Modificarea considerată abuzivă de profesori, prin care Ministerul Educației a schimbat felul în care pot fi încheiate mediile elevilor în acest an școlar, a fost aprobată prin ordin de ministrul Ligia Deca

23.576 de vizualizări
vârsta de pensionare, cancelarie profesori
Foto: INQUAM Photos – Octav Ganea
Mediile elevilor vor putea fi încheiate cu două note la o disciplină, a anunțat Ministerul Educației. Ordinul ministrului educației nr. 4.430/2023 pentru modificarea și completarea Regulamentului-cadru de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar a fost trimis spre publicare în Monitorul Oficial. Modificările vin în plină grevă a profesorilor. Joi, 8 iunie, este a unsprezecea zi de grevă generală în școli, protestul de muncă fiind declanșat pe 22 mai.

De menționat este că, marți seara, Ministerul Educației a publicat proiectul de modificare a ROFUIP-ului, prin care mediile ar putea fi încheiate doar cu două note la fiecare disciplină, iar astăzi a fost trimis spre publicare în Monitorul Oficial. Acest lucru înseamnă că a fost în consultare publică pentru o singură zi.

„Nu poți să schimbi un ordin de ministru, în plină grevă, de tipul pumnului în gură”, spune profesorul Cătălin Ciupală despre proiectul Ministerului Educației de a fi încheiate mediile cu două note

„În anul școlar 2022-2023, numărul minim de calificative/note acordate elevului la o disciplină de studiu este de două”, potrivit Ministerul Educației.

Tot în acest an școlar, „situația școlară anuală a elevilor, pe clase, poate fi încheiată fără ca aceasta să fie validată de către consiliul profesoral din unitatea de învățământ în ședința de încheiere a cursurilor și fără ca acesta să aprobe raportul privind situația școlară anuală.”

Redăm comunicatul Ministerului Educației:

Astăzi, 8 iunie 2023, fost trimis, spre publicare în Monitorul Oficial, Ordinul ministrului educației nr. 4.430/2023 pentru modificarea și completarea Regulamentului-cadru de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar (aprobat prin Ordinul ministrului educației nr. 4183/2022).

Au fost integrate propunerile de modificare a proiectului supus consultării publice, astfel încât:

– În anul școlar 2022-2023, numărul minim de calificative/note acordate elevului la o disciplină de studiu este de două. 

– În anul școlar 2022-2023, situația școlară anuală a elevilor, pe clase, poate fi încheiată fără ca aceasta să fie validată de către consiliul profesoral din unitatea de învățământ în ședința de încheiere a cursurilor și fără ca acesta să aprobe raportul privind situația școlară anuală. 

Referitor la oportunitatea modificărilor aduse Regulamentului-cadru de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar, precizăm că acestea au fost făcute în interesul elevilor, în contextul în care procentul de participare la protestul personalului din învățământ este diferit, de la o unitate de învățământ la alta.

Modificările propuse asigură cadrul legal pentru încheierea situației școlare a elevilor cu minimum două note/calificative de către profesorii care sunt în activitate în această perioadă sau care își reiau activitatea și nu implică încheierea situației școlare de către conducerea unității școlare sau de către un alt cadru didactic decât cel care predă la clasă.

Prevederea referitoare la eliminarea obligativității validării situației în Consiliul profesoral reprezintă o măsură de simplificare a procedurilor la nivelul unităților de învățământ, în contextul perioadei scurte de timp rămase până la finalizarea cursurilor.”


25 comments
  1. Frumos ……Iar elevii care au unele dintre medii 9.40 sau 9 și ceva și ei voiau să și corecteze mediile ,cum rămân ,ce fac ,că domni profesori au spus că în ultimul modul se corectează notele .Ei ce fac ,cum au dreptul la o șansă de mărire de medie sau încheiem munca copiilor noștri de un an de zile cu niste medii …… pe care cine le decide???? Orice elev are dreptul sa și corecteze o nota așa consideram noi părinții, nu putem lăsa munca elevilor de un an întreg în prăpastie ……Ar trebui sa se gândească la asta cineva nu????

  2. cît valorează viitorul unui copil care ratează examenul,care nu a făcut ore ultimele săptămâni?
    mă gândesc că este neprețuit
    dacă este neprețuit de ce este tranzacționat?

  3. Un an compromis pentru elevi….
    Vinovații ? – Guvernanții nostru incompetenti.

    Sunt Romeo Bolohan, Profesorul Anului in 2022 și distins cu mai multe premii, va rog să ii transmiteți doamnei ministru, Ligia Deca, sa caute oameni. pe care să ii plătească, pentru a-i oferi serviciul încheierii situațiilor școlare la clasele a ViII-a și a XII-a, pentru că noi, cei care am fost și suntem in greva, nu vom fi plătiți, și prin urmare, nu vom încheia situațiile la cele 2 rânduri de clase. Totul se face cu bani!
    După ce ati făcut acest lucru, vă îndemn sa va dați demisia dintr-o funcție pe care nu o meritați absolut de loc.
    Ce ari facut bun pentru sistemul de educație din România ca să fiți ministru ? Cât ați lucrat la catedra cu elevii ca să vedeți ce înseamnă aceasta muncă ? E abuziv să ocupati o astfel de funcție dacă nu ari contribuit cu nimic pentru ea….

