OFICIAL 170 de elevi și studenți olimpici vor putea primi burse de cercetare și premii de mii de lei pentru medaliile de la competițiile internaționale științifice, prin programul “Henri Coandă” al Ministerului Cercetării, de la 1 ianuarie 2023

988 de vizualizări
Foto: © Andrea De Martin | Dreamstime.com
Guvernul a aprobat o hotărâre de guvern (HG), marți seară, prin care se oficializează programul “Henri Coandă” al Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID), după cum informează executivul într-un comunicat de presă. Prin acest program, 150 de elevi și studenți olimpici internațional la competiții din discipline tehnico-științifice vor putea primi câte 6.000, 9.000 sau 15.000 de lei în funcție de locurile obținute, conform notei de fundamentare. De asemenea, este prevăzută și acordarea a 20 de burse pentru tineri, de câte maximum 100.000 de lei, pentru cercetare și dezvoltare.

Finanțarea totală a programului, aproximativ trei milioane de lei anual, se asigură din bugetul Ministerului Cercetării, prevede HG care intră în vigoare de la 1 ianuarie 2023.

Mai exact, este vorba de:

  • maximum 20 de burse de cercetare de câte 100.000 de lei,
  • 50 de premii de câte 15.000 de lei pentru locurile I,
  • 50 de premii de câte 9.000 de lei pentru locurile II,
  • și câte 50 de premii în valoare de 6.000 de lei pentru locurile III.

“Premiile (…) se acordă individual, fiecărei persoane care a obținut rezultatul, inclusiv mentorului. Mentorul primește un singur premiu, indiferent de numărul de membri din cadrul unei echipe coordonate și câte un premiu pentru fiecare elev sau student coordonat, dacă cel din urmă nu face parte dintr-o echipă”, prevede hotărârea.

În ceea ce privește bursele de cercetare, “finanțarea se acordă în baza unui contract anual sau multianual încheiat între Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării și organizația gazdă”.

Obiectivele programului

Conform alineatului 2, “programul „Henri Coandă” asigură:

a) formarea unei noi generații deschisă către cunoaștere la nivel european și internațional;
b) stimularea interesului elevilor învățământului secundar și/sau ai învățământului terțiar nonuniversitar și al studenților din cadrul instituțiilor de învățământ superior acreditate în România, pentru domeniile vizate;
c) dezvoltarea abilităților și competențelor elevilor și studenților de a lucra în echipe și de a desfășura activități în domeniile vizate;
d) creșterea numărului de tineri români care își doresc și rămână şi să desfășoare activități în domeniile vizate în România”, scrie în actul normativ.

Depunerea solicitărilor se realizează în conformitate cu calendarul competițional, cu metodologia prevăzută la art. 5 alin. (2) și este publicată pe pagina de internet www.research.gov.ro în cadrul paginii dedicate acestui instrument de finanțare.

La articolul 4 se reglementează ce tipuri de stimulente se acordă:

“(1) Programul „Henri Coandă” este alcǎtuit din două tipuri de instrumente de finanțare:

a) burse pentru participarea la competițiile tehnico-științifice internaționale;
b) premii pentru rezultatele obținute la competițiile tehnico-științifice internaționale.

(2) Modalitățile de acordare a finanțării se realizează prin:

a) bursele de cercetare pentru participarea la competițiile tehnico-științifice internaționale, care se acordǎ în urma unui proces de evaluare și selecție a propunerilor depuse de cǎtre organizaţia gazdǎ;
b) premii acordate pe baza rezultatelor elevilor sau studenților care includ unul dintre locurile I, II sau III într-o competiție internațională. Pentru acordarea premiilor nu este necesară evaluarea”.

Hotărârea de Guvern, în format .pdf:

Nota de fundamentare, în format .pdf:

Foto: © Andrea De Martin | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
august 2022 – PROIECT 150 de elevi și studenți olimpici vor putea beneficia de premii de mii de lei pentru rezultatele de la concursurile tehnico-științifice internaționale, prin programul “Henri Coandă” al Ministerului Cercetării

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

EXCLUSIV Cazul de agresiune de la Târgu Mureș, mușamalizat. Raportul Inspectoratului: „Se recomandă reluarea urgentă a comunicării amiabile” între învățătoarea agresoare și mama elevei agresate / Cât timp au fost inspectorii în clasă „s-a constatat o atmosferă de colaborare și interacțiune corectă cu elevii, manifestând respect și toleranță”

Cazul învățătoarei Mariana Alexa, care i-a abuzat verbal pe unii dintre elevii săi de la Școala Gimnazială „Romusul Guga”, s-a încheiat cu un avertisment pentru aceasta, iar în raportul Inspectoratului…
Vezi articolul

Ligia Deca recunoaște lipsa de personal suport din școli: Ca profesorii să poată să facă ce știu ei mai bine, educație, avem nevoie de specialiști care să ne ajute pe zonele conexe, prevenire abandon, elevi cu CES, aplicare la proiecte europene

„Ca profesorii să poată să facă ce știu ei mai bine, educație, avem nevoie de specialiști care să ne ajute pe zonele conexe, prevenire abandon, elevi cu CES, aplicare la…
Vezi articolul

Senatorul USR Ștefan Pălărie o acuză pe Ligia Deca de “o mârșăvie fără seamăn” în cazul ordonanțelor pentru decontarea navetei elevilor, după ce aceasta “decide să dea un alt OUG care să ‘repare’ OUG 50 al celebrului Cîmpeanu”

Senatorul USR Ștefan Pălărie o acuză pe Ligia Deca, ministrul Educației, că “este prost informată de aparatul lăsat în urmă de dl. Cîmpeanu (sau chiar nu înțelege consecințele) și… face…
Vezi articolul

USR Tineret, despre propunerea pentru exmatriculare a 45 de studenți de la Drept: Execuțiile publice sunt o rămășiță medievală demnă de regimurile absolute sau teocratice / Nu putem sta muți atunci când în România se formează generații de magistrați în spiritul cruzimii și răzbunării

Reacție surprinzătoare din partea USR Tineret astăzi, în legătură cu cei 45 de studenți de la Facultatea de Drept a Universității din București propuși oficial pentru exmatriculare. Într-o postare publicată…
Vezi articolul