Peste 150 de scriitori condamnă comportamentul profesorului și criticului Alexandru Matei, acuzat de hărțuire: Este nevoie de o reacție fermă de solidarizare și de o dezbatere amplă

3.573 de vizualizări
Foto: © Fizkes | Dreamstime.com
Scriitorii din organizația PEN România condamnă comportamentul profesorului și criticului literar Alexandru Matei de la Universitatea Transilvania din Brașov, potrivit unui comunicat de presă. Matei este acuzat de mai multe foste studente, dar și de câteva scriitoare, de hărțuire online. Cazul profesorului care este în prezent pe masa comisiei de etică a UniTBv, potrivit unui răspuns al universității la solicitarea Edupedu.ro.

Cei peste 150 de scriitori ai PEN România, filiala din țara noastră a celei mai vechi organizații internaționale a scriitorilor, înființată în 1921, scriu că „în urma seriei de mărturii publice ce au apărut săptămâna aceasta pe o rețea de socializare cu relatări despre propuneri indecente, limbaj și gesturi de hărțuire sexuală din partea scriitorului Alexandru Matei, dorim să reacționăm public pentru a condamna acest comportament și a ne exprima solidaritatea cu scriitoarea Alina Purcaru, membră PEN România, și în egală măsură cu toate celelalte scriitoare care au împărtășit aceste mărturii”.

„Condamnăm ferm aceste atitudini care au adus prejudicii unor scriitoare hărțuite verbal, fizic sau psihologic în acest caz de un universitar, scriitor și traducător cu o bună reputație. Fără a pretinde că se substituie unei instituții abilitate să clarifice juridic acest caz, Pen Club România își exprimă dezacordul în general față de orice tip de comportament abuziv, inechitabil și discriminatoriu”, transmite organizația în poziția sa emisă sâmbătă, 2 martie.

Edupedu.ro a scris despre postările a cel puțin trei studente sau foste studente din țară care au scris pe Facebook marți și miercuri, 27-28 februarie, despre cum profesorul le hărțuia pe rețelele sociale, referitor la aspectul fizic, și cum le scria încontinuu deși acestea nu au mai vrut să discute cu el.

  • ”Alex, ești cam bună. Așa că nu știu dacă ai de ce să îți faci griji. (…) Dar ești îndrăgostită de cineva, iar eu sunt deja căsătorit… :(”, i-a scris în 2020 Alexandru Matei unei studente de la Facultatea de Litere de la UBB Cluj, atunci în anul I de studii. „Lasă-mă să pic studenții… Îi pic, mademoiselle”, i-a mai scris profesorul aceleiași tinere, după cum se arată în capturile de ecran publicate de aceasta.

Revenind la comunicatul organizației, „considerăm că este absolut necesară o dezbatere amplă și o condamnare în bloc a tuturor situațiilor privind încălcarea drepturilor scriitoarelor din România și hărțuirea în spațiul privat sau la locul de muncă”, transmit scriitorii, care anunță că vor susține în luna martie discuții la evenimentele pe care le organizează despre femei și rolul lor în literatură: „pornind de la acest caz, putem marca ziua de 8 martie ca o oportunitate de a onora și a fi solidari cu femeile scriitoare curajoase care se confruntă zilnic cu provocări de neimaginat”.

Comunicatul integral PEN România (sursa):

„În urma seriei de mărturii publice ce au apărut săptămâna aceasta pe o rețea de socializare cu relatări despre propuneri indecente, limbaj și gesturi de hărțuire sexuală din partea scriitorului Alexandru Matei, dorim să reacționăm public pentru a condamna acest comportament și a ne exprima solidaritatea cu scriitoarea Alina Purcaru, membră PEN România, și în egală măsură cu toate celelalte scriitoare care au împărtășit aceste mărturii. Alexandru Matei însuși a avut o intervenție publică prin care confirmă tacit toate acuzele, fără să le nege, ci doar cerându-și formal scuze. Condamnăm ferm aceste atitudini care au adus prejudicii unor scriitoare hărțuite verbal, fizic sau psihologic în acest caz de un universitar, scriitor și traducător cu o bună reputație. Fără a pretinde că se substituie unei instituții abilitate să clarifice juridic acest caz, Pen Club România își exprimă dezacordul în general față de orice tip de comportament abuziv, inechitabil și discriminatoriu.

Într-o societate în care mărturiile femeilor sunt constant relativizate sau chiar ironizate, în timp ce hărțuitorii sunt scuzați sau li se caută permanent circumstanțe atenuante, considerăm că faptele de hărțuire sexuală sunt cu atât mai grave și este nevoie de o reacție fermă de solidarizare cu scriitoarele în cauză. În spațiul public românesc există numeroase persoane care continuă să dezavueze mărturiile scriitoarelor. Ne delimităm de acest tip de abordare.

Acest episod de #metoo din spațiul literar românesc a adus la suprafață numeroase povești personale de furie și vinovăție, îngropate sub ani de tăcere de către tinere scriitoare care doar prin solidarizare au simțit puterea necesară de a le face publice. În acest context, dincolo de elementele specifice acestui caz pe care îl condamnăm, considerăm că este absolut necesară o dezbatere amplă și o condamnare în bloc a tuturor situațiilor privind încălcarea drepturilor scriitoarelor din România și hărțuirea în spațiul privat sau la locul de muncă.

