Pe noul calendar, ultima săptămână de școală se suprapune cu Evaluarea Națională de la clasa a VIII-a. Cîmpeanu: Va exista soluția trecerii în online

15.982 de vizualizări
Foto: captura gov.ro
“Va exista soluția trecerii în online dacă mai sunt ceva lucruri de predat în ultima săptămână de școală”, a declarat ministrul Sorin Cîmpeanu despre situația în care, prin prelungirea datei de final a cursurilor anului școlar actual, o săptămână de școală se suprapune cu probele scrise de la Evaluarea Națională pentru clasa a VIII-a.

Întrebat la briefing-ul de presă de la Guvern despre această situație, ministrul Educației a spus că „sunt convins că se vor găsi aceste soluții în școli”.

Reporter: Evaluarea Națională se va suprapune cu ultima săptămână de școală pentru clasele de /…/ a VIII-a?

Sorin Cîmpeanu: Da, este adevărat.

Reporter: Cum se va desfăşura această evaluare naţională ţinând cont că în centrul de examene trebuie să fie prezenți doar candidații și profesorii care vor supraveghea examenul.

Sorin Cîmpeanu: Având în vedere că ultima săptămână de şcoală va fi destinată încheierii situației școlare, sunt convins că se vor găsi aceste soluții în școli. Da, este o problemă corect poziționată, corect pusă. Va exista soluția trecerii în online dacă mai sunt ceva lucruri de predat în ultima săptămână de școală, în care într-adevăr, trebuie să se suprapună Evaluarea Națională peste celelalte clase. Asta în situațiile în care nu suntem deja în scenariul roşu, în care celelalte clase sunt deja în online, V, VI, VII, dacă la asta vă referiţi.”

Noul calendar pentru clasele care nu sunt în ani terminali prevede terminarea cursurilor pe data de 25 iunie 2021, în loc de 18 iunie cum era până acum. Evaluarea Națională a rămas pe calendarul inițial, adică probele sunt în perioada 22-25 iunie.

Potrivit regulamentului examenelor naționale, în perioada acestora, în școli nu pot fi decât membrii comisiei de examen și elevii participanți la probele respective.

Ministrul a explicat modificările de la finalul acestui an școlar, modificări aprobate joi cu reprezentanții sindicatelor, ai asociațiilor de părinți și elevi.

„Decizia finală a fost aceea, plecând de la o variantă inițială pe care, desigur, o cunoașteți, ca programul claselor terminale, a VIII-a, a XII-a și a XIII-a, să nu fie afectat în niciun fel, să rămână exact același din perspectiva activităților didactice, din perspectiva vacanțelor, care sunt un subiect foarte important, nu se va face punte pentru clasele terminale, vacanțele rămân aceleași.

Între 2 aprilie și 11 aprilie – vacanța destinată Sărbătorilor Pascale catolice, mai apoi, între 30 aprilie și 9 mai – vacanța destinată Sărbătorilor Pascale ortodoxe.

Nu se va face punte pentru anii terminali, nu se va modifica nimic în structură, nu se va modifica nimic în datele planificate pentru examenele naționale, respectiv Evaluarea Națională va începe pe data de 22 iunie, imediat după sărbătoarea de Rusalii, 21 iunie, iar Bacalaureatul va începe pe 28 iunie. Vorbesc de probele scrise. Pentru probele de competențe, acestea se vor echivala. Vor susține probe de competențe doar generațiile anterioare, care vor susține probele de competențe digitale.

Cu excepția claselor terminale, învățământul preșcolar, învățământul primar, clasele a V-a, a VI-a, a VII-a și clasele a IX-a, a X-a și a XI-a, vor face punte între cele două vacanțe de câte 9 zile fiecare. Oricum erau 18 zile de vacanță. Această punte va fi realizată între data de 12 aprilie și 29 aprilie.

Pentru a nu intra foarte mult în perioada cu temperaturi ridicate și pentru că s-a acceptat reducerea anului școlar, semestrul II, cu o săptămână, am luat decizia ca finalul anului școlar, în loc să fie 18 iunie, să fie 25 iunie. În acest fel nu se iese din luna iunie, deci nu se intră în zona cu temperaturi ridicate, cu elevii în școală.

Ştim foarte bine, școlile din România nu beneficiază de o infrastructură care să ofere o climatizare necesară. Deci, final de an școlar, 25 iunie în loc de 18 iunie, prelungire cu o singură săptămână, reducerea anului școlar cu o săptămână va fi compensată în felul următor, anul acesta nu se susțin teze, anul acesta s-a micșorat numărul de note necesare pentru încheierea situațiilor școlare.

