Monica Anisie, despre măști: Orice școală este în administrarea autorităților locale, care au bani și posibilitatea să cumpere măști pentru elevi și profesori / Ministrul reia propunerea de schimare a declarației pentru părinte: să semneze “după câte cunoaște”

12.170 de vizualizări
Foto: INQUAM Photos – George Calin
Ministrul Educației, Monica Anisie, aflată în vizită în Teleorman, a răspuns luni întrebărilor repetate ale presei cu privire la disponibilitatea măștilor pentru toți copiii arătând că guvernul a alocat 175 de milioane euro pentru achiziții de echipamente electronice, dar și sanitare, inclusiv măști, iar responsibilitatea pentru aceste achiziții revine autorităților locale și unităților de învățământ. În privința declarației pe proprie răspundere pe care trebuie să o completeze părinții, ea a reafirmat că e nevoie de o completare – că părintele semnează “după câte cunoaște” – dar a insistat că e nevoie ca și părinții să-și asume răspunderea pentru copii.

Cât despre școlile cu toalete în curte, ea și senatorul PNL Eugen Pârvulescu au arătat că situația este cauzată de lipsa de răspundere manifestată până acum de autoritățile locale, acestea fiind nevoite să se asigure, acum, că în școli va fi asigurat ce trebuie, chiar dacă nu totul de la început.

Principalele declarații făcute de Monica Anisie, însoțită de senatorul Pârvulescu, în Teleorman

Întrebată despre declarația vicepremierului Ralucăi Turcan, potrivit căreia guvernul nu poate asigura măști pentru toți copiii, dar și despre problema declarației pe propria răspundere pentru părinți, ministrul a răspuns, inițial, doar pe a doua temă:

  • Responsabilitatea e a noastră a tuturor, nu numai a școlii și a cadrelor didactice, ci și a părinților și a autorităților publice locale.
  • Acea declarație pe proprie răspundere pe care Ministerul Sănătății a prevăzut-o pentru părinți este una de responsabilitate. Nu cred că s-a gândit cineva la altceva decât la faptul că și noi părinții trebuie să fim responsabili, să nu ducem copilul în comunitate, dacă prezintă simptome (…) Trebuie părintele să ia măsuri în așa fel încât să-și apere și propriul copil, și pe ceilalți.
  • Ea și-a reluat propunerea făcută inițial săptămâna trecută, la TVR: Poate declarația ar trebui completată cu faptul că părintele “după câte cunoaște” nu a intrat în contact cu o persoană pozitivă.
  • Școala are responsibilitatea de a asigura tot ce trebuie – respectarea spațiilor, purtarea măștii – pentru ca copiii să nu se îmbolnăvească.
  • Cât timp în spațiul școlii există măsuri de prevenire, și în afara școlii trebuie respectate aceste măsuri

Despre măști și alte resurse sanitare:

  • Guvernul României a aprobat o ordonanță de urgență prin care au fost aloc 175 milioane de euro pentru, pe de o parte, echipamente electronice pe care le pot achizitiona școlile și autoritățile publice locale (…) decontate de Ministerul Fondurilor Europene, pe de altă parte echipamente medicale, măști, dezinfectanți. Au fost alocați bani și pentru achiziționarea unor containere pentru toalete. Sunt achiziții pe care le fac autoritățile publice locale, nu MEC.
  • Orice școală e în administrația autorității publice locale. Aceasta are posibilitatea să achiziționeze măști și să dea nu numai copiilor, și ci personalului din unitățile de învățământ. Pentru examenele naționale, MEC a făcut achiziția și a dat tuturor celor implicați

Depre asigurarea resurselor la nivel local, inclusiv problema toaletelor din curtea școlii:

  • Senatorul Pârvulescu: În Teleorman, soluția cea mai rapidă care va fi asigurată – să existe dezinfectanți.
  • Senatorul Pârvulescu:: Să ai toaletă în curtea școlii – lipsa de responsabilitate (…) Sunt bani din fonduri europene neaccesați, neaduși în Teleorman. Sunt directori care nu au putut să vină cu un document să se aloce bani și au încă toalete în fundul curții
  • De aceea există inspectorate școlare județene, să se asigure că existe în fiecare unitate de învățământ tot ce trebuie pentru a începe școala.
  • Aprovizionarea cu apă: Problema aceasta trebuie rezolvată de autoritățile publice locale – dacă nu au apă curentă, să aducă apă. Nu vorbim să tragă apă curentă rapid, dar ar putea să înceapă procedurile

