Mușamalizarea cazului de la Târgu Mureș, Școala „Romulus Guga”. Învățătoarea Mariana Alexa a primit un avertisment scris pentru abuzurile verbale repetate, zilnice, la adresa elevilor săi de 8-9 ani: „Ce-i în capul ăsta al tău, groapă de nisip? Creier în niciun caz”, „minte îngustă!”, „unul mai bătut în cap ca altul”

5.422 de vizualizări
Foto: © Elena Koleva | Dreamstime.com
Învățătoarea Mariana Alexa, care a abuzat verbal elevii săi de la Școala Gimnazială „Romulus Guga din Târgu Mureș, a primit doar un avertisment scris pentru ieșirile sale, a declarat pentru Edupedu.ro directoarea Luminița Macavei. Amintim că Edupedu.ro a publicat în aprilie primele înregistrări audio de la școala „Romulus Guga”, care relevă un limbaj umilitor în clasă față de elevi, învățătoarea Alexa folosind expresii ca: „ce-i cu capul ăsta al tău, groapă de nisip”, „minte îngustă!”, „specimene de colegi”, „unul mai bătut în cap ca altul”, „la școală specială pentru ăștia care nu învață”.
  • Articolul 280 din Legea Educației, alineatul (2) prevede sancțiunile disciplinare care se pot aplica personalului, în raport cu gravitatea abaterilor:
    • a) observație scrisă;
    • b) avertisment;
    • c) diminuarea salariului de bază, cumulat, când este cazul, cu indemnizația de conducere, de îndrumare și de control, cu până la 15%, pe o perioadă de 1-6 luni;
    • d) suspendarea, pe o perioadă de până la 3 ani, a dreptului de înscriere la un concurs pentru ocuparea unei funcții didactice superioare sau pentru obținerea gradelor didactice ori a unei funcții de conducere, de îndrumare și de control;
    • e) destituirea din funcția de conducere, de îndrumare și de control din învățământ;
    • f) desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă.

Potrivit informațiilor Edupedu.ro, în urma anchetei comisia școlară ar fi indicat aplicarea sancțiunii privind scăderea salariului cu 15%. Însă în colaborare cu specialiștii juriști de la Inspectoratul Școlar Județean, în final s-ar fi decis acordarea celei mai ușoare sancțiuni.

„Am demarat ancheta, a fost și inspectoratul școlar în isnpecție, am urmat și noi proceduri de urmărire disciplinară a doamnei învățătoare, am făcut ședință cu părinții, am asistat din nou la ore, am făcut din nou… am luat declarații de la toți părinții și am aplicat conform legii educației naționale sancțiunea de observație scrisă. Asta presupune că doamna învățătoare nu se poate înscrie timp de 4 ani la un concurs de gradație de merit, presupune că atunci când o să fie o reducere de activitate, ea este prima care trebuie să plece, iar la fișa de evaluare, s-ar putea să nu aibă calificativul foarte bine. Doamna nu are în prezent gradație de merit din ce știu eu. Nu e chiar așa de puțin lucru”, a declarat directorea Luminița Macavei pentru Edupedu.ro.

Întrebată dacă a mai identificat un alt caz de copil agresat, directoarea a recunoscut că da, „mai este un alt copil”. „Acum, din ce este în clasă, nu mai sunt alți părinți nemulțumiți”, a spus Macavei.

„La următoarea sesizare, inclusiv verbală, i se aplică următoarea sancțiune, adică diminuarea salariului”, a dat asigurări directoarea. Întrebată de ce nu a fost luată această măsură acum, ea a răspuns că „așa a decis Consiliul de Administrație”. Învățătoarea „nu a negat absolut nimic” din cele ieșite la iveală despre comportamentul său, a mai spus directoarea.

Întrebată dacă elevii sunt acum protejați la școală, ea a răspuns: „sunt convinsă”.

