Pe 30 ianuarie începe evaluarea externă a școlilor de către ARACIP, potrivit unei note trimise inspectoratelor școlare. Calendarul complet al activităților

20.739 de vizualizări
Foto: © Monika Wisniewska | Dreamstime.com
Pe data de 30 ianuarie începe evaluarea externă a unităților de învățământ, potrivit unei note trimise de ARACIP (Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar – n. red.) către inspectoratele școlare. Evaluarea externă se va desfășura până la data de 30 iunie 2023, după cum se arată în calendar. Vezi mai jos, în articol, până când pot fi înregistrate cererile de evaluare externă.

Calendarul activităților de evaluare externă este următorul, conform notei ARACIP:

 • 03.01.2023 – 31.03.2023: înregistrarea cererilor de evaluare externă (pentru autorizarea de funcționare provizorie, acreditare și evaluare externă periodică);
 • 30.01.2023 – 30.06.2023: derularea activităților de evaluare externă;
 • 13.02.2023 – 18.07.2023: analiza rapoartelor la nivelul Consiliului ARACIP;
 • 13.02.2023 – 31.07.2023: decizia și transmiterea actelor administrative.

În document se arată că solicitările privind schimbarea sediului, respectiv cele privind extinderea activității de învățământ în noi sedii, vor fi înregistrate până cel târziu la data de 31 ianuarie 2023, data poștei.

„Cererile de către ARACIP se transmit în format letric, însoțite de fișa-tip, în termenele comunicat anterior, la sediul instituției (str. Spiru Haret, nr 12, camera 35, sector 1, București). Toate formatele de cerere sunt disponibile pe site-ul ARACIP https://aracip.eu, la Secțiunea „Informații utile”. Fișa-tip se va genera din platforma ARACIP, în urma completării cu datele solicitate, urmând a fi asumată conform HG 993/2020, cu modificările și completările anterioare”.

Potrivit sursei citate, în situația cererii de autorizare a unui nou furnizor de educație/ a unei noi unități de învățământ preuniversitar, raportul de evaluare internă se depune și pe suport electronic (CD/DVD/stick de memorie), însoțind documentația de mai sus.

Despre evaluare externă

Metodologia din 18 noiembrie 2020 de evaluare instituțională în vederea autorizării, acreditării și evaluării periodice a organizațiilor furnizoare de educație stabilește la art. 6 următoarele:

„(1) În vederea declanșării procesului de evaluare externă, persoanele juridice, publice sau private, trebuie să depună la ARACIP o cerere de declanșare a procedurii de evaluare externă, însoțită de o fișă-tip și un raport de evaluare internă.

(2) Fișa-tip conține informații privind infrastructura, curriculumul, resursele umane și materiale, avizele și autorizațiile necesare procesului de evaluare externă. Fișa-tip este asumată de reprezentantul legal al furnizorului de educație și este avizată de inspectoratul școlar județean/al municipiului București. Informațiile minimale pe care fișa-tip le conține sunt prevăzute în anexa nr. 2 la hotărâre, iar formatul fișei-tip se stabilește prin instrucțiuni periodice emise de ARACIP.

(3) Raportul de evaluare internă cuprinde o serie de componente, stabilite în funcție de tipul de proces de evaluare externă și etapa corespunzătoare, cu informații necesare pentru a dovedi îndeplinirea cerințelor stabilite în standardele de autorizare, acreditare, respectiv în standardele de referință, pentru fiecare nivel de învățământ, tip de program de studiu și de calificare profesională, după caz.

(4) Cererea de evaluare externă și fișa-tip se depun în format letric la ARACIP.

(5) Celelalte componente ale raportului de evaluare internă se transmit în format electronic, prin încărcarea pe platforma digitală, gestionată de ARACIP, conform instrucțiunilor periodice emise de Consiliul ARACIP.”

Ordonanța de urgență nr. 75 din 12 iulie 2005 stabilește la articolul 10^1 – (1) că „ARACIP realizează evaluarea externă în vederea autorizării provizorii/acreditării/menținerii acreditării în învățământul preuniversitar de stat, prevăzută la art. 10 pct. A lit. b), fără verificarea existenței autorizației de securitate la incendiu și a autorizației sanitare de funcționare”.

ARACIP „efectuează, periodic, din 5 în 5 ani, evaluarea externă a unităților de învățământ preuniversitar acreditate”, după cum apare la art. 24. alin. (3) lit. h.

ARACIP este o instituție aflată în coordonarea Ministerului Educației, cu personalitate juridică şi cu buget propriu de venituri şi cheltuieli, înfiinţată prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 75/2005, conform site-ului propriu.

 • Reamintim că Guvernul a aprobat noul regulament de organizare al ARACIP pe 2 februarie 2022. Actul normativ care reorganizează Agenția Română pentru Asigurarea Calității în Învățământul Preuniversitar a abrogat hotărârea prin care instituția a fost organizată în 2005 și a instituit o nouă organigramă, noi reguli pentru stabilirea conducerii, pentru noi direcții, un număr mai mare de angajați și o cu totul altă abordare în privința acestei agenții, care până în ianuarie 2022 a fost una specializată.
Informații de context

Amintim că ARACIP a anunțat școlile că, în vederea evaluării externe privind obținerea evaluării externe periodice, pentru vizita de evaluare, se va posta în platforma https://calitate.aracip.eu și planificarea activității remediale pentru fiecare elev.

