Părinții a cel puțin 200 de mii de elevi și copii aflați acum în școală online, induși în eroare de ministrul Muncii, Raluca Turcan, care a anunțat de la Guvern o informație falsă pusă apoi pe Facebook și preluată de aproape toată presa

7.161 de vizualizări
Raluca Turcan / Foto: gov.ro
Ministrul Muncii a declarat public, de la Guvern, la briefingul de după ședința Executivului, de lângă premierul Florin Cîțu, după care a scris și pe contul său de Facebook informația că Guvernul a aprobat o Ordonanță de Urgență prin care asigură sprijin părinților care trebuie să stea acasă cu copiii lor, dacă aceștia fac școală online. Informația era una falsă, Guvernul anunțând că proiectul de ordonanță nu a fost adoptat.

Astăzi am aprobat două ordonanțe de urgență privind prelungirea șomajului tehnic și acordarea de zile libere părinților care supraveghează copiii aflați în școala online, și în ședința de guvern de vineri vom aproba normele metodologice pentru aplicarea Legii consumatorului vulnerabil. În felul acesta, acordăm un sprijin fiecărei categorii afectate de perioada în care ne aflăm”, a declarat de la pupitrul Guvernului României, ministrul Muncii, Raluca Turcan.

UPDATE – Potrivit unor surse guvernamentale, proiectul ar urma să fie adoptat în ședința de guvern de mâine, după ce ia toate avizele. 

Declarația poate fi urmărită în video la minutul 34:25:

Edupedu.ro a sesizat informația falsă la mai puțin de o oră de la apariția ei în spațiul online, dar nici până la ora publicării acestui articol informația nu fusese corectată nici pe site-ul Guvernului, nici pe al Ministerului Muncii (unde nici măcar nu a fost publicată vreo informare în acest sens și nici pe pagina de Facebook a ministrului).

Ce a scris Raluca Turcan pe Facebook:

“Astăzi am aprobat Ordonanță de urgență pentru acordarea de zile libere pentru părinţi prin care acordăm un sprijin concret angajaților și angajatorilor (…)”.

Foto: captură Facebook.com – Raluca Turcan

Apoi ministrul a repetat faptul că a fost adoptată în ședința de astăzi (n .red. – miercuri, 29 septembrie), oferind mai multe explicații despre buget și despre cum a fost folosită această măsură în primăvară-vară.

Presa centrală și locală a preluat imediat informația direct de pe pagina de socializare a Ralucăi Turcan, fără să mai conteze faptul că era falsă, fără să mai verifice informația la sursa primară – Guvernul României.

Guvernul scrie negru pe alb în documentul transmis redacțiilor și publicat pe site, că nu a fost adoptat proiectul respectiv, ci doar citit. Proiectul de OUG a fost prezentat „în primă lectură” și este trecut la capitolul „proiecte în analiză”.

Potrivit surselor Edupedu.ro, ar fi lipsit mai multe avize pentru a putea fi aprobat în ședința de miercuri.

Pe site-ul Consiliului Economic și Social, unde Guvernul a trimis acest proiect de OUG pentru avizarea obligatorie, scrie că în ședința de miercuri, 29 septembrie 2021, instituția a amânat avizarea pentru că lipseau avizele de la 17 ministere și instituții.

„2.1. Proiect de Ordonanță de urgență a Guvernului privind acordarea unor zile libere pentru părinţi în vederea supravegherii copiilor, în situaţia limitării sau suspendării activităţilor didactice care presupun prezenţa efectivă a copiilor în unităţile de învăţământ şi în unităţile de educaţie timpurie antepreşcolară, ca urmare a răspândirii coronavirusului SARS-CoV-2 (termen de avizare: 11.10.2021, conform prevederilor art. 7 alin. (1) din Legea nr. 248/2013, republicată, cu modificările și completările ulterioare) – Inițiator: Ministerul Muncii și Protecției Sociale – avizare amânată

Obs. ref. avizare interministerială: lipsă avize A.D.R., M.C.I.D., M.L.P.D..A., M.Ed., M.S., M.E., M.E.A.T., M.A.I., M.T.I.C., M.Ap.N., M.C., C.N.A.S., S.R.I., S.I.E., M.F., A.N.S.P.D.C.P., M.J.”