  4. Mai mult i-au unit pe profesori cu această atitudine de șefi pe tarla a guvernanților. Foarte mulți refuză să încheie medii și vor întra în grevă pt că nu-și asumă acest abuz al politicului, care se crede stăpân.

  5. Cine stabilește mediile la purtare ale elevilor. Profesori sau directori care nici nu ii cunosc?

  6. Profesorii nu trebuie să renunțe, elevii și majoritatea părinților îi susțin. Le înțeleg solicitările pentru că această adunătură cio-ciu și-a bătut joc de întreg poporul român. Pentru dascăli, militari, polițiști, constructori, muncitori de toate profesiile nu sunt bani, îi tot amăgesc cu creșterea salariului minim pe economie. Să fie și ei plătiți cu salariul minim pe economie, toți agaricii de politicieni în frunte cu ciolacu, ciuca, budăi,caciu, jonhanis pentru că oricum dorm in parlament, ministere și Cotroceni. Lui ciolacu îi zburau bacnotele de 200 din fișicul de bani din buzunar, zicând că sunt bani de buzunar. La acest neras, 3000 de lei sunt un mizilic, nici nu iese din casă cu acești bani, dar profesorii să trăiască cu ei o lună 🌙.La alegeri trebuie să-i dăm jos pe acești trepăduși usr iști,psd iști,pnl iști ce au distrus țara în trei ani de zile.

  7. Cum de nu au note copiii? Dupa un an de scoala sa nu ai note destule in catalog?
    Cadrele didactice care acum sunt in greva trebuiau sa puna note TOT ANULnu in ultimele 3 saptamani?
    Dna Minustru face abuzuri?
    Dar CADRELE DIDACTICE CARE NJ AU PUS NOTE TOT ANUL CE AU FACUT????
    Acum stau in greva si fac santaj pe seama copiilor?
    Ar trebui investigat cum de nu sunt note in catalog la final de an scolar?

    1. Am 5 (cinci; clasa are 28 elevi) elevi în clasa a 12-a care NU au dat pe la școală tot anul. Au împlinit 18 ani și și-au căutat de lucru prin țară sau prin străinătate. Trei sferturi din clasă au absențe la mai mult de jumătate din orele la unele discipline, pentru că anul ăsta, fiind majori, prima preocupare a fost obținerea permisului de conducere. Jumătate din băieții din clasă lucrează deja cot la cot cu părinții, în agricultură și construcții. Avem și o mămică (copilul are deja 3 ani), care lipsește când e nevoie pentru copil.

      Conform ROFUIP, nu-i poți exmatricula pe perioada anului școlar. Așa că au rubricile pline de absențe și nicio notă. Unii (vezi mămica) le mai motivează. Alții n-au nicio treabă.

      Mai e un elev la a 10-a, repetent de două ori, a împlinit 18 ani, a dat pe la școală din an în Paște. Are câte o notă, pe ici, pe colo, dar, evident, nu are destule pentru a-i fi încheiată media.

      Avem un copil în clasa a 6-a, părinții lucrează în străinătate, e lăsat în grija bunicului, care locuiește în alt sat și nu e interesat de nimic (îi aduce de mâncare la câte două zile sau îl cheamă la el din când în când). Nu există procură sau alte acte legale ca să fie tras la răspundere pentru lipsa copilului de la școală, elevul aduce din când în când scutiri, dar recunoaște că nu se trezește la timp dimineața pentru că stă să se joace noaptea. Evident – rubrici pline de absențe, la multe discipline nu are note, pentru că nu a ajuns practic la nicio oră.

      Și mai sunt cazuri. Mai vreți?

      PS Periodic trece inspectorul de sector (sectoristul) pe la toate școlile care-i sunt arondate și verifică situația notelor și absențelor (printre altele). Nu vă faceți griji, n-a stat nimeni să aștepte greva ca să mai deschidă catalogul. Sunt pline rubricile pentru mențiuni de avertismente care au fix valoare zero, cât timp învățământul este obligatoriu, părinții nu pățesc nimic dacă elevii nu vin la școală, motivările medicale se dau pe bani, iar părerologii au impresia că toate școlile-s în buricul Bucureștiului.

      1. Nu mai exista nici trimestre, nici semestre, ci module. 5. Asta nu inseamna, cum tipa doamna de mai sus, ca notele trebuie puse ca sa iasa productia la hectar. Profesorul e liber sa le puna cand crede de cuviinta si sa evalueze cum si cand doreste. Acum stiti!

        1. Persoana B, nu poți pune note unui elev care nu vine la ore tot anul școlar, indiferent că sunt trimestre, semestre, module sau orice altă formă de organizare mai visează ministerul la un moment dat. Vrei și un desen ca să înțelegi cum vine asta?

          Altfel, du-te cu cercul.

          1. Nu tie ti-am raspuns, ci lui Aristoteles. Intamplator, tie iti dau dreptate. Mai relaxeaza-te, sa nu faci poc. N-am cerc. Mai stau.

