Impactul pandemiei asupra economiei românești, reacțiile companiilor din top 50, evoluția indicilor bursieri – monitorizate în timp real de cercetătorii în economie de la Universitatea Babeș-Bolyai

2.353 de vizualizări
Impactul pandemiei asupra economiei românești
Foto: econ.ubbcluj.ro/coronavirus
Specialiștii Facultății de Științe Economice din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca monitorizează în timp real impactul pandemiei de COVID-19 asupra economiei românești. UBB a lansat o platformă online în care cercetătorii din științele economice publică infografice interactive cu evoluția cazurilor COVID-19 în România și în lume, măsurile sociale și economice guvernamentale, reacții bursiere, reacțiile companiilor din top 50 din România la pandemia de coronavirus.

Platforma se numește COVID-19 – Romanian Economic Impact Monitor (COVID-19 RoEIM) și cuprinde și previziuni privind impactul pandemiei coronavirus asupra principalelor sectoare din România, precum și previziuni privind impactul pandemiei la nivelul județelor din România.

Impactul pandemiei asupra economiei românești: cele mai afectate domenii

Analizele experților UBB arată că cele mai afectate domenii de pandemia COVID-19, după scăderea contribuției la PIB, sunt:

  • 1. Turism – 75%
  • 2. Cultura – 60,4%
  • 3. Servicii administrative – 47,2
Efecte sectoriale ale pandemiei COVID in Romania / Foto: econ.ubbcluj.ro/coronavirus

Daniel David, rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB), a declarat că “universitățile românești s-au mobilizat exemplar în această perioadă, fiecare contribuind, în funcție de anvergura și profilul academic, la bunul mers al societății, la nivel local/ regional/ național/ internațional. UBB, ca universitate globală, a contribuit major la toate aceste niveluri, iar prin acest proiect, contribuția națională (cu potențial impact internațional) a UBB – unul dintre liderii științelor economice din țară – este din nou reliefată exemplar“, se arată în comunicatul remis Edupedu.ro.

Proiectul de cercetare este coordonat de Szász Levente, prodecanul FSEGA responsabil pentru cercetarea științifică.

Foto: econ.ubbcluj.ro/coronavirus

Obiectivul proiectului este “oferirea unui sprijin real factorilor decizionali prin realizarea și actualizarea constantă a analizei situației generate de epidemia de COVID-19, respectiv prin oferirea unui punct de pornire pentru realizarea unor scenarii de previziune pentru o mai bună protejare a societății, a companiilor, a angajaților acestora, respectiv a lanțurilor de aprovizionare din economia reală”, precizează instituția de învățământ superior.

Răzvan Mustață, decanul FSEGA, a afirmat că “această pandemie reprezintă în esența sa o provocare majoră pentru întreaga umanitate. Repornirea adecvată a activității economice reprezintă cea mai mare provocare pentru perioada imediat următoare ieșirii din starea de urgență, în ideea diminuării riscurilor aferente COVID-19. Dacă acest proces nu este gestionat în mod inteligent și pragmatic, costurile asociate vor fi mai ridicate și se vor resimți o perioadă mai mare de timp. În acest context, ne asumăm rolul de a sprijini societatea și factorii decizionali din domeniul economic, asigurându-le toate informațiile și analizele de care dispunem, pentru a lua cele mai bune decizii în vederea ameliorării impactului negativ al acestei pandemii asupra economiei românești.

Reactii bursiere in timpul pandemiei COVID 19 / Foto: econ.ubbcluj.ro/coronavirus

Rezultatele proiectului de cercetare pot fi consultate în timp real pe platforma online COVID-19 RoEIM, unde informațiile sunt disponibile în limba română, maghiară și engleză.

Universitatea Babeș-Bolyai precizează că a deschis, în această perioadă, o secțiune dedicată special informațiilor cu privire la măsurile de prevenire a răspândirii infecției cu noul Coronavirus.

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

HARTA radonului în școli. Cercetător: În 20% dintre clădirile investigate concentraţia a depăşit valoarea limită / Cantitatea de radiație încasată de corpul uman la aceste valori este echivalentul a 150 de radiografii pulmonare pe an

În 20% dintre școlile și grădinițele investigate de Laboratorul de încercări Radon „Constantin Cosma” (LiRaCC) de la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca concentraţia de radon a depăşit valoarea limită permisă de…
Vezi articolul

Ministrul Teleman: Creditul fiscal și facilitatea “patent box” ar putea stimula cercetarea / Doi noi consilieri în minister – Oana Craioveanu și Cătălin Rizea / Discuții alături de secretarul de stat Dragoș Ciuparu pe tema cercetării în PNRR

Creditul fiscal și facilitatea de tip “patent box – crearea de facilități pentru firmele care utilizează patente” au fost menționate săptămâna trecută, ca posibile măsuri de stimulare a cercetării, de…
Vezi articolul

Ministerul Cercetării anunță că a aprobat creditele pentru deblocarea subprogramelor competiționale ale Planului Național Cercetare-Dezvoltare și Inovare, aflate în desfășurare

Creditele bugetare aferente anului 2022 pentru finanțarea programelor și subprogramelor incluse în Planul Național Cercetare-Dezvoltare (PNCDI III) și Inovare au fost aprobate, potrivit unui anunț făcut luni de Ministerul Cercetării,…
Vezi articolul