O navă spațială a Japoniei a intrat pe orbita Lunii și urmează să aselenizeze pe 20 ianuarie pentru a-i explora suprafața, anunță astronomii niponi

193 de vizualizări
Sonda spațială SLIM a Japoniei / Foto: global.jaxa.jp
Exploratorul lunar al Japoniei a intrat cu succes luni pe orbita Lunii, a anunţat agenţia spaţială a ţării, urmând ca nava spaţială să aselenizeze pe 20 ianuarie, dacă misiunea se va desfăşura conform planului, transmite Kyodo, potrivit Agerpres.

Sonda Smart Lander for Investigating Moon (SLIM) a fost introdusă cu succes pe orbita lunară luni la 16:51 ora Japoniei (07:51 GMT), a anunţat agenţia spaţială japoneză (JAXA) într-un comunicat.

H2A, racheta care a transportat micul modul lunar SLIM, supranumit “Moon Sniper”, a decolat din arhipelag în septembrie, sub privirile a peste 35.000 de persoane care au urmărit evenimentul pe YouTube.

Japonia intenţionează să devină a cincea ţară care va plasa un explorator pe suprafaţa lunară, după fosta Uniune Sovietică, Statele Unite, China şi India, pe fondul intensificării competiţiei globale în domeniul spaţial.

SLIM este conceput pentru a testa o tehnologie ce permite aterizări punctuale pe suprafaţa corpurilor gravitaţionale, cu o precizie fără precedent de mai puţin de 100 de metri faţă de ţintele vizate, spre deosebire de navele de aterizare convenţionale care, de obicei, au o precizie de câţiva kilometri, potrivit Agenţiei japoneze de explorare aerospaţială, scrie Agerpres.

Se speră că o aterizare de precizie reuşită de către SLIM ar realiza o tranziţie de la o eră de “aterizare unde putem” la una de “aterizare unde vrem” pentru viitoarele misiuni pe Lună, care ar putea include căutarea apei, care necesită aterizări precise pe suprafeţe inegale, cum ar fi pantele, potrivit JAXA.

În cazul în care aterizarea va fi un succes, agenţia spaţială japoneză speră, de asemenea, să ajute la elucidarea originilor Lunii prin efectuarea unei analize a compoziţiei rocilor despre care se crede că fac parte din mantaua sa.

Dacă SLIM ratează fereastra din 20 ianuarie, următoarea oportunitate de aterizare va fi în jurul datei de 16 februarie, a precizat JAXA, conform sursei citate.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Grădinițele nu primesc aviz DSP pentru vacanță dacă adună copii din mai multe grupe, dar centrele primăriei și after school-urile funcționează cu grupe amestecate. DSP București: La grădinițe, în vacanță nu este permisă schimbarea componenței grupelor

Grădinițele de stat din București nu au voie să îi primească pe copii, în vacanță, decât în componența grupelor stabilită din timpul anului școlar. Regula a fost confirmată pentru Edupedu.ro…
Vezi articolul