Orban confirmă informațiile Edupedu.ro privind statutul Cercetării: Din minister de sine stătător se transformă în departament, condus de un secretar de stat

2.866 de vizualizări
Foto: gov.ro
Premierul Ludovic Orban a confirmat astăzi informațiile publicate în exclusivitate de Edupedu.ro cu privire la statutul Cercetării: din minister de sine stătător, se transformă în departament condus de un secretar de stat. Anunțul a fost făcut la preluarea mandatului de ministru al Educației și Cercetării de către Monica Anisie. Cercetarea a mai fost simplă direcție în Ministerul Educației în 2004, după care a avut fie statut de Autoritate Națională condusă de secretar de stat, fie a fost minister în sine, ordonator de credite.

Cercetarea „va fi departament condus de un secretar de stat”, a declarat premierul. Acesta a precizat că „degeaba ai un minister, dacă aloci 0,17% din PIB pentru cercetare. Cu siguranță va crește alocarea”.

Orban a afirmat că, „pe exercițiul financiar 2014-2020, din păcate România este pe ultimul loc ca și sume obținute din bugetul UE pe proiecte de cercetare”.

Declarațiile integrale ale premierului Ludovic Orban, cu privire la statutul cercetării în cabinetul său:
  • Întrebare: Care este forma de organizare pe care o va avea cercetarea, în acest cabinet? Ludovic Orban: Va avea o structură condusă de un secretar de stat. Am unit educația cu cercetarea, pentru că noi considerăm că există o legătură intrinsecă, pentru că noi trebuie să urmăm modelul european în care cercetarea – cel puțin aplicată – se desfășoară în universități și încercăm să susținem dezvoltarea cercetării în universități. Degeaba ai un minister, dacă aloci 0,17% din PIB pentru cercetare. Cu siguranță va crește alocarea, trebuie să facem o evaluare foarte clară a necesităților existente în domeniul cercetării.
  • Intenția noastră este să nu dăm bani numai pentru salarii, ci resursele financiare să fie alocate în sistem de competiție, după criterii obiective, de obținere a proiectelor de cercetare și acest sistem a mai funcționat, dacă vă aduceți aminte
  • Va fi departament condus de un secretar de stat
  • Evident, cercetarea va fi sprijinită nu numai de secretarul de stat sau de ministru, ci va sprijinită de guvern în ansamblul său, pentru că fără cercetare, inovare și mai ales fără aplicarea rapidă a rezultatelor cercetării și inovării economia nu se poate dezvolta, iar economia românească are nevoie de inovare, de cercetare, de transfer tehnologic, de aplicarea în activitatea companiilor a rezultatelor acestor cercetări
  • De asemenea, ne gândim să constituim și o structură de sprijin pentru orice entitate care dorește să aplice pentru finanțări direct de la bugetul Uniunii Europene pentru proiecte de cercetare. Să existe susținere din partea noastră, pentru a crește șansele proiectelor depuse de entitățile din România de a obține finanțare
  • Pe exercițiul financiar 2014-2020 din păcate România este pe ultimul loc ca și sume obținute din bugetul UE pe proiecte de cercetare. Acest lucru nu ne onorează, iar intenția noastră este să pregătim pentru viitorul exercițiu financiar multianual, 2021-2027, un mecanism de sprijin a oricărui posibil beneficiar care vrea să aplice, să primească susținere astfel încât proiectele depuse să aibă șanse mai mari de a putea obține finanțare.”

Edupedu.ro a scris în exclusivitate la începutul săptămânii că executivul discută posibilitatea ca fostul Minister al Cercetării să se transforme în simplă Direcție în subordinea Ministerului, ceea ce ar însemna o slăbire a capacității de a atrage finanțare europeană, dar și un mesaj cu o mare putere simbolică, în cabinetul Orban în care Tineretul funcționează ca minister separat.

Miza? Închiderea anului cu un buget al Educației majorat față de anul trecut, dar care pe fond să ascundă și bugetul Cercetării. “E complicat să închizi bugetul anul ăsta, în limitele de deficit, și așa scapi de presiunea unui minister sau a unei autorități cu buget separat”, potrivit surselor Edupedu.ro.

Un alt motiv este prezentarea unui Guvern și a unor ministere suple, care nu fac risipă de bani, în concordanță cu anunțurile PNL care și-a construit profilul încă de la primele discuții despre viitorul executiv în contrapondere cu fostul guvern PSD care ajunsese la 28 de ministere (față de 16 ministere câte are guvernul PNL).

Citește și:

 

 


1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Cioloș, interviu pentru G4Media: Ciprian Teleman mi-a spus că, pe bugetul alocat acum, riscă să nu poată plăti anumite contracte în curs. Am convenit cu premierul ca la prima rectificare, în funcție de câți bani va fi cheltuit, să primească o suplimentare

Ministrul Cercetării, Ciprian Teleman, i-a spus lui Dacian Cioloș, co-președintele Alianței USR-PLUS, că nu are suficienți bani în bugetul primit pe acest an pentru a face plăți pentru contractele în…
Vezi articolul

DANUBIUS-RI a devenit oficial un Consorțiu European pentru Infrastructură de Cercetare. Este primul ERIC coordonat de România și va studia sistemele fluviu-deltă-mare, inclusiv efectele schimbărilor climatice și biodiversitatea

Comisia Europeană a acordat statutul juridic de Consorțiu European pentru Infrastructură de Cercetare (ERIC) centrului DANUBIUS-RI – Centrul Internațional pentru Studii Avansate asupra Sistemelor Fluviu-Mare, pe 25 iunie, conform unui…
Vezi articolul

Apel urgent transmis de peste 40 de medici, cărora li se alătură cercetătorii Ad Astra: Testarea rapidă a populației să se facă și prin teste IgG/IgM și antigen. România mai are 2 săptămâni până când folosirea largă a oricărui test nu va mai putea încetini transmisia SARS-COV2

“Tehnologia PCR de testare este cea mai bună la ora actuală, dar noi nu credem că România și celelalte state din Europa au acum sau vor avea în viitoarele săptămâni…
Vezi articolul