O asociație de elevi și una a părinților din București afirmă că Primăria Sectorului 2 este pe cale să încalce legea printr-un proiect care ar urma să excludă de la burse elevii cu medii sub 9

4.442 de vizualizări
Primăria Sectorului 2 / Foto: Facebook.com – Primăria Sector 2
Asociația Elevilor din București și Ilfov (AEBI) și organizația bucureșteană a Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți – Învățământ Preuniversitar afirmă că Primăria Sectorului 2 ar urma, contrar legii, să excludă elevii cu medii între 8.50 și 8.99 din rândul celor care primesc bursă de merit, potrivit unui comunicat de presă. Cele două organizații cer Consiliului Local Sector 2 și primarului Radu Mihaiu să modifice un proiect de hotărâre în acest sens, așa încât să fie incluși, pentru burse de merit, și elevii cu medii în intervalul precizat.

Comunicatul arată că în proiectul de hotărâre a Consiliului Local, “este stipulat faptul că primăria nu va acorda fonduri pentru bursele de merit adresate elevilor cu medii între 8.50 și 8.99, fapt contradictoriu cu criteriile legale de acordare a burselor”. Asociația Elevilor spune că propunerea, ce vizează bursele de merit, performanță, sociale și de studiu pentru 2020-2021, se află pe agenda următoarei ședințe de CL.

Ce spun cele două organizații:

  • În OMECTS 5576/2011 este prevăzut în mod concret la art. 8 (1) faptul că “bursele de merit se acordă elevilor care se încadrează în cel puţin unul din cazurile următoare: a) au rezultate deosebite la învăţătură: au obţinut media generală de cel puţin 8,50 şi nota 10 la purtare în anul şcolar anterior, respectiv în primul semestru al anului şcolar”
  • De asemenea, conform art. 82 din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, consiliile locale au obligaţia ca anual să adopte o hotărâre prin care stabilesc cuantumul şi numărul burselor de performanţă, merit, studiu şi ajutor social pentru elevi, cu respectarea criteriilor de acordare stabilite prin ordin de ministru, iar conform art. 105 alin. (2), lit. d) au obligaţia să prevadă în bugetul local fondurile necesare pentru acordarea burselor şcolare. 
  • Astfel, dorim să atragem atenția și asupra importanței acordării burselor de merit în combaterea abandonului școlar, care a ajuns la o rată îngrijorătoare în ultimii ani. Pentru copiii care au o situație financiară precară, aceste sume de bani acordate pentru rezultatele bune la învățătură din bugetele locale pot fi un factor important în vederea părăsirii timpurie a școlii.”

1 comment
  1. In sectorul 4 se face acest lucru de multi ani. In scoala gimnaziala am avut media 9,76 si nu am primit niciun ban de la burse. Acum , sunt clasa a 12 a si bursa este o gluma, anul trecut a fost 15-20 de lei pe luna si cei care au avut peste 9 au primit 50 de lei. Dar nu se face nimic in legatura cu asta, numai coruptie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

“Scoateți o foaie de hârtie!” versus evaluările anunțate. Practica de a nu anunța testele școlare crește anxietatea elevilor, le reduce plăcerea de a învăța și le scade performanța – Studiu

Un studiu nou de pedagogie școlară, realizat de Dr. Ludwig Haag (Universitatea din Bayreuth) și Prof. Dr. Thomas Götz (Universitatea din Viena), s-a concentrat pe răspunsul la întrebarea “cum afectează…
Vezi articolul

Iohannis: Educația economică sănătoasă – temeiul politicilor economice de calitate și a actului de guvernare / Pandemia și criza economică “ne-au prins nepregătiți”, ne-am “îndepărtat de obiective de țară strategice”

“Apreciez eforturile făcute, inclusiv preocuparea Legislativului de a avea o zi simbolică a educației financiare. Cred însă că este loc de mai mult și de mai bine în privința inițiativelor…
Vezi articolul

Elevii cer eliminarea admiterii la liceu prin examen separat, propusă în legea educației. Printre amendamente: introducerea calificativelor la Religie, Desen, Sport

Reprezentanții Consiliului Național al Elevilor și Consiliului Elevilor din București au susținut marți că vor eliminarea din proiectul legii Învățământului Preuniversitar a articolului privind examenul de admitere la liceu pentru…
Vezi articolul

Gafă a președintei comisiei pentru învățământ din Camera Deputaților, Natalia Intotero (PSD): “Am reușit! De săptămâna viitoare, școlile și grădinițele pot trece în sistem fizic prin decizie proprie, dacă rata de incidență a scăzut sub 3 la mie. Fără rate de vaccinare și alte idei nefaste” / Școlile și grădinițele au trecut chiar de astăzi la ore față în față, indiferent de rata de vaccinare, în localitățile cu incidență sub 3 la mie

Gafă a președintei Comisiei pentru învățământ din Camera Deputaților, Natalia Intotero (PSD). Aceasta a anunțat astăzi, printr-un comunicat de presă, că de săptămâna viitoare școlile și grădinițele îi pot aduce…
Vezi articolul

Elevii care intră în clasa a VII-a în septembrie 2023 sunt prima generație care va da Bacalaureatul reformat, în anul 2029 / Ligia Deca: O să avem niște discipline cu un număr mic de ore și axate pe cunoștințe de bază la materiile la care se va da proba complementară

Elevii care, în septembrie 2023, încep clasa a VII-a, vor fi cei care vor susține noul Bacalaureat, reformat după prevederile din noua lege a învățământului, după cum spune ministrul Educației,…
Vezi articolul