          2. Si nu tu erai doamna de mai sus, ci aia cu parantezele. Da, nah…sarim repede de…spate-n sus!

    2. La ședința cu părinții mai mergeți doamnă?
      Sau brusc aveți foarte mult de lucru?
      după comentarii nu prea frecventați
      sau copilul dvs nu mai are carnet?

  8. Chiar daca de luni cum ,cum se aude se vor intoarce prof. la sc. nu ar trebui sa se duca la supravegheat la bac si la ev. nationala .Iar din toamna sa se duca la lucru facindu-se ca lucra.Note de 10 sau fb la toti elevii fara absente fara teme toti pe tic toc,distractii si voie buna iar la final de an sc viitor la fel .Peste an participati cu toti copii la olimpiade la toate concursurile fara sai supraveghiati ca nimeni nu va poate obliga sa aratati onor guvernantilor ca puteti
    Un coleg nedididactic.

  9. V-am crezut mai desteapta,doamna Ministru. Cum ramane cu programul desfasurarii examenelor elevilor,cu vacanta acestora,cu planificarea in concedii a profesorilor ? Vreti sa scoateti 40% absolventi anul acesta ?Cum au incheiat directorii zeci de ani mediile cu comisii,pana acum ? Vreti sa dati explicatii parintilor ,de ce in Valcea au absolvit si in Constanta nu ? Dati-i bice ,raspunderea e a dv. !pe mine m-ati pierdut

    1. Cu planificarea in concedii a profesorilor ramane cum ramane si cu planificara in concedii a parintilor, daca se decide prelungirea anului scolar. Nu? De ce e diferit pentru profesori? Eu am concediul programat din 17 iunie. Platit etc. Il intereseaza pe cineva daca eu voi merge sau nu in concediu? La fel sa fie si la profesori. Adica, vreti sa faceti greva, nu va intereseaza ce se intampla cu elevii, cu familiile lor, dar concediul e sfant, ca nu inteleg?

      1. Doamna Vasilica, nu am voie prin lege să nu îmi iau zilele de concediu prevăzute. Nu am voie!! Nu e la alegerea mea. Concediul dvs rămâne pe 17 iunie, vi l-a luat cineva? De ce ar trebui să îmi pese că nu mai mergeți unde aveați planificat? Stați și odihniți-vă, stați lângă copil, pentru el o faceți, nu pentru mine.

      2. Suntem în concediu neplătit din 22 mai
        Avem grija de odraslele matale pe gratis că să poți merge la muncă iar mai apoi când ești obosită in concediu

  10. Cum vine asta… nu poate încheia altcineva mediile (logic) DAR situațiile nu se mai validează în CP… Care situații? Că nu sunt încheiate mediile.

    Oamenii ăștia ar merge în două picioare, dar se împiedică cu stângul de dreptul.

  11. Nu ar fii mai bine se dea inca un ordin de ministru prin care sa primeasca media 10(din oficiu) toti absolventii de cls. XIII si XII-XIII la Ev. Nationala si Bacalaureat ? In felul asta chiar scapa de cel mai mare stres (greva) dragii guvernanti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Autoritățile publice locale să demareze rapid expertize pentru toate școlile, în vederea consolidării lor pe baza unui calendar asumat – Federația părinților, după ce Ministerul Educației a identificat doar 21 de clădiri încadrate în clasa de risc seismic I, aflate în uz

“Autoritățile publice locale să demareze cu celeritate expertize pentru toate clădirile în care se desfășoară activități educaționale și să dispună măsurile necesare consolidării acestora” solicită Federația Națională a Părinților (FNAP),…
Vezi articolul

Ministrul interimar al educației, despre slujbele religioase la începerea anului școlar: Nu putem să spunem că această slujbă este ilegală. Nu este obligatorie/ Aţi văzut vreo reacţie negativă din partea părinţilor, astăzi?

Ministrul interimar al Educaţiei, Valer-Daniel Breaz, a afirmat luni că slujbele religioase oficiate la ceremoniile de începere a noului an şcolar nu sunt obligatorii, rămânând la latitudinea unităţilor de învăţământ…
Vezi articolul

Ghid pentru părinți, ca să-și susțină copiii din prima zi de școală, publicat de Ministerul Educației din Moldova. Comparație cu “Ghidul pentru părinți” din România

Ministerul Educației din Republica Moldova a publicat sâmbătă „Ghidul pentru părinți: Cum poți susține copilul tău în contextul pandemiei COVID-19?”. Documentul vine după ce ghidurile pentru elevii din învățământul primar…
Vezi articolul

Dezbatere online despre plagiat, vineri, organizată de profesoara de filosofie Dana Jalobeanu și de jurnalistul Petru Clej, în contextul noilor acuzații de plagiat la adresa ministrului Educației: “Ce le spunem studenților despre plagiat?”

Pentru vineri, 30 septembrie, mai mulți profesori universitari lansează o invitație deschisă la dezbatere online pe tema plagiatului, scrie profesoara de filosofie la Universitatea București, Dana Jalobeanu pe Facebook. Discuția…
Vezi articolul