care Ministerul Educației îi angajează în școli pe cei care devin profesori (titularizarea) a fost criticată dur de specialiștii OCDE, instituție cunoscută la nivel mondial pentru organizarea testărilor PISA. Cele două rapoarte despre sistemul de educație din România au fost realizate de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) în 2017, respectiv 2024 la solicitarea Guvernului României. Ambele rapoarte oficiale au recomandat desființarea examenului de titularizare din România, care în forma actuală le permite profesorilor să predea chiar dacă nu obțin nota de trecere, adică 7.
Atât în 2017, cât și în 2024, România a fost sfătuită să renunțe la acest examen sau să îl completeze cu metode de evaluare mai eficiente, cum ar fi recertificarea.
Titularizarea este concursul organizat de inspectoratele școlare județene, respectând regulile și cu subiectele de examen concepute de Ministerul Educației – prin care inspectoratele angajează profesorii care predau în școlile din România. În 2024, statul român, prin inspectoratele școlare județene, a scos la concursul de angajare destinat profesorilor și intitulat „titularizare” aproape 75.000 de posturi. Dintre ele, 8.900 de posturi sunt titularizabile (sunt libere cel puțin 4 ani), adică pe acest număr de posturi profesorii se pot angaja pe perioadă nedeterminată, restul fiind libere doar pentru o perioadă de la 1 la 3 ani. La concursul de angajare pe aceste 75.000 de posturi, dintre care 8.900 libere pe perioadă nedeterminată, s-au prezentat 31.237 de profesori.
Pentru a obţine statutul de titular (deci pentru a se putea angaja pe perioadă nedeterminată), candidații trebuie să obţină minimum nota 7 (şapte) la examenul de titularizare. Pentru angajarea pe perioadă determinată (suplinire), candidaţii trebuie să obţină minimum nota 5 (cinci) la proba scrisă (la examenul de titularizare). 41,9% dintre candidații care s-au prezentat și nu s-au retras din examenul de titularizare au obținut note peste 7 (sursa și detalii).
Prin organizarea titularizării de către Inspectoratele Școlare Județene (ISJ-uri), repartizarea profesorilor la o anumită școală se face de către inspectorat și contractul de angajare al profesorilor la inspectorat. Așadar, școlile din România nu își pot face propria politică de resurse umane: directorii de școli de stat nu pot angaja profesorii pe care ei și părinții îi doresc și nici nu pot da afară din sistemul de învățământ profesorii ineficienți, decât în situații extrem de limitate.
În luna septembrie, Lucian Ciolan, prorector al Universității din București, a declarat la Euronews.ro că „problema cu titularizarea e că la noi, atunci când se scot aceste posturi, ești titular în sistemul de învățământ. Deci, nu școala scoate postul, ci sistemul”. Acesta a mai spus că „trebuie să terminăm ușor-ușor cu treaba asta, cu centralismele astea gratuite, care s-a dovedit în timp că sunt neproductive”.
Profesoara Silvia Mușătoiu a declarat, la Euronews Romania, că titularizarea ar trebui să fie eliminată din sistemul de învățământ sau, cel puțin, reconfirmată periodic:
„Eu sunt de părere că titularizarea trebuie să dispară din învățământ sau – să o spunem mai frumos, pentru că sindicatele îmi vor sări în cap – titularizarea trebuie reconfirmată la 4 ani, 5 ani. Exact asta vreau să spun (n.r.: că profesorii uită meserie, pentru că nu îi mai verifică nimeni).
Verificările sunt sumare, uneori formale, nu cred că există o verificare riguroasă, în urma căreia un profesor să fie declarat inapt. Cred că ar trebui să existe o verificare un pic mai serioasă. Se poate forma în continuare un profesor. Sistemul îl ține acolo, pentru că un titular foarte greu iese din învățământul românesc, adică trebuie să facă ceva foarte grav ca să poți să-l dai afară”, a afirmat Silvia Mușătoiu, conform euronews.ro.
Amintim că sindicatele din educație susțin titularizarea în forma actuală, invocând stabilitatea postului și siguranța oferită cadrelor didactice în fața unor eventuale abuzuri sau decizii ale conducerii unităților de învățământ.
36 comments
Și ce te faci, tu cel care știi ce ai de făcut la clasă (ai har și competențe pentru această profesie), atunci când cel care te verifică nici nu știe ce se întâmplă în clasă, fiind numit metodist în numele cuiva sau atunci când directorul vrea să scape de tine deoarece îi faci concurență, nu te lasă să te exprimi, nu te suportă, mai ales că are pe altcineva care cotizează constant, iar tu nu (pentru că te bazezi pe ceea ce ai învățat și ți-ai dat silința să fii printre cei mai buni, fără a te umili în fața lui).