În 3 martie este ziua internațională a scriitorului, instituită în 1986 de către English Pen Club. PEN România va organiza cu această ocazie o primă ediție pe 2024 a  Conferințelor PEN, în colaborare cu librăria Cărturești; invitată este scriitoarea și feminista Mihaela Miroiu, care va avea un dialog cu scriitoarea Alina Purcaru, moderat de Cosmin Perța. Considerăm cu atât mai important să luăm poziție în acest context al expunerii comportamentelor abuzive ale unui profesor față de scriitoare și studente și să transmitem un mesaj de sprijin către toate scriitoarele din România care au trecut prin experiențe similare. 

O altă dată simbolică importantă este 8 martie, Ziua Internațională a Femeii, o celebrare a realizărilor femeilor şi, în acelaşi timp, o reafirmare a dorinţei de luptă pentru drepturi şi egalitate acolo unde acestea nu sunt garantate. Considerăm că, pornind de la acest caz, putem marca ziua de 8 martie ca o oportunitate de a onora și a fi solidari cu femeile scriitoare curajoase care se confruntă zilnic cu provocări de neimaginat. De-a lungul anilor, PEN International a folosit această zi pentru a evidenția și face campanie de conștientizare publică cu privire la cazurile de persecuție, violență, hărțuire și intimidare împotriva scriitoarelor din întreaga lume. 

Acum mai mulți ani, Elisabeth Nordgren, fosta președintă a Comitetului pentru scriitoare PEN International, declara: „rolul Comitetului este a promova rolul unic și integral pe care îl joacă femeile scriitoare în creșterea gradului de conștientizare cu privire la problemele cheie cu care se confruntă fetele și femeile din întreaga lume și în aducerea unor schimbări pozitive. Vom continua să lucrăm pentru a crea un mediu global de egalitate, securitate și corectitudine pentru toate femeile”. Poziția noastră în cazul de față este în spiritul acestor cuvinte.

PEN România”.

Foto: © Fizkes | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Universitatea Transilvania din Brașov a sesizat Comisia de etică în cazul profesorului Alexandru Matei, acuzat de mai multe foste studente de hărțuire

2 comments
  1. Nu vreau să dezbat situația în sine, mi se pare complexă și nu am suficiente date. altceva mă preocupă. comunicarea profesor-student pe diverse rețele! eu nu cred că hărțuirea s-a născut o dată cu social media și cu telefoanele mobile, dar e ciudat cum nimeni nu observă cum agravează lucrurile. zilele trecute pe grupul de WhatsApp al clasei cu profesoara de istorie, pe care sunt eu în locul copilului (care este clasa a 5-a și consider că nu are de ce să aibă Whatsapp) un elev întreba pe la 9 seara: doamna, ne dați test mâine? Și doamna a răspuns!! o fostă colegă care e psiholog îmi spunea că o sună clienții sau îi scriu pe WhatsApp cu diverse probleme personale, pentru ei, profesionale, pentru ea. acum 20 de ani eu nu aveam nici numărul de telefon al profesorului de literatură comparată, nici pe al profesoarei de istorie, nici pe al medicului de familiei să îi scriu la 11 seara că mi-a apărut o iritație. chiar nu observă nimeni că telefoanele și social media au schimbat niște relații și asta e foarte grav? (unii profesori s-au supărat că elevii vor să intre pe aceeași intrare cu ei, dar nu se supără că au numărul lor de WhatsApp și le pot scrie oricând, orice, le pot vedea ultima accesare, pot sa estimeze timpul pe care îl petrec online, le vad pozele private de la profil)… vor continua cazurile de hărțuiri, de ambele părți, de distrugere a limitelor profesionale, și câte altele, și nu știu care este soluția. profesorii NU ar trebui să comunice cu elevii pe social media. materialele pot fi trimise de la secretariat către elevi pe email, sau pe platforme dedicate. firmele și persoanele juridice trebuie să aibă numere de telefon fixe și program cu publicul. toată realitatea este o debandadă totală și discuțiile sunt pe marginea efectelor, nu al cauzelor

  2. Azi a fost olimpiada de judeteana de fizica, chimie si matematica si voi, in loc sa acoperiti subiecte ce tin de educatie, scrieti tot felul de lucruri politice, asa cum e si acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Propriul meu fiu a dat Bacalaureat după acest sistem de organizare din 1995. Îmi place să cred că nepoții mei vor avea șansa să dea un Bacalaureat mai adaptat secolului 21 – Ministrul Sorin Cîmpeanu, despre examenul pe care vrea să îl schimbe, pentru absolvenții de liceu

“Bacalaureatul este organizat după Legea 84 din 1995. Nu a fost nicio schimbare până acum. Deja, propriul meu fiu a dat examen după acest sistem de organizare din 1995. Îmi…
Vezi articolul

Opoziție față de reluarea cursurilor în format fizic: Trei sferturi dintre studenții cursurilor de licență și peste 90% dintre cei de la cursurile de master ale SNSPA vor continuarea predării online – sondaj

Trei din patru studenți înscriși la licență în cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative și peste 90% dintre cei înscriși la master optează pentru cursurile online, întrebați fiind…
Vezi articolul

Rectorul Universității de Vest din Timișoara, Marilen Pirtea, numit consilier onorific al premierului Ciucă pe chestiuni legate de Spațiul European al Educației și Spațiul European al Cercetării

Marilen Gabriel Pirtea, rector al Universității de Vest din Timișoara și parlamentar PNL, a fost numit, marți, consilier onorific al premierului Nicolae Ciucă “pentru sprijinirea participării universităților românești la programele…
Vezi articolul