Patru matematicieni au primit Medalia Fields 2022, printre care și ucraineanca Marina Viazovska, a doua femeie premiată de când există această distincție

435 de vizualizări
Foto: Pixabay.com
Patru matematicieni au primit marţi, la Helsinki, medalia Fields, între care francezul Hugo Duminil-Copin şi ucraineanca Marina Viazovska, a doua femeie care este recompensată cu această distincţie prestigioasă de la crearea premiului în 1936, considerat echivalentul premiului Nobel pentru matematică, relatează AFP, preluat de Agenția de presă Agerpres.

Ceilalţi doi câştigători ai acestui premiu acordat la fiecare patru ani sunt cercetătorul stabilit în Statele Unite, June Huh, şi britanicul James Maynard.

Medalia Fields, acordată de Uniunea Internaţională de Matematică, celebrează “descoperirile excepţionale” ale cercetătorilor cu vârsta sub 40 de ani.

Anunţul a fost făcut în cadrul unei ceremonii la Helsinki, în cadrul Congresului Internaţional al Matematicienilor. Acesta ar fi trebuit să aibă loc iniţial la Sankt Petersburg, însă ceremonia a fost mutată la Helsinki din cauza războiului din Ucraina, mai informează sursa citată.

Francezul Hugo Duminil-Copin, în vârstă de 36 de ani, îşi dedică munca ramurii matematice a fizicii statistice. Numit profesor la vârsta de 29 de ani, matematicianul îşi împarte timpul între Institut des Hautes Etudes Scientifiques, de lângă Paris, şi Universitatea din Geneva.

A doua femeie care câştigă acest premiu prestigios, Marina Viazovska s-a născut în urmă cu 37 de ani în Ucraina, în timpul Uniunii Sovietice. Din 2017, ea este profesor la Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne, în Elveţia.

Potrivit Agerpres, în 2014, iranianca Maryam Mirzakhani, care a murit de cancer trei ani mai târziu, a fost prima femeie care a câştigat medalia Fields în istoria acestui premiu de 80 de ani.

Britanicul James Maynard, în vârstă de 35 de ani, este profesor la Universitatea Oxford din Regatul Unit, iar cel de-al patrulea laureat, June Huh, în vârstă de 39 de ani, este profesor la Universitatea Princeton din Statele Unite.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Material susținut de ECDL Romania

De la construirea unui robot și imprimarea 3D a pieselor, la dezvoltarea unui caiet tehnic și promovarea echipei pentru atragerea de sponsori – avantajele de a face parte dintr-o echipă de robotică: Suntem ca o familie / Profesor coordonator Mariana Ciobanu: Elevii își modelează altfel conținutul academic, dar și modul în care trăiesc emoțiile

Ce face practic o echipă de robotică? De la imprimare 3D la competențe STEM și cunoștințe marketing, hardware sau social media, ce unește echipa e pasiunea pentru un domeniu nou…
Vezi articolul

Ecaterina Andronescu: Nu cred că vom avea mai mult de 70.000 de absolvenți de liceu peste trei ani. Ce se va întâmpla cu universitățile noastre? Soluția: studenții străini care aduc și taxe

Scăderea demografică “absolut dramatică” o face pe Ecaterina Andronescu să se întrebe “Ce se va întâmpla cu universitățile noastre?”. Într-o conferință la Constanța, ministrul Educației a interpretat astfel numărul copiilor…
Vezi articolul

Matematica din clasele I-IV, mai grea ca pe vremea părinților? Claudia Chiru, învățătoare: Informațiile sunt aceleași, mai grea este formarea profesorilor. Inspectorii, metodiștii vin să sancționeze și să umilească

Profesorii, lăsați de izbeliște după ce au ieșit de pe băncile facultății. O spune Institutul de Științe ale Educației, care avertizează că jumătate dintre profesori nu au fost nici măcat…
Vezi articolul