  • Asta deși, atât ministrul Turcan, cât și premierul Cîțu au declarat zilele trecute că vor grăbi adoptarea unei măsuri pentru părinții afectați de închiderea claselor în pandemie.

Ministerul Educației a anunțat miercuri că în toată țara sunt 167.298 de elevi sau copii care fac școală online în clasele/grupele cu activitate față în față suspendată ca urmare a cazurilor confirmate.

Pe lângă aceștia se adaugă alți 34.000 de elevi din cele 54 de localități care au avut vinerea trecută prag de infectare peste 6 la mie și care învață săptămâna asta în mediul online.

De ce este importantă aprobarea cât mai rapidă a măsurii de sprijin pentru părinți

Părinții nu pot solicita angajatorilor în acest moment decât zile de concediu pentru a sta cu copiii acasă. Am primit pe adresa redacției câteva zeci de mesaje de la părinți care spun că au terminat zilele de concediu de odihnă, iar fără plată nu își permit să își ia. Școala a început pe 13 septembrie, conform calendarului anunțat încă din 2020.

Măsura prin care se acordă zilele libere părinților care au copii la creșă, grădiniță sau la școală, cu vârsta de până la 12 ani, în cazul în care cursurile cu prezența fizică erau suspendate, a fost valabilă doar până la data de 30 iunie 2021, conform Ordonanței de urgență nr. 220 din 30 decembrie 2020, publicată în Monitorul Oficial pe 31 decembrie anul trecut.

De asemenea, se acordă prin această ordonanță și o indemnizație de 75% din salariul de bază corespunzător unei zile lucrătoare, dar nu mai mult de corespondentul pe zi a 75% din câştigul salarial mediu brut, pentru fiecare zi liberă acordată.


1 comment
  1. din cauza acestei erori si a lipsei de fonduri pentru a plata parintilor am ajuns in extrema cealalta, in care copiii nu au alta optiune decat la spital. Ieri erau 100 de copii in spital, azi sunt peste 300!!!
    Ma tem pentru copiii mei, ma tem tocmai pentru ca am fost bolnavi, ma tem pentru ca desi suntem vaccinati acest vaccin nu garanteaza nimic, ma tem pentru ca in scoala sunt inclusiv profesori nevaccinati, nu se poarta masti, sunt 27 de copii in 40 mp….
    Ma tem pentru sanatatea si integritatea fizica a copiilor mei!!!!!!! Lasati parintilorm macar alternativa de a opta pentru scoala online!
    Nu imi condamnati copiii! [comentariu editat pentru a elimina majusculele]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Aplicația de inteligență artificială ChatGPT, blocată pe platformele și în rețelele de internet ale școlilor din New York – prima reacție majoră la programul care sperie sistemele de educație

Departamentul pentru Educație din orașul New York a blocat, săptămâna aceasta, accesul elevilor și profesorilor la sistemul de inteligență artificială ChatGPT, lansat într-o versiune nouă la finalul anului trecut și…
Vezi articolul

Olimpiade școlare 2024. Regulamentele actualizate pentru „Lectura ca abilitate de viață” – OLAV gimnaziu, concursul de chimie „Petru Poni” și olimpiadele de arte, publicate de Ministerul Educației

Regulamentele actualizate pentru Olimpiada „Lectura ca abilitate de viață” (OLAV) 2024, clasele V-VIII, pentru concursul național de Chimie „Petru Poni” și pentru olimpiadele naționale de arte au fost publicate de…
Vezi articolul

Profesorii care nu au primit încă banii pentru lucrările corectate la examene vor fi plătiți după sesiunea de toamnă a Bacalaureatului 2023, spune secretarul de stat Sorin Ion din Ministerul Educației: Unele județe așteaptă să facă plata la pachet

Profesorii care nu au primit până acum banii pentru corectarea lucrărilor corectate la examenele naționale, inclusiv pentru echivalarea probelor de competențe de la Bacalaureat cu mediile din liceu, ar putea…
Vezi articolul