Aoleu, ciclonul vine de la Cluj!
Domnul acesta a ieșit iarăși la înaintare, pus acum în slujba unui extrem de confuz proiect de pretinsă modernizare planurilor-cadru, expert în tot și în toate, membru în diverse „comitete și comiții”, care și-a afișat pe net chiar și o panoplie cu diplome, ca la orice cadru didactic, dar rămase discret, la aceștia, în arhiva personală a cadrelor didactice.
A început să facă afirmații șocante, exclusiviste, reminiscență poate din vremea când avea funcții în ierarhia învățământului, director, inspector general, decorat de Președinție, de parcă nu sunt atâția care îl și depășesc, dar nu ies mereu în față cu propuneri extravagante:
Una: „foști decani, foști miniștri”, „habar n-au că, de exemplu, în școlile din România sunt materii impuse prin lege, ceea ce este o altă anomalie. Nicăieri în lume Parlamentul nu spune ce să studiezi.” Dacă ar fi mai informat, domnul respectiv ar ști că, în domeniul legislativ, există o ierarhie juridică. Legea (organică) nr. 198/2003, votată în Parlamentul României, prevede la art. 86 componența planurilor-cadru, TC și CDEOȘ, detaliate însă în legislația subsecventă, în cazul de față prin ordine de ministru.
A doua: „Ar trebui desființată titularizarea pe viață. Asta ar trebui desființată imediat”. Puțină știință de istorie a învățământului românesc pentru un expert în educație! Noțiunea de titular a apărut pentru prima dată într-o lege a învățământului din Franța instituită de Napoleon în anul 1802, prin care se reglementează sistemul educativ, de la școlile primare până la universități. În aceasta apare și noțiunea de profesor titular, ca să nu lase la cheremul oricui personalul didactic. Prima lege a învățământului românesc de la 1864, a lui Alexandru Ioan Cuza, preia și reglementează în termeni clari noțiunea de titular, menținută astfel în legile lui Spiru Haret și apoi până în zilele noastre. Nu intru în detalii.
De aceea, afirmația „Ar trebui desființată titularizarea pe viață. Asta ar trebui desființată imediat” este scandaloasă. Ce-ar fi să se propună și desființarea pensionării pe viață? Să vină, domnule profesor, cei de la Casa de pensii, din patru în patru ani, să ceară reînnoirea dosarului de pensie?
Domnul ce declara asta nu a dat examen de titularizare, a fost numit pe post prin repartiție, lucru comun acelei epoci. Daca vrea sa desfiiinteze titularizare prin concurs trebuie desființat sistemul de invatamant SI reinfiintat altul, unde toată lumea, inclusiv directorii care vorbesc prostii sa dea concurs! Intre timp, punem invatatura in cui SI ne luam stiinta prin fir divin band apa dacica!
directorii,așa cum sunt ei azi, NU sunt capabili sa angajeze oameni decât pe pile….va fi o nepotzeala crunta …
Asta ar mai lipsi, sa pui profesorii sa dea examen dupa fiecare 4-5 ani! Exista asa ceva pt medici, pt functionarii publici, etc? Mai nou, profesorii sunt cei mai fraieri ” din curtea scolii”? Hai sa dam cu totii certificare pe post la aceste intervale de timp! Dupa ce ca in invatamant nu se ingramadeste nimeni sa mearga, cu ideea asta geniala, o sa ajunga sa predea portarul sau feneia de serviciu…. Distrugeti si ce-a mai ramas din educatie ca asta se vrea- prostime la greu!
Nu exista nicaieri in lume asa ceva, in niciun domeniu. Doar idei ale unor minti ratacite …
Cu ce va deranjează examenul de titularizare ,aveți rude care nu le puteți aduce în sistem sau prieteni .
Așa e! Susțin această inițiativă. Au trecut vremurile în care se murea de gât cu aceeași catedră după 40 de ani, indiferent de calitatea predării…Dacă cineva e bun, o poate dovedi periodic prin recertificare.
