Părinții a cel puțin 200 de mii de elevi și copii aflați acum în școală online, induși în eroare de ministrul Muncii, Raluca Turcan, care a anunțat de la Guvern o informație falsă pusă apoi pe Facebook și preluată de aproape toată presa

7.129 de vizualizări
Raluca Turcan / Foto: gov.ro
Ministrul Muncii a declarat public, de la Guvern, la briefingul de după ședința Executivului, de lângă premierul Florin Cîțu, după care a scris și pe contul său de Facebook informația că Guvernul a aprobat o Ordonanță de Urgență prin care asigură sprijin părinților care trebuie să stea acasă cu copiii lor, dacă aceștia fac școală online. Informația era una falsă, Guvernul anunțând că proiectul de ordonanță nu a fost adoptat.

Astăzi am aprobat două ordonanțe de urgență privind prelungirea șomajului tehnic și acordarea de zile libere părinților care supraveghează copiii aflați în școala online, și în ședința de guvern de vineri vom aproba normele metodologice pentru aplicarea Legii consumatorului vulnerabil. În felul acesta, acordăm un sprijin fiecărei categorii afectate de perioada în care ne aflăm”, a declarat de la pupitrul Guvernului României, ministrul Muncii, Raluca Turcan.

UPDATE – Potrivit unor surse guvernamentale, proiectul ar urma să fie adoptat în ședința de guvern de mâine, după ce ia toate avizele. 

Declarația poate fi urmărită în video la minutul 34:25:

Edupedu.ro a sesizat informația falsă la mai puțin de o oră de la apariția ei în spațiul online, dar nici până la ora publicării acestui articol informația nu fusese corectată nici pe site-ul Guvernului, nici pe al Ministerului Muncii (unde nici măcar nu a fost publicată vreo informare în acest sens și nici pe pagina de Facebook a ministrului).

Ce a scris Raluca Turcan pe Facebook:

“Astăzi am aprobat Ordonanță de urgență pentru acordarea de zile libere pentru părinţi prin care acordăm un sprijin concret angajaților și angajatorilor (…)”.

Foto: captură Facebook.com – Raluca Turcan

Apoi ministrul a repetat faptul că a fost adoptată în ședința de astăzi (n .red. – miercuri, 29 septembrie), oferind mai multe explicații despre buget și despre cum a fost folosită această măsură în primăvară-vară.

Presa centrală și locală a preluat imediat informația direct de pe pagina de socializare a Ralucăi Turcan, fără să mai conteze faptul că era falsă, fără să mai verifice informația la sursa primară – Guvernul României.

Guvernul scrie negru pe alb în documentul transmis redacțiilor și publicat pe site, că nu a fost adoptat proiectul respectiv, ci doar citit. Proiectul de OUG a fost prezentat „în primă lectură” și este trecut la capitolul „proiecte în analiză”.

Potrivit surselor Edupedu.ro, ar fi lipsit mai multe avize pentru a putea fi aprobat în ședința de miercuri.

Pe site-ul Consiliului Economic și Social, unde Guvernul a trimis acest proiect de OUG pentru avizarea obligatorie, scrie că în ședința de miercuri, 29 septembrie 2021, instituția a amânat avizarea pentru că lipseau avizele de la 17 ministere și instituții.

„2.1. Proiect de Ordonanță de urgență a Guvernului privind acordarea unor zile libere pentru părinţi în vederea supravegherii copiilor, în situaţia limitării sau suspendării activităţilor didactice care presupun prezenţa efectivă a copiilor în unităţile de învăţământ şi în unităţile de educaţie timpurie antepreşcolară, ca urmare a răspândirii coronavirusului SARS-CoV-2 (termen de avizare: 11.10.2021, conform prevederilor art. 7 alin. (1) din Legea nr. 248/2013, republicată, cu modificările și completările ulterioare) – Inițiator: Ministerul Muncii și Protecției Sociale – avizare amânată

Obs. ref. avizare interministerială: lipsă avize A.D.R., M.C.I.D., M.L.P.D..A., M.Ed., M.S., M.E., M.E.A.T., M.A.I., M.T.I.C., M.Ap.N., M.C., C.N.A.S., S.R.I., S.I.E., M.F., A.N.S.P.D.C.P., M.J.”

  • Asta deși, atât ministrul Turcan, cât și premierul Cîțu au declarat zilele trecute că vor grăbi adoptarea unei măsuri pentru părinții afectați de închiderea claselor în pandemie.

Ministerul Educației a anunțat miercuri că în toată țara sunt 167.298 de elevi sau copii care fac școală online în clasele/grupele cu activitate față în față suspendată ca urmare a cazurilor confirmate.