Întrebată dacă ea consideră că s-a făcut dreptate, că există echitate acum în acest caz, Luminița Macavei a răspuns: „Nu este o băgare sub preș, nu e așa de puțin lucru… o cunosc pe doamna învățătoare de 10 ani de zile, îi cunosc și pe elevi… doamna psiholog din școală, cu acordul părinților, a intrat la copii la clasă și copiii au reacționat foarte bine și nu a sesizat doamna absolut nimic în neregulă cu tot ce apare în presă… probabil vi se pare paradoxal”.

Întrebată de transferuri, directoarea a recunoscut că s-a întrebat de ce au loc transferurile din clasa învățătoarei Mariana Alexa, motivând că părinții nu au precizat în motivele cererii de transfer violențele sau agresiunile învățătoarei.

De asemenea, directoarea a mai recunoscut că învățătoarea Alexa nu se află la prima abatere și că în urmă cu 5 ani a mai existat „un incident minor” care „era cu totul și cu totul de altă natură”.

Ce se aude pe înregistrările primite de Edupedu.ro de la mama care a depus sesizările și dovezile audio la instituțiile competente:

„Ce-i cu capul ăsta al tău, groapă de nisip, ce-i în capul tău, creier nu este nici într-un caz, nici într-un caz”.

„2 împărțit la 8! Tu, deșteaptă care ești! 2 împărțit la 8!? Așa se află jumătatea lui 8?! Le împarți pe 2 la 8, tu, tu, minte îngustă! Minte îngustă!”

„Ce-i cu capul tău, măi, (…) ce-i în capul ăla al tău, varză că învățătură nu-i, varză! Nu știu ce e în capul ăla al tău că minte nu ai deloc”.

„Mulțumită câtorva specimene de colegi care nu se străduiesc să învețe, dar sunt campioni la prostii și la bârfe și la povești, dar la învățat ferescă sfântul!”

„Uite ce specimente avem în clasă! Vedeți?! O …, o … [nume de copii – N.Red.] care nu-și fac temele oră de oră, zi de zi, zi de zi, zi de zi, nu-și fac temele ca lumea, uitați-vă și voi cum ne trag înapoi și stăm pe loc”.

„Ce să-ți zic, măi, copile, ce să-ți zic? Care-i prima întrebare, că deja m-am lămurit cu tine! (…) Doamne, dă-mi răbdare! Doamne, unul mai bătut în cap ca altul, și moldovean, și (…)”.

„Bun, la școală specială pentru ăștia care nu învață, eu nu o să mă mai… cu ei, este școală specială pentru copiii care nu învață sau nu pot să învețe, dragă, și este loc suficient și pentru voi, n-am ce să vă fac”.

Citește și:
Încercare de defăimare la adresa părintelui care a expus comportamentul abuziv al învățătoarei de la o școală din Târgu Mureș. Părintele care încearcă să o compromită pe mamă a trimis și un text de susținere pentru cadrul didactic „luat la cunoștință” de 14 persoane prezente la ședința cu părinții
„Copiii sunt problema dacă doamna are acest comportament” abuziv, spun doi părinți din clasa învățătoarei care-i umilea și agresa pe elevii de clasa a II-a într-o școală din Târgu Mureș. Aceștia „s-au activat” brusc după o ședință convocată la școală de cadrul didactic
„Psihologul ne-a recomandat să o mutăm de urgență” – mărturiile părinților care și-au retras copiii de la clasa învățătoarei din Târgu Mureș care-i umilea și agresa fizic și verbal pe elevi
Mărturiile părinților care și-au retras copiii de la clasa învățătoarei din Târgu Mureș care-i umilea și agresa fizic și verbal: Îi trata așa pe cei din familii cu probleme sau care nu se descurcau la fel de bine la învățătură / Fata mea venea mereu mai nervoasă de la școală și începuse să strige la surorile ei
„O învățătoare din Târgu Mureș, către elevii ei de clasa a III-a: „Ce-i în capul ăsta al tău, groapă de nisip? Creier în niciun caz”, „minte îngustă!”, „unul mai bătut în cap ca altul, și moldovean și…”, Un părinte a făcut multiple sesizări la autorități, fără niciun rezultat: Fata mea merge la psiholog. A lovit-o cu cartea în cap, a luat-o de maxilar, a bruscat-o din bancă”

Foto: © Elena Koleva | Dreamstime.com /  Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


8 comments
  1. O noua dovada pentru statul esuat incapabil sa protejeze copiii.