Nu se pune problema de vreo recertificare, nici nu ar fi legal. Orice avocat specializat pe dreptul muncii va poate lamuri. E ca si cum i-am lua si pe medici sa ii punem sa dea din nou rezidentiat, specialitate, avocatii ex de barou etc. Este o ineptie imposibila juridic. Cat despre recertificarea propusa de OCDE, daca veti citi raportul veti vedea ca se refera la cu totul altceva: la cadrele didactice care , desi nu promoveaza titularizarea sau deful, continua sa predea ani de zile. La ei se refera. Apropo, am studiat cu atentie sistemele de educatie din vest si nicaieri nu se repeta concursul de angajare pe post vreodata. Este o aberatie, nu exista nicaieri in lume! Exista doar in UK o forma de recertificare, dar e sub forma de cursuri de perfectionare la 5 ani, prof trebuie sa faca dovada participarii si a acumularii unui nr de credite. Cerinta este si la noi in lege! Apoi, ce spuneti ca unii nu mai predau bine, ptr asta exista asistentele directorului, exista brigazile de inspectie ale ISJ, de fapt profesorii sunt evaluati anual printr-o fisa si un calificativ. Asa ca…hai sa fim seriosi, profesorii sunt printre cei mai evaluati bugetari. Puneti-va pofta in cui, nu se va aplica niciodata, cadrul juridic dintr-un stat de drept ptotejeaza drepturile castigate ( Codul Civil). Ptr cine nu isi face treaba, da, sa fie inspectat, cercetat, exista foarte bine desfacerea contractului de munca, care s-ar putea face la primirea unui calificativ anual slab. In rest, nu exista vreo varianta legala sa il pui din nou sa dea concurs pe cineva care a dat acest concurs si a ocupat un post, sa va intre bine in minte. Nu credeti, consultati un avocat/ jurist. Prostia asta s-a mai dorit si pe vremea lui Funeriu dar nu au putut ptr ca nu era legal . Oricum cred ca dl Bertea se referea mai degraba la cei gen Johannis sau Antonescu care au tinut posturi blocate pe viata, asta trebuie sa dispara.
așa e,Ani,sa te vad la examen ..succes!
S-a mai încercat descentralizarea pe vremea lui Băsescu și a fost un haos total !
Titularizarea la nivel național este un examen serios, deloc ușor,care selectează corect cadrele didactice.
…desființăm titularizarea și ținem directorii veșnic!
Nu aveți dreptate domnule! Profesorul titular caută prin activitatea desfășurată la clasa sa se perfecționeze, să facă lecțiile atractive, să obțină performanțe etc. El trece prin niste examene de titularizare ani la rând până când obține un post titularizabil! Până atunci trudește că o albină iar după aceea caută să aibă și cate ceva din curățenia unui apostol!
Ar trebui că fiecare să iasă la pensie la vremea potrivită, fara drept de continuitate. In cele mai multe situații, continuitatea și-o doresc cei care merg la școală ca să aibă de unde se întoarce. Cei care se implica cu adevărat abia așteaptă să se pensioneze. și ar mai trebui sa se scoată toate orele care depășesc norma titularilor, pentru că în fiecare școală, majoritatea profesorilor au retinute ore pentru plata cu ora. 18 ore sunt suficiente sa te pregătești cum trebuie și să faci lecții atractive. Tot ce depășește e fusareala.
Mi-au dat anul ăsta ore suplimentare pe care nu le-am cerut, pentru că NIMENI nu le-a ocupat în etapele de mobilitate (științe). Ni le-au trimis înapoi în școală, să găsim noi pe cineva. Alternativa era să fie predate de personal necalificat angajat prin concurs în școală (deși probabil nici așa nu ar fi fost ocupate, fiind mult prea puține). Nu toți suntem ahtiați după ore suplimentare.
Oamenii se ”bat” pentru orele de limbă străină, nu pentru științe și matematică. Iar dacă apar ore ici-colo (mereu în scădere, ca și populația școlară), cei care ar putea veni nu vor să plătească mai mult pe navetă (la noi, nedecontată de 13 ani) față de cât primesc salariu, pentru a merge în 4-5 școli ca să încherbe o catedră întreagă.
La articol. D-l de mai sus are pensia asigurată, trăiește pe principiul ”după mine, potopul”. Nu e de mirare că nu mai vin prea mulți oameni de calitate în învățământ, dacă fiecare dintre cei care au ajuns ”cineva” trage scara după el imediat ce-a apucat să urce.
Nu sunt de acord, trebuie si se pastreaza si o rezerva de macar 2-3 ore ptr fiecare. La unele materii, de ex mate, nu poti sa incadrezi fix pe 18, e ori 16, ori 20. Apoi, fiecare peof poate propune cds-uri, daca elevii aleg, alea sunt orele lui, nu le poti scoate sa vina altul. Hai sa mai si gandim!
