O „săptămână verde” pentru conștientizarea schimbărilor climatice ar putea fi introdusă în structura anului școlar. Cîmpeanu: „Găsesc că este o idee foarte bună și susțin această propunere”

6.827 de vizualizări
Foto: Pixabay.com
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat că susține propunerea introducerii în structura anului școlar a unei săptămâni verzi, pentru ca elevii să conștientizeze efectele schimbărilor climatice. Săptămâna verde s-ar asemăna cu săptămâna Școala Altfel, iar copiii vor putea părăsi sălile de clasă pentru a explora natura, a explicat Cîmpeanu la lansarea în dezbatere publică a Raportului “Educaţia privind schimbările climatice şi mediul în şcoli sustenabile”, elaborat de Grupul de lucru pe tema educaţiei cu privire la schimbări climatice şi mediu înfiinţat la nivelul Administraţiei Prezidenţiale. Propunerea “Săptămâna verde” este inclusă în acest raport.

„Veți găsi în Ministerul Educației un partener solid pentru Ministerul Mediului, pentru toate organizațiile non-guvernamentale cu preocupări în domeniu. (…) Chiar dacă anul acesta, din cauza crizei sanitare, săptămâna Școala Altfel a înregistrat dificultăți, găsesc că este o idee foarte bună ca în calendarul școlar, în structura anului școlar, să integrăm, susțin această propunere, o săptămână verde, în care elevii să poată ieși din școală și să înțeleagă, în natură, care sunt efectele schimbărilor climatice, care sunt efectele generale asupra mediului, și cele bune, și cele rele, pentru a putea face diferența și pentru a putea face alegeri inteligente”, a declarat Cîmpeanu în discursul susținut marți, la Cotroceni.

Ce propune Raportul „Educaţia privind schimbările climatice şi mediul în şcoli sustenabile”:
  • Săptămâna verde pentru anul școlar: 2022 – 2023
  • Actualizarea programelor școlare a orelor de biologie cu noțiuni de mediu și schimbări climatice.  
  • Ministrul Educației a spus că sunt elemente care trebuie introduse de la grădiniță, iar la învățământul preuniversitar la materii precum biologie, geografie, economie și educație tehnologică, și la alte discipline în funcție de vârsta și nivelul elevului.
  • Cursuri opționale pentru schimbări climatice și mediu
  • Promovarea de bune practici și de acțiuni pentru mediu 
  • Recompensarea personalului didactic implicat 
  • O platformă web dedicată 
  • Manuale auxiliare în format digital și clasic 
  • Kituri de măsurare a poluanților din atmosferă
  • Aplicații gratuite în școli pentru a măsura factorii poluanți 
  • Program de formare a profesorilor și suporturi de curs

2 comments
  1. Cunoscând lipsa de organizare eficientă a ministerului când e vorba de schimbări, săptămâna asta verde va fi o altă săptămână pierdută, așa cum e și inutila Școală altfel. Dar o să luptăm și noi împotriva schimbărilor climatice. Nu ne luăm un an sălbatic, așa cum face Greta Thunberg, doar o săptămână sălbatică. Țara arde și….

  2. Să sperăm că o sa găsească ministrul și specialiștii “verzi” care să însoțească elevii pe coclauri, că doar n-o să încarce profesorii și cu această misiune…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

BREAKING Greva generală continuă cu 86,93% dintre angajații din Învățământ care au declanșat protestul colectiv de muncă, anunță sindicatele, care acuză Ministerul Educație de confuzie produsă în rândul profesorilor prin datele publicate despre greviști / Reprezentanții profesorilor solicită Guvernului reluarea urgentă a negocierilor

Greva continuă: 86,93% dintre greviști continuă protestul, transmit cele două federații sindicale din Învățământ, după ce ministrul Educației, Ligia Deca, a prezentat azi mai multe procente conform cărora rata participanților…
Vezi articolul

LIVE VIDEO Sergiu Arsene, primar Bod: Pentru descentralizarea educației trebuie să ne așezăm toți la masă, să vedem ce facem dincolo de a lua o tabletă / Dezbaterea online de Ziua Educației a început: Cum funcționează descentralizarea deschiderii școlilor în rural

Funcționează descentralizarea deciziei de a deschide școlile? Aflăm acum cum funcționează în realitate școala în pandemie. World Vision Romania în parteneriat cu Edupedu.ro organizează dezbaterea LIVE VIDEO “Ziua Educației: Lecțiile…
Vezi articolul

DESCARCĂ Resurse educaționale utile pentru profesorii care predau anul acesta disciplina obligatorie „Istoria evreilor. Holocaustul”, publicate de Inspectoratul Școlar Județean Sibiu

Inspectoratul Școlar Județean Sibiu a publicat un document cu materiale și link-uri utile pentru profesorii care predau „Istoria evreilor. Holocaustul”, care include manual în limba română, recomandări privind predarea și…
Vezi articolul

Ministrul Educației, despre salariile profesorilor de la 1 ianuarie 2024: În discuțiile tehnice “se va merge pe trei scenarii de grile. S-a discutat, în linii mari, despre o echivalență cu anumite poziții din grila de la sănătate”

Ministerul Educației, Ligia Deca, a declarat că „se va merge pe trei scenarii de grile, una dintre aceste grile fiind cea lucrată deja la Ministerul Educației, împreună cu federațiile sindicale,…
Vezi articolul