Olimpiada „Tinerii dezbat” 2024. Temele pentru etapele pe județ și națională – document / Elevii de la secțiunea Avansați să aibă experiență de la competițiile de profil, transmite Ministerul Educației

3.662 de vizualizări
Foto: © Kawee Wateesatogkij | Dreamstime.com
Moțiunile pentru meciurile de dezbateri de la etapa județeană și etapa națională a Olimpiadei Naționale de dezbateri „Tinerii dezbat” (ONDTD), pentru elevii de liceu, au fost trimise profesorilor printr-o adresă de către Ministerul Educației. De exemplu, una din moțiunile pentru etapa pe țară este „Acest Parlament ar crește vârsta majoratului în România”.

Conform documentului consultat de Edupedu.ro, care poate fi citit mai jos în articol, fiecare inspectorat școlar trimite Ministerului Educației, până vineri, 29 martie, la ora 12, detalii despre inspectorul școlar responsabil cu organizarea competiției.

Deocamdată nu sunt fixate date pentru etapele pe școală sau județene, însă școlile le mai pot organiza și în luna aprilie inclusiv.

Examenul de admitere în clasa a IX-a direct la liceul ales este printre subiectele de dezbatere la Olimpiada de dezbateri 2024, gimnaziu – moțiunile pentru meciurile de la etapele județeană și națională și fișele de arbitraj.

Elevii ar trebui să aibă experiență de la competițiile de profil pentru a participa la secțiunea Avansați: să fi participat „la cel puțin una dintre competițiile de profil existente în ultimii ani școlari în calendarele competițiilor aprobate de minister sau, prin extensie, la alte competiții/activități de profil”, transmite Ministerul Educației în adresă. Instituția dă exemplu ediții anterioare ale ONDTD, activități de public speaking, inclusiv concursuri școlare din CAEN ori participări la sesiuni Model United Nations (MUN).

Același document prevede ca profesorii care vor să coordoneze echipe de elevi la olimpiadele de dezbateri să urmeze cursuri la casele corpului didactic în domeniul dezbaterilor academice.

Moțiuni – etapa pe județ ONDTD 2024:
 • Secțiunea debutanți
 1. Acest Parlament condamnă influența industriei muzicale asupra tinerilor.
 2. Acest Parlament, ca unitate de învățământ preuniversitar, ar pedepsi elevii pentru acte de cyberbullying.
 • Secțiunea avansați
 1. Acest Parlament ar impune restricții privind deschiderea, în orașele mici, a magazinelor care aparțin unor lanțuri de retail, pentru a proteja afacerile locale.
 2. Acest Parament regretă ascensiunea culturii start-upurilor în rândul tinerilor.
Moțiuni – etapa națională ONDTD 2024:
 • Secțiunea debutanți
 1. Acest Parlament crede că utilizarea inteligenței artificiale (IA) în artă este o amenințare la adresa creativității și unicității expresiei artistice.
 2. Acest Parlament, ca sistem de învățământ din întreaga lume, ar acorda prioritate predării istoriei și culturii locale în detrimentul perspectivelor globale.
 3. Acest Parlament ar crește vârsta majoratului în România.
 • Secțiunea avansați
 1. Acest Parlament consideră că stabilirea unui salariu minim la nivelul Uniunii Europene ar reduce euroscepticismul.
 2. Acest Parlament ar investi în exploatarea spațiului cosmic.
 3. Acest Parlament regretă deteriorarea relației școală-familie în învățământul preuniversitar românesc.

Potrivit adresei, precizările Ministerului Educației referitoare la experiența pentru elevii care vor fi încadrați la avansați și formarea profesorilor vin „în contextul implementării în acest an școlar a primei ediții a olimpiadei naționale de dezbateri pentru juniori, menite să asigure și o viitoare continuitate, la nivelul gimnazial și cel liceal, între olimpiadele de dezbateri din calendarul aprobat de Ministerul Educației, precum și în contextul tranziției de la prevederile regulamentare ce au fost în vigoare până de curând, la cele din prezentul regulament, în scopul facilitării participării la competiție a elevilor și cadrelor didactice care au desfășurat activități de pregătire în acest sens”.

FOTO DOCUMENT Adresa din 25.03 referitoare la Olimpiada Națională „Tinerii dezbat” 2024:

Foto: © Kawee Wateesatogkij | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Olimpiada de dezbateri pentru juniori 2024, organizată în premieră. Pot participa elevi de clasele VII-VIII, arată regulamentul publicat de Ministerul Educației / Mai sunt 6 săptămâni în care se pot ține etapele pe județ
Datele pentru olimpiadele naționale de dezbateri pentru elevii de gimnaziu și liceu, stabilite printr-o erată la calendar de Ministerul Educației. Etapa națională pentru clasele V-VIII, între 7 și 13 mai, la Oradea
Bani doar pentru aur, de la Ministerul Educației. Instituția nu mai finanțează participarea elevilor români la Olimpiada Europeană de Dezbateri pentru Școli, după ce anul trecut echipa României a ajuns „doar” în semifinală – surse

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Simularea Evaluării Naționale de la clasa a VIII-a să fie susținută și de elevii de clasa a VII-a, corigențele să fie date înaintea examenului, iar școlile să completeze în SIIIR și caracteristici ale profesorilor, recomandări în raportul pentru neprezentarea a peste 7 mii de elevi la examenul din 2023

Simularea Evaluării Naționale de la clasa a VIII-a ar trebui să fie dată și de elevii de clasa a VII-a, este una dintre propunerile făcute de cercetătorii de la IȘE,…
Vezi articolul