Parlamentul European: Violența la adresa femeilor este un fenomen care s-a agravat odată cu izbucnirea pandemiei de coronavirus

101 de vizualizări
Foto: Pexels.com
Violența la adresa femeilor este un fenomen care s-a agravat odată cu izbucnirea pandemiei de coronavirus, atrage atenția Parlamentul European pe Facebook, cu ocazia celebrării Zilei Internaționale pentru Eliminarea Violenței împotriva Femeilor. Motivul este izolarea la domiciliu cu agresorii, din cauza limitării circulației pe fondul pandemiei de Covid-19.

Aproximativ 30% din femei la nivel global au fost supuse fie violenței fizice și/sau sexuale a partenerului intim, fie violenței sexuale fără partener de-a lungul vieții, atrage atenția Biroul Parlamentului European în România.

Organizația Națiunilor Unite definește violența împotriva femeilor drept „orice act de violență bazată pe gen care are ca rezultat sau este susceptibil să aibă ca rezultat vătămare sau suferință fizică, sexuală sau psihică pentru femei, inclusiv amenințări cu astfel de acte, constrângere sau privare arbitrară de libertate, indiferent dacă apare în viața publică sau în viața privată”.

Convenția Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor, cunoscută și sub denumirea de Convenția de la Istanbul, este primul instrument internațional obligatoriu din punct de vedere juridic în această problemă.

Acesta stabilește un cadru cuprinzător de măsuri pentru prevenirea unor astfel de violențe, sprijinirea victimelor și pedepsirea făptuitorilor. Începând cu august 2021, acesta a fost semnat de toate statele membre ale UE.

Parlamentul European a tras pentru prima dată un semnal de alarmă cu privire la problema violenței împotriva femeilor într-o rezoluție din 11 iunie 1986. De atunci, Parlamentul a jucat un rol deosebit de important în acest domeniu, inclusiv prin activitatea Comisiei pentru drepturile femeii și egalitatea de gen (FEMM).

__________

Proiectul ”The European Parliament: leadership during historical change” este finanțat de Parlamentul European prin DG Communication. Edupedu.ro este singura responsabilă de conținutul acestui material și în niciun context acesta nu poate reprezenta poziția Parlamentului European.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Olimpiada națională de Limbi clasice 2024 de la Timișoara. Subiectele și baremele la greacă veche și latină au fost publicate de organizatori – descarcă / Analiză literară pe fragment din Iliada lui Homer, cerință la clasa a XII-a

Subiectele și răspunsurile de la etapa națională a Olimpiadei de Limbi clasice 2024, organizată la Timișoara, au fost publicate de organizatori pe site-ul Școlii Gimnaziale 30. Olimpiada Națională de Limbi…
Vezi articolul

VIDEO Sorin Cîmpeanu: Adeverințele medicale din primul semestru rămân valabile, nu trimiteți elevii după altele. Nu se pun absențe sau se pun motivate pentru elevii care prezintă simptome și nu se prezintă la școală

“Adeverințele medicale vor fi luate în considerare și în format electronic. Adeverințele medicale cu privire la vulnerabilitățile elevilor care le împiedică prezența la școală, din primul semestru, rămân valabile, nu…
Vezi articolul

DOCUMENT Urmează o reorganizare a Ministerului Educației cu „diminuarea semnificativă a structurii posturilor”, scrie Sorin Cîmpeanu într-o decizie de anulare a achiziției de servicii de pază pentru instituție

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu susține că reorganizarea ministerului pe care-l conduce se va face cu „diminuarea semnificativă a structurii posturilor”, potrivit unei decizii de anulare a achiziției de servicii de…
Vezi articolul

VIDEO Klaus Iohannis: Legile și normele de aplicare pentru implementarea proiectului România educată trebuie să reflecte nu doar litera, ci și spiritul său incluziv, în care valorile fundamentale în construcția și practicile sistemului de educație sunt respectate

Mesaj în apărarea proiectului România educată, dat de președintele Klaus Iohannis duminică, la Festivalul „Săptămâna Haferland”, ediția a X-a, din localitatea Criț, județul Brașov. Șeful Statului a subliniat faptul că…
Vezi articolul