Părinții elevilor de la Colegiul Național “Mihai Viteazul” din Turda cer demisia directoarei pentru “pentru gravele deficiențe manageriale” / Mai mulți profesori au intrat în grevă japoneză săptămâna trecută, după ce un interlop ar fi predat la liceu

4.055 de vizualizări
Foto: Turda News
Comitetul reprezentativ al părinților, compus din reprezentanții părinților fiecărei clase a Colegiului Național “Mihai Viteazul” din Turda, a decis, cu unanimitate de voturi, demisia directoarei liceului “pentru gravele deficiențe manageriale” și cer “sesizarea organelor de cercetare penală cu privire la infracțiunile de abuz în serviciu, fals în înscrisuri sub semnătura privată, uz de fals și obținerea de foloase necuvenite”, potrivit unui comunicat de presă remis Edupedu.ro.
 • Luni, mai mulți elevi, profesori și părinți s-au adunat în fața Colegiului Național “Mihai Viteazul” din Turda, cerând demisia directoarei, după ce săptămâna trecută, mai mulți profesori din liceu au intrat în grevă japoneză pentru că recent, la catedra de matematică, ar fi ajuns Ovidiu Vancea ”Balibacea”, cunoscut în localitate ca fost lider al lumii interlope, fiind condamnat la închisoare și cu mai multe probleme penale.
 • Potrivit publicației Monitorul de Cluj, Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Cluj susține că Ovidiu Vancea „nu a fost și nu este profesor” al Colegiului Național „Mihai Viteazul” din Turda.

Comitetul reprezentativ al părinților, compus din reprezentanții părinților fiecărei clase, a decis să ceară demisia directoarei liceului și sesizarea organelor de cercetare penală. Aceștia o acuză de abuz în serviciu, fals în înscrisuri sub semnătura privată, uz de fals și obținerea de foloase necuvenite. În comunicat nu se face referire la scandalul legat de angajarea unui interlop in postul de profesor de matematică, situație prezentată în presă în ultima săptămână.

Redăm comunicatul în întregime:

“Îngrijorați de starea critică de la nivelul instituției, luând în considerare inițiativa profesorilor și a Consiliului Județean al Elevilor de a solicita demiterea doamnei director, Comitetul reprezentativ al părinților, compus din reprezentanții părinților fiecărei clase, întrunit în ședința din data de 28.11.2022, a decis cu unanimitate de voturi următoarele: 

1. Solicităm demisia doamnei director pentru gravele deficiențe manageriale care au adus instituția într-o situație critică fără precedent.

2. Sesizăm organele de cercetare penală cu privire la infracțiunile de abuz in serviciu, fals în înscrisuri sub semnătura privată, uz de fals și obținerea de foloase necuvenite, urmând ca organele de cercetare penală să verifice aspectele invocate de noi și efectueze cercetările de rigoare.

Conform legislației și a fișei postului, directorul unei instituții de învățământ are o serie atribuții obligatorii, printre care:

Manifestă loialitate față de unitatea de învățământ, credibilitate și responsabilitate în deciziile sale, încredere în capacitățile angajaților, încurajează și susține colegii, în vederea motivării pentru formare continuă și pentru crearea în unitate a unui climat optim desfășurării procesului de învățământ

Realizează conducerea executivă a unității de învățământ preuniversitar, în conformitate cu atribuțiile conferite de legislația în vigoare, cu hotărârile consiliului de administrație al unității de învățământ, precum și cu alte reglementări legale.

Asigură comunicarea cu părinții, parteneri educaționali, autorități locale și alte entități prin respectarea principiului transparenței și accesului la informații de interes public.

Încălcarea repetată a acestor atribuții și nu numai, de la începutul mandatului, inclusiv modul în care a gestionat situația conflictuală apărută în instituție de la mijlocul săptămânii trecute, ne determină să apreciem că managementul școlii este unul defectuos. 

În consecință, solicităm demisia doamnei director și sesizarea organelor competente” scrie în comunicat.

