Pentru grădinițe și creșe, toaletele sunt comune pentru băieți și fete și nu au pereți despărțitori, potrivit normelor de igienă aprobate prin ordin al Ministerului Sănătății

16.519 vizualizări
Foto: Facebook/ Lia Olguța Vasilescu
Grupurile sanitare fără ziduri despărţitoare prezentate de primarul Craiovei pe Facebook au stârnit un val de reacţii din partea cetăţenilor, însă normele în vigoare nu prevăd pereți despărțitori și specifică faptul că grupurile sanitare sunt comune pentru copii de ambele sexe la grădiniță și creșă. 

„Grupurile sanitare sunt comune pentru copii de ambele sexe la grădiniță și creșă și numărul lor este în funcție de  numărul de copii pe unitate“, conform normelor de igienă din unitățile pentru ocrotirea, educarea, instruirea, odihna și recreerea copiilor și tinerilor, aprobate prin Ordinul Ministrului Sănătății nr. 1.456 din 25 august 2020. 

Ce prevăd normele de igienă despre grupurile sanitare din grădinițe și creșe:
  • „Dimensionarea, amplasarea și adaptarea instalațiilor sanitare se realizează în raport cu vârsta și numărul copiilor și tinerilor.
  • Grupurile sanitare pentru copii și tineri sunt separate de cele pentru personal și sunt repartizate proporțional la fiecare palier. În unitățile pentru elevi și studenți, grupurile sanitare destinate acestora sunt separate pe sexe, inclusiv grupurile sanitare de la vestiarele sălilor de educație fizică. Vestibulul grupurilor sanitare este amenajat cu chiuvetă – lavoar cu apă rece și caldă cu săpun lichid, prosop de hârtie, coșuri de gunoi cu capac, pedală și sac menajer. Fiecare toaletă este dotată cu hârtie igienică și coș de gunoi cu capac, pedală și sac menajer“, potrivit articolului 7.

În unitățile pentru copii antepreșcolari (creșe) se asigură obligatoriu:

e) „următoarele obiecte sanitare: o cădiță cu scurgere la rețeaua de canalizare pentru maximum 10 copii, o chiuvetă pentru maximum 5 copii, un scaun WC pentru maximum 10 copii și un duș flexibil (mobil) pentru maximum 10 copii, conform prevederilor cuprinse în anexa nr. 2 la prezentele norme; 

f) olițe individuale pentru copiii sub 2 ani, care se utilizează numai după ce sunt spălate și dezinfectate, pentru evitarea riscului apariției unor boli transmisibile, precum și cădițele pentru îmbăiere și măsuțele pentru înfășat“, potrivit art. 21

În unitățile de învățământ pentru preșcolari (grădinițe) și alte unități destinate copiilor preșcolari (centre de zi, centre educaționale) se asigură:

a) „un cubaj de aer de 8 mc pentru un copil în camerele de grupă cu triplă funcționalitate (dormitor, sală de activități, sală de mese), precum și în dormitoarele cu paturi fixe, din colectivitățile cu program săptămânal, și de 5 mc pentru un copil, în cazul utilizării lor numai pentru procesul instructiv-educativ; în dormitoarele cu paturi fixe din grădinițele cu program prelungit se admite un cubaj de cel puțin 6 mc pentru un copil;

b) microclimatul din sălile de grupă și dormitoare se asigură cu o temperatură de 20-22°C, o umiditate relativă de 30-60% și o viteză a curenților de aer de 0,1-0,3 m/s; 

c) minimum 24 W/mp^ în sălile de grupă, respectiv 150 lx pentru iluminatul incandescent sau 300 lx pentru iluminatul fluorescent;

d) scaunele și măsuțele pentru preșcolari trebuie să respecte dimensiunile, în funcție de vârsta și talia copiilor, conform prevederilor cuprinse în anexele nr. 3 și 4 la prezentele norme; 

e) în unitățile pentru preșcolari se asigură obiecte sanitare, conform prevederilor cuprinse în anexa nr. 2 la prezentele norme; 

f) amplasarea chiuvetelor se face la o înălțime de 50 cm față de podea pentru copiii în vârstă de 3-4 ani, 55 cm pentru copiii în vârstă de 4-5 ani și 60 cm pentru copiii în vârstă de 5-6 ani;

g) în grădinițele cu program prelungit la care, din motive obiective, nu se pot amenaja dormitoare cu paturi fixe se pot folosi în sălile de grupă paturi pliante pentru somnul de după-amiază al copiilor, cu condiția ca acestea să fie dimensionate la talia preșcolarilor, să asigure o poziție fiziologică confortabilă în timpul somnului și să fie dotate cu cazarmamentul corespunzător dimensiunilor paturilor“, potrivit art, 23.

Obiectele sanitare în colectivitățile de antepreșcolari și preșcolari, prevăzute în anexa 2

„Grupurile sanitare sunt comune pentru copii de ambele sexe. Suplimentar, vor exista și olițe individuale pentru copiii sub 2 ani. Cifrele se referă la numărul de copii pe unitate. Bateriile dușurilor sunt cu tub flexibil. La oficiu se prevede un spălător“.