Moșul acesta, n prag de pensionare, dorește să-și umple sacul de pe spinarea viitorilor profesori care vor fi la mâna directorilor. Examenul pentru titularizare este singurul corect din țara și unii speră sa-l desființeze pentru a putea beneficia de șpăgi.
Titulari,area inseamna stabilitate. Tot timpul se schimba regulile în învățământ, dacă desființat și titularizarea, cream haos total. Nu știu de ce EduPedu publica permanent articole pe aceasta tema. Pare a fi un site cam tendențios…
Acest domn care toata viata lui si a savurat cafeaua dintr un post de titular poate sau de prin alte licuri de pe sus comuniste, cere acum la pensionare sau pensionabil fiind sa scoata unicul mod prin care cei tineri isi pot ocupa un post in invatamant . Noi nu suntem Anglia nu suntem vestul, suntem estul in care politrucii comunisti isi baga toate loazele cumpara grade sau se fac ca nu vad cum copiaza unii de la altii acesti asa zidi prifesori pe care i vezi gradati cu ce ? Cu infirmatii detinute? Cu aptitudini ? Nu . Au pile cunoștiințe si relatii . Directorii vor autonomie ptr ce? Sa incaseze bani atentii de la profesori.? Vor autonomie sa si aranjeze scoala sa organizeze cursuri servari si altele .. dar nu angajari . Cat a stat suplinitor acest individ ? Practicile lui Funeriu usriste care si tot baga coada ca el vrea iarasi la putere sau are cv bani de castigat de pe urma acestor mizerabile manevre de desfiintare a concursului trebuie starpite . Profesorii de 70 ani sau 65 de ani in scoala sa predea.. voi va dati seama ce inseamna uzura psihica si fizica a unui om ? Sau se vrea ca sa nu mai incaseze pensii desi contributia este enorma . CNU NU SE VA DESFIINTA. OCDE ce bagati in fata nu stie ca acest sistem este corupt pana la plasele ? Vrea dovezi ? Sa intrebe suplinitorii. Iar celor care ne am luat titularizarea cu medie mare ptr ca am invatat pe branci sa ne spui ca nu conteaza ?
Voi nu contati !
Recertificarea ceruta de OCDE se refera la cu totul altceva: daca cititi raportul cu atentie, e vorba de cei care nu promoveaza titularizarea sau deful dar totusi continua sa predea. In niciun moment nu a pus OCDE problema ca titularii sa fie ” recertificati”, in niciun caz prin repetarea vreunui examen. a
Aceasta recertificare nu exista in nicio tara din vest cu exceptia UK unde se face prin cursuri de formare la 5 ani, exact cum cere si legea din Romania!
Nu sunt de acord.
Nu are niciun argument real.
Doar susține retorica Ministerului.
Concursul national trebuie restructurat in sensul permiterii optării pt orice post la nivel național nu doar pe județ.
Așa a fost până în 2005. Prima etapă era la nivelul județului în care ai dat concurs, a doua la nivel de țară.
Evident prea dispăreau niște locuri călduțe pentru prietenii unor directori ca cel de sus, așa că s-a renunțat la etapa națională de repartizare la un moment dat, în detrimentul tuturor celor care luau note bune fără să aibă posturi pe care să concureze, local.
Sincer de ce atât de multă efervescență pentru acest concurs ? Examenul national.de titularizare ar trebui organizat numai pentru catedrele existente. Pentru catedrele scoase la suplinire in toamna ar trebui să organizeze concurs școlile.Rezolvare simplă. Ati văzut vreo altă instituție .să organizeze concurs chiar dacă nu există nici un post vacant ?
Sunt titular pe viabilitatea postului , insa din punctul meu de vedere desființarea titulaturii pe “viata” poate avea consecinte extrem de grave ! Eu cred ca nu vei mai avea deloc predictibilitate!
Odata ce i-ai zis unui profesor anul acesta nu mai avem nevoie de tine acesta va pleca isi va gasi un job si nu se va mai întoarce chiar daca vei avea nevoie de el mai tarziu !
Oamenii instruiți bine nu sunt pe toate gardurile asa ca in momentul cand ii gasesti , ai face bine sa ții de ei !
Din contra cei care sunt pe viabilitatea postului ar trebui sa ii faceți titulari fiind ca au trecut prin toate etapele prin care au trecut si cei titulari !
