O universitate din SUA a obținut dreptul de a impune vaccinarea studenților

379 de vizualizări
Universitatea din Indiana / Foto: © 4snickers | Dreamstime.com
Universitatea din Indiana / Foto: © 4snickers | Dreamstime.com
Un judecător federal a validat luni decizia Universității din Indiana de a impune vaccinul anti-COVID-19 studenţilor şi personalului, relatează AFP. Magistratul Damon Leichty de la tribunalul din South Bend, la est de Chicago, a pronunţat prima hotărâre cu privire la acest subiect, dar decizia poate fi contestată până la Curtea Supremă, scrie Agerpres.

Sesizat în regim de urgenţă de opt studenţi, magistratul a refuzat să suspende noile reguli sanitare impuse de Universitatea din Indiana pentru reluarea cursurilor în campusurile sale între 1 august şi 15 august.

Aceste reguli prevăd vaccinarea obligatorie pentru cei 90.000 de studenţi şi 40.000 de angajaţi, dar prevăd scutiri din motive religioase sau medicale.

Constituţia le permite studenţilor “să refuze tratamente medicale pe principiul dreptului de a dispune de propriul corp”, a afirmat judecătorul Damon. Dar, de asemenea, permite “impunerea unui proces rezonabil de vaccinare în interesul legitim al sănătăţii publice”, a adăugat el. “Aşa a făcut universitatea”, a menţionat judecătorul într-o decizie de aproximativ 100 de pagini.

Dintre cei opt reclamanţi, şase au deja o scutire din motive religioase, dar nu doresc să poarte mască sau să respecte distanţarea fizică, a indicat judecătorul.

Campania de vaccinare din Statele Unite, care a înregistrat progrese mari împotriva pandemiei, a încetinit în ultimele săptămâni. Aproximativ 68% dintre adulţi au primit cel puţin o primă doză de vaccin, dar există mari disparităţi geografice, relatează agenția de presă Agerpres.

Foto: © 4snickers | Dreamstime.com

Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


1 comment
  1. La ei se poate. La noi, daca au trebuit sa se vaccineze medicinistii de la Iasi, a sarit toata lumea de fund in sus. Si vorba aia, esti medicinist, tu esti viitorul medic ce va incerca sa ma convinga pe mine, pacientul, de binefacerile tratamentului clasic medicamentos, nu de potiuni magice si aiurverdice sau ceva bauturi samanice. Ca de-aia te-ai facut medic si nu vraci. Patetic, penibil si te face sa iti pierzi toata increderea in sistemul medical. Eu, spre exemplu, as avea mari dubii si rezerve a-propos de pregatirea si experienta unui medic ce refuza vaccinul si daca as avea de ales intre acela si altul care se vaccineaza, clar as alege vaccinatul. Daca vreau sa ma duc la vrajitoare sau vraci, nu ma adresez spitalului. Daca vreau sa am divergente de opinie despre vaccin, ma duc in Parlament sau le caut pe doamnele Sosoaca si Steer. Pentru acte medicale apelez la medici. Iar vaccinul este un act medical, nu dezlegare de deochi, samanism, vrajitorie sau citit de molifte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Alianța organizațiilor studențești: Premierul Cîțu nu a acceptat nimic în privința gratuității transportului feroviar, din “motive ideologice”

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) își exprimă, într-un comunicat de presă, “indignarea” față de refuzul premierului Florin Cîțu privind gratuitățile de transport pentru studenți, în discuțiile avute…
Vezi articolul

Taxe cu 260% mai mari, percepute de ARACIS, agenția care evaluează programele universitare, de la 1 martie. Mădălin Bunoiu, președintele instituției: A crescut la 10.880 lei salariul brut lunar al unui profesor universitar cu vechime maximă, suma de referință pentru stabilirea taxelor

Tarifele decise de instituția care se ocupă cu asigurarea calității în învățământul superior, ARACIS, pentru evaluările instituționale în universități au crescut până la peste 522.000 de lei, de la 1…
Vezi articolul

UPDATE Aproape 2.500 de locuri la master – tăiate din capacitatea de școlarizare, în 32 de domenii, pentru anul universitar viitor / Domeniile și programele de studii de master pentru 2023-2024 au fost aprobate de guvern

Capacitatea de școlarizare la studii de master s-a diminuat scade în viitorul an universitar, în 32 de domenii de studii, cu aproape 2.500 de locuri, potrivit unei hotărâri de guvern…
Vezi articolul

Universitățile nu mai pot transforma contractele de muncă ale asistenților universitari, pe perioadă determinată, în contracte pe perioadă nedeterminată, fără a organiza concurs – proiect de lege aprobat de Senat, care merge la promulgare

Plenul Senatului a adoptat, luni, în calitate de for decizional, o propunere legislativă, iniţiată de deputaţi liberali, care prevede că un contract de muncă pe perioadă determinată, al unui asistent…
Vezi articolul