OFICIAL Legea prin care Ministerul Educației va asigura „la cerere” fiecărui elev și profesor laptop sau tabletă pentru educația online, intrată în vigoare

18.824 de vizualizări
Educație media pentru liceeni: ce își propune acest proiect
Foto: © Lightfieldstudiosprod | Dreamstime.com
Legea prin care Ministerul Educației va asigura „la cerere” fiecărui elev și profesor câte un laptop sau câte o tabletă pentru educația online, a intrat în vigoare prin publicare în Monitorul Oficial. Actul normativ adaugă două articole actualei Legi a Educației.

Legea 109/2020 modifică și completează două articole din Legea nr 1/2011 și prevede următoarele:

  • ”Ministerul Educației și Cercetării asigură elevilor și profesorilor infrastructura necesară, constând în dispozitive și acces la internet, pentru accesarea Bibliotecii Școlare Virtuale,
    Platformei școlare de eleaning și a altor platforme educaționale agreate.”
  • „Asigura, la cerere, fiecărui cadru didactic și fiecărui elev un dispozitiv – laptop sau tableta – conectat la internet, pentru a putea participa la activitațiile de e-learning.”

„Inițiativa legislativă are un impact semnificativ asupra bugetului general consolidat, iar în expunerea de motive nu este indicată nici o sumă de bani care ar intra în mod suplimentar la buget, în situația în care noile reglementări adoptate”, scria Executivul în punctul său de vedere prin care respingea adoptarea unei astfel de legi.

Acum același Executiv este obligat să pună legea în vigoare.

Reamintim că publicarea actului normativ vine după ce Ministerul Educației a anunțat că va fi lansată încă din luna mai, prin Oficiul Național de Achiziții Centralizate, de la Ministerul Finanțelor, lictația de echipamente pentru școala online. Dar nici până acum nu există această licitație pe SEAP pentru tabletele care ar trebui să ajungă la cei 250 de mii de elevi și profesori fără dispozitive, identificați de inspectorate. Dispozitivele vor intra în baza materială a școlilor și vor fi predate de elevi sau profesori la terminarea perioadei de folosire.

Foto: © Lightfieldstudiosprod | Dreamstime.com

Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care site-ul Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


7 comments
  1. In cei 250 intra doar elevii care nu au acces la un dispozitiv conectat la internet. Nu s-a luat in calcul ca intr-o familie sunt 3-4 copiii care se conecteaza pe telefonul mamei si nici faptul ca dispozitivul nu era unul care sa-i ajute sa participe efectiv la ore..
    Cand s-a raportat in SIIIR, profesorii nu au fost intrebati daca elevii au un dispozitiv.

  2. Vi se pare ca dati prea mult la copiii.Si eu am 5 copiii dar nu se tine cont de legile date ,dar daca nu intri on-line este absent si multe altele dar nu te întreaba nimeni de pe ce se conecteaza copilul pentru a intra la ore .Vi se pare normal?

  3. Când stai și te gândești ca eu am 1 telefon p30 pro, 2 calculatoare, o tableta si TV smart la 16 ani și alții abia au un amarat de telefon… Ah, soarta asta 🙁 bn macar ca mai donează guvernul celor care nu au ✌️👍

  4. cum s au identificat doar 250k de elevi si profesori , din totalul de 3.5 mil elevi si studenti?
    sper ca nu in urma acelei glume de formular trimisa la un moment dat de catre scoala!

    1. Intre timp, celor care au declarat ca aveau un prapadit de telefon sau tableta gen memorie 1 sau 512 li s-au stricat si alea. De profesori nu mai vorbim, nu-i intreaba nimeni daca au, doar li se spune ca trebuie. Romania educata-Romania obligata. Romania lucrului bine facut-Romania lucrului bine…rimeaza cu facut…adica obligat. Mai ramane sa intindem bratul drept inainte si sa cinstim conducatorul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Agenția Națională Antidrog

Primele măsuri decise în CSAT privind traficul și consumul de droguri: implementarea planului pentru siguranța școlară, eliminarea lacunelor legislative, extinderea accesului la tratament și recuperare / Grup de lucru pentru elaborarea unui plan de acțiune

Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) a decis, în ședința de joi, ca primele măsuri privind traficul și consumul de droguri să vizeze: eliminarea lacunelor legislative, extinderea accesului la…
Vezi articolul

Universitatea de Medicină din Târgu Mureș acuză de abuz de putere Inspectoratul Școlar Mureș, care ar fi blocat admiterea în clasa a IX-a pentru anul școlar viitor la clasele Liceului UMFST, deși acesta avea autorizare de la Ministerul Educației

Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureş a anunțat, miercuri, că Liceul UMFST „George Emil Palade”, înființat de în baza unui ordin al Ministrului…
Vezi articolul

Liderul sindicatului USLIP Iași: Dacă în Monitorul Oficial nu apar astăzi cele două modificări în Ordonanța de Urgență privind salariul profesorului debutant și creșterea salariilor cu 50% de la 1 ianuarie, greva continuă

Președintele Uniunii Sindicatelor Libere din Învățământul Preuniversitar Iași, Laviniu Lăcustă, a explicat că “nu s-a încheiat greva, vorbim doar de o suspendare condiționată a acesteia, în contextul în care Guvernul…
Vezi articolul