Dar pe medici cine ii verifica ca nu își uita meseria? Sau pe magistrați? Și lista poate continua! O prostie ce ați debitat!
Pentru a menține un dialog civilizat și constructiv, comentariile postate pe EduPedu.ro trebuie să respecte următoarele principii:
Comentariile trebuie să fie argumentate și să aibă legătură cu subiectul articolului.
Nu acceptăm atacuri la persoană, insulte, limbaj vulgar sau orice alt tip de exprimare care încalcă regulile bunului simț.
Comentariile care conțin dezinformare, incitare la ură sau discuții care nu au legătură cu subiectul nu vor fi publicate.
Ne dorim un spațiu de discuție bazat pe respect și schimb de idei constructive. Vă mulțumim pentru înțelegere și pentru contribuția la un dialog de calitate!
Daca va doriti discutii constructive, de ce publicati toate aberatiile? Propunerea acestui domn incalca minim 3 legi:
Constitutia ( legile nu actioneaza retroactiv)
Codul Muncii ( contractele de munca se incheie pe durata nedeterminata, doar prin exceptii pe determinata)
Codul Civil art 6, care protejeaza drepturi castigate prin concurs/ examen, a se vedea si decizii ICCJ in acest sens.
Plus discriminare, ptr ca la medici, judecatori politisti etc nu pune nimeni problema ca-s ” pe viata”.
Poftiti constructiv. Mai doriti, ca ar mai fi?
Atacati constant profesorii publicand toate aiurelile…
Deci, profesorii nu au dreptul la contract pe perioada nedeterminata, nu au dreptul sa acceseze un credit la banca pentru un parinte bolnav, ca sa ii asigure medicamentele pe care poate ca nu și le permite sa i le asigure deodată…
Cred ca și comuniștii au fost mai omenoși din punctul acesta de vedere.
Eu as vedea lucrurile altfel. O data la 5 ani, profesori sa de o testare din disciplinele predate. Cei care iau testarea cu 10 să aibă un spor de 30%, cu nota 7 15% iar cei care iau sub 5, sa fie obligați să ia o nota peste 5 în următorii 2 ani.
Din experiența mea, problema in proporție de 90% nu e pregătirea profesorilor, motivarea lor e problema.
Nu este posibil asa ceva si nu exista nicaieri in lume. De ce sa dea doar profesorii din Romania? De ce sa nu dea si medicii, judecatorii etc? Pana la urma de ce sa nu dea orice angajat, chiar si de la privat? Nu mai aberati…
Aveți acum venituri destul de mari( salarii plus sporuri la salarii) . Acestea ar trebui sa le ia doar profesorii care au rezultate bune (elevi olimpici , elevi care iau note mari sau note de trecere la bacalaureat)Au fost ani când la mai multe licee ,rata de promovabilitate a fost foarte mică ,iar profesorii iau în continuare gradații sau salarii de merit,ceea ce nu mi se pare corect.
Ați turbat de tot!Care mai de care cu idei mai zăpăciți!Vreți sa nu mai vina nimeni,sa eliminați complet concurența!Unde exista asa ceva?Cine învață atât de mult ca să meargă din examen în examen.Eu am făcut așat de aproape 20 de ani și sunt epuizată. Nu mai pot de la stres și toate inovațiile de toată jena din învățământ. Normalitatea e o excepție ,nu?Eu mi-am făcut alta calificare pentru a găsi un loc de muncă unde nu dau examene de Oxford cu salariu de India și stres ca în lagărele naziste.Asa a ajuns învățământul în ziua de azi.Toti,toți cei care ne facem treaba suntem epuizați:ținem de copii,de părinți,facem fata conducerii aiuristice și nedreptăților zilnice iar noi suntem cei care aducem normalitate în toată nebunia.Noi,da?Voi nu!
Statutul de titular este o idee EXCELENTA! Contribuie major la consolidarea calitatii corespunzatoare a sistemului de educatie din Romania!
Statutul de titular inseamna doar contract de munca incheiat pe durata nedeterminata, ceva absolut firesc si normal si de fapt obligatoriu, conform Codului Muncii. Nu este nimic special…
acu,spre finalul carierei,va cred că nu mai contează titularizarea….ați fost suplinitor? v ați plimbat din școală în școală?! dezamăgitoare opinie
Serios ? “Profesorii uită meserie”? N-am auzit în viața mea o inepție mai mare ! *** (comentariu editat de redacție)