Amintim că mai mulți profesori de la acest liceu din Turda au intrat de joi într-o grevă japoneză de avertisment, pentru că la catedra de matematică a ajuns Ovidiu Vancea ”Balibacea”, cunoscut în localitate ca fost lider al lumii interlope, condamnat la închisoare și cu mai multe probleme penale.

Potrivit publicației Monitorul de Cluj, Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Cluj susține că Ovidiu Vancea „nu a fost și nu este profesor” al Colegiului Național „Mihai Viteazul” din Turda.

„Având în vedere faptul că un profesor de matematică al unității se află în concediu medical, domnul Ovidiu Vancea și-a exprimat indirect, printr-un profesor al colegiului, disponibilitatea de a suplini profesorul de matematică aflat temporar în concediu medical, însă nu a fost încheiat niciun contract de muncă cu acesta pe durată determinată. Încheierea unui contract de muncă, inclusiv pentru o perioadă determinată, presupune ca solicitantul să facă dovada unui cazier judiciar, să prezinte aviz psihologic și adeverință de la un cabinet de Medicina Muncii, din care să reiasă că este apt să predea în învățământ. Aceste documente nu au fost aduse în atenția conducerii unității, spre analiză, în consecință, nu se poate vorbi de existența unor relații de muncă între conducerea Colegiului și Ovidiu Vancea”, transmite ISJ Cluj.

Conducerea Inspectoratului Școlar Județean Cluj mai susține că „directorul instituției nu a avut nicio întrevedere, respectiv niciun dialog direct cu persoana asociată ca profesor de matematică al Colegiul Național ‘Mihai Viteazul’ Turda”, potrivit punctului de vedere comunicat Inspectoratului Școlar Județean Cluj de către directorul colegiului.

Consiliul Județean al Elevilor Cluj a atras de asemenea atenția asupra acestei situații și a cerut demisia de urgență a directoarei liceului.

Comunicatul de presă al comitetului de părinți:


4 comments
 1. cum credeți că se va termina???individul a ajuns profesor fără știrea directoarei și a ISJ??? non-sens!!!cel mai mic v a plăti…in cazul ăsta funcția cea mai mică o are directoarea școlii…iar comitetele astea de părinți sunt că o pecingine…nu se pricep la managementul scolar da au solicitări …dosare penale pușcării poate execuții publice și alte gulgute…

 2. La asta duce practica numirilor politice. Apartenența la grupul politic decident în oraș este singura calificare cerută pentru posturile manageriale chiar și atunci când lipsa calităților profesionale este evidentă. În Turda aceasta a devenit o practică curentă în instituțiile publice.

 3. Dacă directoarea nu știe cine preda în liceu este foarte grav. Nu o disculpa ci o acuză.
  Dacă ISJ a știut de mult ce probleme sunt acolo și nu a luat nicio măsură este la fel de grav.
  Legaturile politice ale acesor șefi de instituții publice le permit să calce în picioare legislația, interesul elevilor, interesul profesorilor.
  Educația este un mit în țara noastră și așa va rămâne până când este condusă de oameni politici nu profesioniști. Exemplele sunt multiple din păcate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Alertă Inspectoratul Școlar București: Toți elevii și profesorii din Capitală trebuie să-și schimbe “urgent” parolele de la platformele de învățare online, după ce “persoane necunoscute au accesat ilegal conturile de acces la aplicații”

Toți elevii și profesorii din București trebuie să-și schimbe “urgent” parolele de la platformele de învățare online, potrivit unei adrese trimise directorilor de școli din Capitală de către Inspectoratul Școlar…
Vezi articolul
Inspecțiile școlare, norma profesorilor

BREAKING Asociația Școlilor Particulare cere în instanță redeschiderea tuturor unităților de învățământ, de stat sau private, închise prin hotărâri emise de Comitetele județene pentru situații de urgență

Asociația Școlilor Particulare solicită în instanță redeschiderea școlilor și grădinițelor ale căror cursuri au fost suspendate de Comitetele județene pentru situații de urgență. Organizația anunță, într-un comunicat remis Edupedu.ro, că…
Vezi articolul