    Violenta psihologica sistematica si abuzul emotional in scoala pot duce la o tulburare reactiva de atasament si la alte probleme emotionale, sociale, mintale si fizice.
    Nu e de mirare ca psihologul a cerut scoaterea copilului din mediul toxic.

    Directorul ala cum reuseste sa protejeze copii in viitor? I-a facut invatatoarei un plan de dezvoltare pentru urmatoarele luni sau pentru urmatorul an? Sau are impresia ca violenta se evapora de la sine?

  2. Oana, nu se pune virgula intre subiect si predicat. Ai facut aceeasi greseala si intr-o alta postare. Mai bine ai puna mana pe o carte de gramatica .

  3. O sanctiune corecta conform legii. Ce ati fi vrut, sa o dea afara din cauza unei inregistari trucate in care au adunat toate afirmatiile femeii de la inceputul carierei pana in prezent? ca doar nu o fi o inregistrare de 1 ora.

    1. Da, să fie dată afară din învățământ definitiv, să plătească despăgubiri morale și materiale și să facă și închisoare, așa cum este normal și se practică în țările, care chiar pun preț pe educație. Înregistrările nu sunt trucate, sunt ferm convinsă de acest lucru. Tot respectul pentru acei părinți, cărora chiar le pasă de copiii lor și au curajul să arate ce se întâmplă în școli. Mă înclin în fața lor!

  4. Asta ne demonstrează că sistemul de învățământ din România este putred, dacă această “învățătoare” a primit doar o mustrare scrisă, e clar! Învățătoarea sau directoarea școlii, probabil amândouă sunt soțiile/amantele unor membri de sus ai inspectoratului școlar sau sunt amantele unor membri de la PSD. În Europa de Vest, zbura în secunda doi din învățământ și trimisă la un control psihiatric. Tot respectul, pentru acei părinți care au avut curajul să își mute copiii de la clasa acestui specimen de dascăl. Individa asta, nu formează generații, îi distruge psihic și moral. Într-un fel, mă bucur că încă nu am copii, că altfel, dacă era la clasa unei asemenea învățătoare, aveam grijă să nu mai predea niciodată

    1. Mesaj pentru Oana: Decat sa-ti dai cu parerea , mai bine ai pune mana pe o carte de gramatica. Ti-a mai atras cineva atentia, ca habar nu ai de semnele de punctuatie. Nu e pentru prima data, cand pui virgula intre subiect si predicat.

      1. Pune virgule în exces, dar și dumneavoastră puneți. În ultima frază, de exemplu: “Nu e pentru prima data, cand pui virgula intre subiect si predicat.” Ce caută virgula acolo?
        Îi criticați punctuația doar pentru că nu sunteți de acord cu ea. Nici eu nu tolerez greșelile de punctuație și ortografie, dar la Oana nu e ceva flagrant. Eu sunt profesoară, dar recunosc că Oana are dreptate: sancțiunea pentru învățătoarea respectivă e derizorie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Erori în baremul de corectare de la concursul pentru directori și „itemi care nu au nicio legătură cu învățământul de stat, ci cu acela bazat pe profit” – critici ale liderului FSE „Spiru Haret”, într-o scrisoare către ministrul Educației

Erori de redactare a itemilor de la concursul scris pentru funcțiile de directori de școală, reclamate de Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor Libere din Educație „Spiru Haret” într-o scrisoare către…
Vezi articolul

Guvernul a aprobat cifrele de școlarizare pentru anul universitar 2019-2020: peste 62.000 de locuri în facultăți, 158 de specializări modificate la stat și privat

Guvernul a aprobat Nomenclatorul domeniilor și al specializărilor/programelor de studii universitare și a structurii instituțiilor de învățământ superior pentru anul universitar 2019 – 2020, potrivit gov.ro. Potrivit documentului care a…
Vezi articolul