La solicitarea Edupedu.ro de a explica de ce a cerut ca toți elevii din România să treacă prin activități remediale, Ministerul Educației a răspuns că activitățile remediale nu sunt obligatorii pentru toți elevii, ci doar pentru cei care aparțin grupurilor vulnerabile.

Șefa ARACIP, Mariana Dogaru, le cere creșelor, cu aprobarea secretarului de stat Lixandru, o declarație la notar că îndeplinesc standardele de calitate. – detalii aici

Amintim că Edupedu.ro a semnalat că toate creșele care „au funcționat legal” în anul școlar trecut au fost acreditate “din pix”, printr-un ordin de ministru. Miza este costul standard per copil, adică 15 mii de lei pentru fiecare copil din aceste instituții de învățământ. Este vorba despre Ordinul nr. 4.869/2.698/2022 privind aprobarea Metodologiei de evaluare instituțională în vederea autorizării, acreditării și evaluării periodice a furnizorilor de educație timpurie antepreșcolară.

Foto: © Monika Wisniewska | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
EXCLUSIV Cum a resuscitat Mariana Dogaru, președinta consiliului ARACIP, prin decizie personală, un atestat abrogat prin Hotărâre de Guvern. Pe baza formularului abrogat școlile acreditate primesc finanțarea de la stat
Inovație la ARACIP, pentru evaluarea creșelor – șefa Mariana Dogaru le cere, cu aprobarea secretarului de stat Lixandru, o declarație la notar că îndeplinesc standardele de calitate
DOCUMENT Răsturnare de situație. Ministerul Educației s-a răzgândit și nu mai cere școlilor activități remediale pentru fiecare copil, ci doar pentru cei din grupurile vulnerabile. Inițial, ARACIP a solicitat școlilor să facă planificarea activităților remediale pentru fiecare elev
Fostul avocat personal al Marianei Dogaru, președinta Agenției pentru calitate în învățământ, cea care acreditează școlile, continuă să fie plătit de ARACIP cu 2.850 de euro pe lună
Mariana Dogaru, președinta Agenției care acreditează și autorizează școlile și grădinițele, susține că a fost propusă în consiliul ARACIP și de Universitatea din București / Instituția neagă că ar fi făcut o asemenea propunere
Republica Dolj în ARACIP – Cum au ajuns în funcții cheie din Agenția care asigură calitatea în învățământ apropiați ai președintei Mariana Dogaru. Al doilea om din instituție a fost coleg de liceu cu Dogaru, care i-a echivalat activitatea de profesor de cultură civică cu 7 ani vechime în specialitatea studiilor juridice necesare exercitării funcției / Avocatul care a reprezentat-o pe Dogaru într-un proces împotriva Agenției este acum avocatul ARACIP, pe aproape 10.000 de euro în 4 luni

3 comments
 1. O instituție absolut nenecesara, care înghite bani mulți. În anul în care școală este evaluata, profesorii și conducerea au stres maxim pt ca se cer o mulțime de documente și rapoarte, ore deschise .
  Cum.au funcționat școlile pana la înființarea căpușei araciip?
  Foarte bine!
  Ne putem lipsi de acest organism monstruos fără avem vreun prejudiciu , ci doar beneficii.

 2. Aracip este o organizație alcătuită din ,,cine trebuie”, oameni pusi pe pile care câștigă enorm.
  Ce rost are această organizație? Sa ia bani. Ce face Aracip? Acreditează o școală sau o gradinita. Aceasta afirmatie ar fi valabilă în cazul școlilor și gradinitelor private care sint organizate dupa bunul plac si predau oameni fără pregatire in domeniul didactic. Dar sa spui ca acreditezi o școală sau o grădiniță de stat, în care predau PROFESORI cu pregatire in acest domeniu, care funcționează de cand părinții noștri erau copii, asta mi se pare o INEPȚIE.
  Aici se vede de fapt ca Aracipul a fost creat sa mai castige bani anumite persoane.
  Aracipul vine in unitati pe bani multi, profesorii trebuie sa încarce TOATE documentele din urmă cu 3 ani pe platforma lor( halucinant).Sa ,,acrediteze” ceva ce este deja acreditat!!!
  O rușine, halal ,,România educata”!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ludovic Orban îl somează pe ministrul Educației să le pună primarilor la dispoziție clădirile care au fost școli, cu 3 luni înainte de începerea școlii în context pandemic / Niciun cuvânt despre clădirile pe care primarii să le ofere unităților de învățământ pentru distanțare, din septembrie

Solicitare electorală a premierului Ludovic Orban, cu doar 3 luni înainte de începerea școlii în context pandemic. “Să vă aplecați cu mai mare seriozitate pe solicitările autorităților locale privitoare la…
Vezi articolul