Reacție dură a părinților, la cazurile Caracal și Dâmbovița: Părinții cer Președinției și Guvernului o strategie națională cu aplicabilitate locală pentru creșterea siguranţei copiilor

15.076 de vizualizări
Foto: Pixabay.com
Federația asociațiilor de părinți reacționează la modul în care gestionează autoritățile cazurile tragice de la Caracal și Dâmbovița și cer Guvernului să descrie “activitățile desfășurate de instituții pentru siguranța și securitatea copiilor noștri, resursa financiară alocată, locația, numărul de participanți pentru fiecare acțiune de combatere, prevenție, pază și ordine publică”. “Chiar nu se mai poate să ne uităm cum își dau cu părerea cei care ar trebui, culmea, să ne protejeze”, a declarat președintele Federației, Iulian Cristache.

Într-o scrisoare publică adresată Președinției, Guvernului, Ministerului Educaţiei, Ministerului de Interne, Prefectului, președinților Consiliilor Județeane și primarilor, Federația părinților cere “imperativ” crearea unei strategii naționale cu aplicabilitate locală pentru creșterea siguranţei și securității copiilor în şcoli, pe stradă şi în viaţa de familie.

Comunicatul integral al Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi din Învăţământul Preuniversitar, remis Edupedu.ro:

“Semnal de alarmă – Siguranța copiilor noștri!

În atenția:
Administraţiei Prezidenţiale,
Guvernului României,
Ministerului Educaţiei Naţionale,
Ministerului Afacerilor Interne,
Instituția Prefectului,
Președinților Consiliilor Județene,
Primarilor din România.

Privim cu adâncă îngrijorare cum, prin intermediul știrilor, aflăm despre dispariţiile copiilor noştri, fie că vorbim despre răpiri, despre crime sau despre orice alt fapt odios.

Constatăm că autorităţile locale, judeţene şi naţionale nu sunt capabile să asigure siguranţa copiilor noştri, iar de multe ori acțiunile ulterioare evenimentelor tragice sunt tardive, nedecisive și fără concluzii într-un timp care să aducă rezolvări fericite.

Ne dispar copiii!
Sunt răpiţi şi au loc crime!
Un tablou trist în care noi nu avem voie decât să plângem?

Noi, părinții, organizați sub egida Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți – Învățământ Preuniversitar, facem un APEL către toate instituţiile statului, să aplice în cel mai scurt timp legea și astfel să găsească soluţii pentru a asigura un climat lipsit de riscuri!

Vrem ca noi, părinții și copiii României, să fim siguri că ne putem deplasa fără a fi supuşi pericolelor în propria noastră ţară. Iar, pentru a fi siguri de eforturile pe care le depuneți, vă solicităm ca în baza Legii 544/2001 privind accesul la informațiile de interes public, ţinând cont de reglementările privind siguranța în unitățile școlare, dispuse prin Legea 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor și protecția persoanelor, Legea 35/2007 privind cresterea sigurantei in unitatile de invatamant și Legea 29/2010 de modificare si completare a Legii nr. 35/2007, să descrieți activitățile desfășurate de instituțiile dumneavoastră pentru siguranța și securitatea copiilor noștri, resursa financiară alocată, locația, numărul de participanți pentru fiecare acțiune de combatere, prevenție, pază și ordine publică.

Vă solicităm să descrieți inclusiv activitățile ce se desfășoară anual cu raportare intermediară.

De asemenea, vă rugăm să ne comunicați care au fost sumele alocate anual, în ultimii 4 ani, pentru respectarea prevederilor legilor menționate mai sus.

Vă cerem toate aceste lucruri pentru că unul dintre obiectivele principale pentru care Federația Națională a Asociațiilor de Părinți – Învățământ Preuniversitar militează activ, este cel de a realiza un climat social propice dezvoltării capacităților educațional-culturale ale copiilor, implicării în campanii dedicate sănătății fizice și psihice a lor, stimulării și ocrotirii populației de vârstă școlară preuniversitară și a părinților lor. Pentru noi, ca asociație, este important acest aspect pentru că este dreptul copiilor noștri să fie educați, iar acest proces complex să se desfășoare într-un mediu sigur și optim dezvoltării lor armonioase, securizat și securizat, confortabil și potrivit vârstei fiecăruia dintre ei!

Așteptăm un dialog aplicat pe această temă, în vederea obținerii unor rezultate viabile și urgente și vă cerem să țineți cont că, noi copii și părinții, beneficiarii direcți ai acestor legi, specificate mai sus, din păcate sau din rea-voință, nu suntem consultați încă în identificarea și implementarea soluțiilor necesare unui climat de siguranță și securitate.

Considerăm că avem nevoie de un obiectiv strategic de țară pentru a ne proteja copiii de orice formă de violenţă și, astfel, vă cerem imperativ să elaborați o strategie națională cu aplicabilitate locală pentru creșterea siguranţei și securității copiilor în şcoli, pe stradă şi-n viaţa de familie.”

Descarcă de aici, în format .PDF, comunicatul Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi din Învăţământul Preuniversitar

FOTO: pixabay.com


1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
meditații în perioada în care școlile au fost închise

Ministrul Educației neagă că elevii ar face meditații, pentru admiterea separată în clasa a IX-a, cu profesorii din liceul la care vor să intre: Eu cred că, atâta vreme cât subiectele sunt elaborate din programa de gimnaziu, nu putem vorbi despre meditații cu profesorii de liceu

Ministrul Educației, Ligia Deca, neagă faptul că elevii care ar putea să susțină admiterea separată la liceu ar face meditații cu profesorii din acele unități de învățământ: „Din punct de…
Vezi articolul

Profesorii aleg manualele pentru anul școlar 2023-2024, inclusiv dintre cele 11 ale Editurii Booklet / Profesoara Andreea Coroian Goldiș, coordonatoarea manualului de Limba și literatura română, clasa a VI-a: Pentru niciun profesor nu e ușor să aleagă un manual, este vorba de un sprijin pentru tot anul școlar (P)

Anul școlar 2023-2024 începe cu manuale noi! Editura Booklet s-a numărat printre cei 22 de participanți la licitația publică pentru manuale organizată de Ministerul Educației. Toate cele 11 manuale Booklet…
Vezi articolul