4 comments
  1. Varianta colocviala: bre nea Fane, ma tot uit ca de vreo luna nu mai avem loc de comentariile matale. Te bagi in seama peste tot, dai sfaturi din Geneva lu tălică de parca pe aici ar fi doar papuasi. Nu vrei sa mai faci o pauza? Baga o tura de lac si lasa-ne cu ale noastre.
    Varianta academica: domnule Radoveanu, aveti idei putine si vorbe de lemn. Pastrati-va indicatiile pretioase pentru dvs ca ici, en Roumanie, ne-om descurca noi cumva.
    PS redactia: editam si cenzuram doar anumite comentarii? Astea in care apar “des couilles” (cum zice Fane) sunt acceptabile?

  2. Doamna ministru Anisie!!! Încă odată dați dovadă de iresponsabilitate!
    Dacă părinții dau declarație pe proprie răspundere, conform art.326 CP, nu 292 CP, prin care își asumă responsabilitatea sanătății propriilor copii, fară să știe dacă copilul sau copii lor sunt asimptomatici, fără pregătire medicală, fără să stie care este diferența dintre răceală, gripă si Covid, dumneavoastră ce faceti? Aruncați această responsabilitate către părinți și profesori care oricum au destule reponsabilități în perioada imediat următoare.
    Dumneavostră vă asumați prin declarație pe proprie răspundere sub sanțiunea CP (cod penal) că nici un copil din România, nu se va îmbolnăvi?
    ISJ-urile iși asumă în scris sub sancțiunea CP că nici un copil din România, nu se va îmbolnăvi?
    Scolile si directorii împeună cu toti profesorii își asumă în scris sub sancțiunea CP că nici un copil din România, nu se va îmbolnăvi?
    Bănuiesc că nu!
    Eu ca cetățean responsabil, nu mai am încredere în dvs, lucru dovedit din ceea ce ați făcut până acum! Mai întâi asumați-vă dvs, ministerul, IȘJ-urile și școlile în scris sub sancțiunea CP că acesți copii nu se vor îmbolnăvii la școală și după veniți cu pretenții către părinți!
    Dacă nu puteți plecați! [comentariu editat pentru a elimina cuvintele scrise cu majuscule]

  3. Cred ca se intinde coarda prea tare, declaratia parintilor!

    Sincer inca trebuie sa respectam parintii si sa nu-i credem ca sunt asa nesimtiti sa-si triita copilul la scoala daca are 37, 6 grade !

    Mai este o tovarasa, firea sa cheama care umbla la coitele alegatorilor, primaria capitalei va controla prin medici scolari !

    Toti se complica cu aceasta deschidere a scolii, primariile sa si faca treaba oar directorii de scoli sa rasepecte recomandarile Nu spun ordinele ci sarcinele lor !

    A Genéve deschiderea a fost in spiritul recomandarilor, higiena, distanta sociala, decalarea venirii claselor mastile obligatorii ! Scoala ofera masti la cei ce nu au sau au uitat-i

    Romanii se plang ca niste Babe precum la Romania tv cu pensiile !!!

    Fiti o Natie demna !!!

    1. Cam cât de „demnă”? Cam atât-https://mediastiriv1.freenode.ro/image/202005/w295h180/media-159076956420283600.jpg ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

EXCLUSIV Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării s-a autosesizat pe o posibilă faptă de discriminare a elevilor făcută de Ministerul Educației prin eliminarea burselor de merit pentru clasa a V-a și a celor rurale pentru liceeni / La început de octombrie au loc audierile

Autosesizarea Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) în cazul eliminării burselor rurale pentru liceeni și a burselor de merit pentru elevii de clasa a V-a a fost înregistrată, iar Ministerul…
Vezi articolul