Pe lângă aceștia se adaugă alți 34.000 de elevi din cele 54 de localități care au avut vinerea trecută prag de infectare peste 6 la mie și care învață săptămâna asta în mediul online.

De ce este importantă aprobarea cât mai rapidă a măsurii de sprijin pentru părinți

Părinții nu pot solicita angajatorilor în acest moment decât zile de concediu pentru a sta cu copiii acasă. Am primit pe adresa redacției câteva zeci de mesaje de la părinți care spun că au terminat zilele de concediu de odihnă, iar fără plată nu își permit să își ia. Școala a început pe 13 septembrie, conform calendarului anunțat încă din 2020.

Măsura prin care se acordă zilele libere părinților care au copii la creșă, grădiniță sau la școală, cu vârsta de până la 12 ani, în cazul în care cursurile cu prezența fizică erau suspendate, a fost valabilă doar până la data de 30 iunie 2021, conform Ordonanței de urgență nr. 220 din 30 decembrie 2020, publicată în Monitorul Oficial pe 31 decembrie anul trecut.

De asemenea, se acordă prin această ordonanță și o indemnizație de 75% din salariul de bază corespunzător unei zile lucrătoare, dar nu mai mult de corespondentul pe zi a 75% din câştigul salarial mediu brut, pentru fiecare zi liberă acordată.


1 comentariu
  1. din cauza acestei erori si a lipsei de fonduri pentru a plata parintilor am ajuns in extrema cealalta, in care copiii nu au alta optiune decat la spital. Ieri erau 100 de copii in spital, azi sunt peste 300!!!
    Ma tem pentru copiii mei, ma tem tocmai pentru ca am fost bolnavi, ma tem pentru ca desi suntem vaccinati acest vaccin nu garanteaza nimic, ma tem pentru ca in scoala sunt inclusiv profesori nevaccinati, nu se poarta masti, sunt 27 de copii in 40 mp….
    Ma tem pentru sanatatea si integritatea fizica a copiilor mei!!!!!!! Lasati parintilorm macar alternativa de a opta pentru scoala online!
    Nu imi condamnati copiii! [comentariu editat pentru a elimina majusculele]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

You May Also Like

Ministerul Educației stârnește reacția dură a mai multor asociații de elevi cu o nouă ordonanță de urgență privind transportul școlar. Asociațiile elevilor din mai multe județe: “O batjocură”, gratuitatea e înlocuită cu decontul

Ministerul Educației a publicat, săptămâna aceasta, un nou proiect de ordonanță de urgență privind regulile pentru transportul gratuit în cazul elevilor care nu învață în localitatea de domiciliu. Proiectul a…
Vezi articolul

Probleme cu acordarea burselor de merit, semnalate de profesori: O elevă care a avut media 9,35 anul trecut și 9,68 în primul semestru acum poate lua bursă de merit sau este pedepsită că a înregistrat un progres școlar, fără să știe că regulile se vor schimba „în timpul jocului”

O profesoară din București a semnalat pe Facebook mai multe nelămuriri privind acordarea burselor de merit pentru elevi, după ce ministerul Educației a schimbat regulile „în timpul jocului”. Spre exemplu,…
Vezi articolul

Cum vor fi cazați studenții în cămine și câte persoane vor sta în cameră, informații solicitate de Alianța Națională a Studenților, care critică ordinul comun al miniștrilor Educației și Sănătății

Universitățile trebuie să anunțe desfășurarea procesului de cazare, condițiile în care va avea loc, numărul de locuri de cazare și numărul de studenți în cameră, solicită Alianța Națională a Organizațiilor…
Vezi articolul

Amenințări, răpiri, înlocuirea profesorilor cu alții aduși din Crimeea: Cum arată “rusificarea” educației în teritoriile ocupate din Ucraina – CNN / Precedentul anexării Crimeei și al elevilor care au ajuns să lupte acum împotriva propriei țări

Directori amenințați, răpiri de profesori, somații să se renunțe la predarea în limba ucraineană și cu manuale ucrainene, dar și profesori care refuză categoric să se supună ordinelor soldaților –…
Vezi articolul

Cum vor da teste elevii până în clasa a IV-a, dacă ajung să învețe online? “Lucrările de control” trebuie să permită accesul la „cărți deschise”, la surse de informare în mod deliberat – prevede Ghidul pentru învățământ primar

Elevii s-ar putea folosi de surse deschise atunci când dau un test online, în cazul scenariului roșu din învățământul primar. Mai exact, în ghidul școlar pentru clasele primare, publicat marți…
Vezi articolul