Deci, anul acesta cadrele didactice vor face efortul de a comprima perioada destinată încheierii situației școlare știind că nu se susțin nici teze și este nevoie și de un număr de ore mai mic; în acest fel nu va fi nevoie de recuperare; pentru filiera tehnologică, învățământul profesional și tehnic, cei care au 37 de săptămâni deci au cu trei săptămâni mai mult decât ceilalți elevi, am decis să nu prelungim această perioadă nici măcar cu o săptămână deoarece ei s-ar apropia de începerea lunii august.

Lucrul va fi posibil deoarece săptămâna “Școala altfel” va putea fi dedicată activităților didactice. Examenele de titularizare și de definitivat rămân exact la datele stabilite. Nu este niciun fel de modificare.

Programul de acțiuni remediale se va putea derula pe toată perioada pe care se derulează activități didactice, deci nu în vacanță și numai în localitățile în care rata de incidență este sub șase la mie, spre deosebire de școlile care rămân deschise atâta vreme cât localitățile nu intră în carantină. Nu este vorba doar de București, este o măsură care, spun eu, echilibrează lucrurile la nivel național”, a explicat Cîmpeanu.

Foto: captura gov.ro


4 comments
  1. Tu sa vorbesti cand ai sa ai la activ macar o ultima saptamana din preuniversitar. Ce online visezi, nene? Inchei medii imaginar in online? Cataloagele, registrele sunt in scoala. Are toata lumea de facut situatii, medii, raportari. Consilii profesorale si de administratie. Cine le face?! Lasam elevii neincheiati ca nu putem intra in scoala? Taman in ultima saptamana cand crapa lumea de treaba, de hartogaraie?? Vom intra in cancelarie si ne vom face treaba, ca nu ne-o faci tu. Sau vom incheia cu o saptamana inainte. Nu-ti convine, vino cu solutii. Eu am 4 scoli in 3 localitati diferite. Si doar anumite zile in care merg in fiecare dintre ele. Ce-o sa fac, ii las neincheiati?? Glumesti.

  2. Sa fim bine intelesi: toata tevatura asta, nu pentru ca i-ar pasa cuiva de elevi si de pierderile suferite! Acum e totul clar: ministrul educatiei cu instructiuni ( nu de la sanatate!) de la primul ministru mare finantist a facut toate aceste modificari, aberatii, “artificii” fara ca elevii sa castige ceva! Doar pentru ca guvernul sa nu plateasca parintii sa stea acasa! cele 2 saptamani online pe care le puteau face in aprilie, s-au evaporat efectiv: una luata chiar de ministru prin prelungirea anului scolar cu doar o saptamana si cealalta ( la care singur recunoaste ca nu mai invata nimeni nimic) si aia trecuta eventual in online, in fapt petrecuta cu invoieli si stat acasa. Macar a impacat pe aia care plecau musai in concediu de pe 18 iunie. Astora din concediu nu tre sa le mai platim statul acasa cu copilul, nu??? [comentariu editat pentru a elimina majusculele]

  3. Dupa spusele maretului, intram in vacanta ca sa nu pierdem scoala fizica, adica astea 2 saptamani pe care ar fi trebuit sa le stam pe online, acestea recuperandu-se la final de an! Ce-a iesit: pierdem o saptamana de scoala complet si pe ailalta o stam online in vara ca acum ni se apleca ( cine s-o mai îndura, ca la final de an ce mai conteaza o saptamana online, oricum nu mai inveti nimic in ultima saptamana!!!!). Minune de ministru ! Nu încape regretul pentru toti ailalti la un loc!!!

  4. Noi nu suntem in stare sa ne aparam drepturile prin blocarea examenelor in timp cei de la metrou sunt in stare sa coboare pe sine sau politistii sa stea in strada de 2 luni.

    Asta este fiecare cu sindicatele lor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Peste 20.000 de contestații au fost depuse la Evaluarea Națională 2021, cele mai multe la Limba română. Cîmpeanu: Am transmis un mesaj către toate comisiile de soluționare a contestațiilor, în niciun caz să nu le considere drept o acțiune de frondă din partea elevilor

La Evaluarea Națională 2021 au fost “depuse peste 20.000 de contestații, dintre care peste 11.000 la Limba și literatura română și aproape 9.000 la Matematică. Anul trecut, au fost peste…
Vezi articolul

Andronescu despre propunerea de tăiere peste noapte a 30.000 de locuri la liceu: Nu am acum cifrele în faţă ca să vă spun, sunt două locuri mai sus sau două locuri într-o parte sau 10 locuri în partea cealaltă

Ministrul Educaţiei Naţionale, Ecaterina Andronescu, reacţionează după ce Edupedu.ro a scris că aproximativ 30 de mii de locuri din licee au dispărut în proiectul de HG privind cifra de şcolarizare…
Vezi articolul