Citește și:
Val de reacții după ce o fotografie cu mai multe toalete fără pereți separatori a fost postată de primarul Craiovei / Olguța Vasilescu a șters-o de pe Facebook la scurt timp

12 comments
  1. Intimitatea este necesara, inclusiv pentru copiii foarte mici și da, în grădinițe se merge de-a valma la toalete fete și băieți, fără pereți despartitori, ceea ce este penibil, motivul fiind că educatoarea ii supraveghează daca fac corect nevoile, ceea ce este iarăși penibil. De multe ori olitele se aduc în sala de grupă și se face “training la oliță” în colectiv, nu individual.
    Astea sunt reminiscente de pe vremea comunismului, aduse la nivel de politica de stat.
    Desigur că se pot pune pereți despărțitori care sa acopere între copii doar zona corpului, lăsând capul și picioarele vizibile pentru a fi supravegheați, dar de intimitatea copilului și cât de umilit se simte el într-o asemenea situație, nu-i pasa nimănui.
    Totuși, nu cred că dacă o grădiniță pune pereți despărțitori minimali între vasele de toaleta, nu va primi acreditare.

  2. Toalete comune inseamna ca aceleasi incaperi sint folosite de fete si baieti, nu ca sint la gramada. Sint compartimentate evident.

    1. Asa este, ai dreptate. In Anglia este la fel. Sunt folosite de ambele sexy, separat. Dar oare de ce??? Ma gandesc ca unii folosesc olita si inca Nu au invatat sa citeasca. Oare ce crede domnul primar al Craiovei?

  3. Vă indignați fără să cunoașteți regulile din grădiniță: preșcolarii merg pe rând la toaletă. Mai întâi fetele, apoi băieții ! Aceștia sunt învățați astfel și să respecte fetele. Chiar credeți că sunt lăsați să meargă la baie în stil grămadă! De asemenea, să nu uităm că sunt situații când găsim în peregrinările noastre grupuri sanitare comune. Inclusiv în familie!

    1. Dvs. realizați ce spuneți? Spuneți că e ceva normal ca mai mulți copii să meargă în baie simultan. Adică să se vadă dezbrăcați. Nu mai zic că sunt grădinițe fără băi separate pentru cadre didactice, deci preșcolarii și-ar putea vedea educatorii dezbrăcați și viceversa.

  4. Dacă aveți copii la grădiniță, știți că băieții intră după ce au fost fetițele, nu se intră amestecați și nu intră întâi băieții, sunt niște reguli.
    Nu ai cum să lași un copil închis în toaletă, ca să nu se uite alții la el, iar educatoarea să stea așteptând cu ceilalți 20 de copii afară.
    De cele mai multe ori este un singur om cu 20 de copii.

  5. Fereasca Dumnezeu!Eu ies din baie dupa ce il.pun pe baietelyl meu de aproape 3 ani pe roaleta.Il.invat ca nu e frumos sa stea cineva langa tine atunci cand iti faci nevoile.Iar astia ce fac?Ne dau toata educatia peste cap.Se uita baieteii si fetitele unii la.altii,sa vada ce au si ce nu au.Doambe,fereste!Dar voi realizati ce spuneti?Ce lege de c…e asta?

  6. Să presupunem, deși e puțin probabil, că fete și băieți se dezbracă fără rețineri unii în fața altora. Dar să își facă nevoile unii în fața altora, asta e prea mult. Or fi ei mici, dar de un pic de intimitate tot au nevoie.
    Am căutat pe internet să văd dacă în alte țări din Europa este tot așa. Din ceea ce am văzut nu sunt ziduri între wc-uri, dar sunt niște separatoare mai înăltuțe, cât să nu se vadă unii pe alții și uși de aceeași înălțime. Păreau din plastic, colorate.

  7. Dupa principiul cei mici nu inteleg si nici nu ii intereseaza diferentele anatomice sau din ignoranta astia fac prima lectie de educatie sexuala in toaleta. E jalnic, dar reflecta prostia si ignoranta clasei conducatoare.

    La doi ani majoritatea copiiilor pot numi partile corpului. Intre 2 si 6 ani descopera diferentele anatomice. Daca nu reusesc acasa le ofera gradinita ocazia lol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Lista celor 488 de școli care pot primi câte 300.000 de euro, pentru reducerea abandonului școlar, într-un nou apel PNRAS / Ministerul Educației a introdus o noutate: pot aplica și primării sau ONG-uri, pentru școlile eligibile – proiect

Ministerul Educației a publicat lista celor 488 de școli care pot primi maximum 300.000 de euro, pentru reducerea abandonului școlar, în apelul PNRAS Runda a II-a (seria a 3-a) și…
Vezi articolul

Boicot al consilierilor școlari, în prima zi de înscrieri la clasa pregătitoare, susținut de Sindicatele Libere din Învățământ

Protest al consilierilor școlari din București, Arad, Bistrița-Năsăud, Iași și Vrancea, nemulțumiți că Ministerul Educației nu le acordă o serie de sporuri salariale, anunță Federația Sindicatelor Libere din Învățământ. Consilierii…
Vezi articolul

BREAKING Sorin Cîmpeanu: Odată cu încetarea stării de alertă, se anulează atât toate restricțiile, cât și toate facilitățile din școli și universități. Dispare obligativitatea măștii pentru elevi, iar universitățile nu mai pot organiza cursuri online / Masca în școli se păstrează cu titlu de recomandare

Încetarea stării de alertă înseamnă, în educație, “revenirea totală la starea de dinainte de Legea 55” și “întoarcerea strictă la prevederile Legii educației nr 1/2011”, adică “se anulează atât toate…
Vezi articolul