Până pe 9 ianuarie, liceele vor transmite Ministerului Educației numărul elevilor care au luat bursa profesională în 2023, respectiv sumele acordate acestora – document

21.426 de vizualizări
Foto: © Arne9001 | Dreamstime.com
Până pe 9 ianuarie 2024, liceele vor transmite Centrului National de Dezvoltare a Învățământului Profesional și Tehnic numărul elevilor care au luat bursă profesională în perioada 2 ianuarie – 29 decembrie 2023, respectiv sumele primite de aceștia, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro.

Concret, unitățile de învățământ vor transmite numărul elevilor sprijiniți prin programul “Bursa profesională” și costul elevilor sprijiniți prin programul “Bursa profesională”, după cum se arată în documentul citat mai sus.

„Perioada de raportare este 02 ianuarie – 29 decembrie 2023. Nu se includ informații privind bursa tehnologică”, prevede adresa. 

În anul școlar 2021-2022, au beneficiat de burse profesionale 99.342 elevi, potrivit raportului privind starea învățământului preuniversitar.

Iată ce prevede Hotărârea nr. 951 din 28 decembrie 2017 privind modalitatea de subvenționare de către stat a costurilor pentru elevii care frecventează învățământul profesional:

Articolul 2 – „(1) Bursa profesională se acordă tuturor elevilor care frecventează învățământul profesional și constă într-un sprijin financiar lunar de 200 lei, al cărui cuantum poate fi modificat anual prin hotărâre a Guvernului, la propunerea Ministerului Educației Naționale.

(2) De bursă profesională beneficiază și copiii străinilor beneficiari ai unei forme de protecție în România sau ai străinilor, respectiv ai cetățenilor Uniunii Europene/Spațiului Economic European și ai Confederației Elvețiene cu drept de ședere/rezidență pe teritoriul României, care frecventează învățământul profesional.

Articolul 3 – (1) Bursa profesională se acordă în fiecare an școlar, pe perioada cursurilor școlare, a pregătirii practice și pe timpul pregătirii și susținerii examenului de certificare a calificării profesionale.

(2) Elevii declarați repetenți la finalul unui an școlar din învățământul profesional nu beneficiază de bursa profesională pentru anul de studiu din învățământul profesional pe care îl repetă.

(3) Se exceptează de la prevederile alin. (2) cazurile de repetare a anului școlar din motive medicale.

(4) Elevii declarați repetenți în învățământul liceal, care optează pentru continuarea studiilor în învățământul profesional, beneficiază de bursă profesională.”

Foto: © Arne9001 | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


2 comments
  1. deci și în 2024 continua joaca de a bursele, de a face orice altceva decât educație…nu sunt situații centralizate? este un haos incredibil și nimeni nu reactioneaza

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ora de începere a olimpiadei „Lectura ca abilitate de viață” 2024, etapa județeană, decalată sâmbătă la prânz pentru elevii care participă și la olimpiada de Limba engleză / Elevii susțin proba în aceeași școală dacă au depus o cerere – DOCUMENT

Elevii care participă sâmbătă, 16 martie, la Olimpiada de limba engleză (ONLE), etapa județeană, și vor să participe și la OLAV – Olimpiada „Lectura ca abilitate de viață”, pot face…
Vezi articolul