Peste 200 de profesori cer Ministerului Educației menținerea disciplinei „Educație antreprenorială” în trunchiul comun la liceu: Ar duce la reducerea normei didactice pentru profesorii titulari și inechități sociale

32.414 vizualizări
Foto: © Sarinya Pinngam | Dreamstime.com
Peste 200 de profesori au semnat o scrisoare adresată ministrului Educației, prin care solicită includerea disciplinei „Educație antreprenorială” în trunchiul comun pentru toate filierele la clasa a X-a. Profesorii avertizează că eliminarea acesteia sau transformarea sa într-o simplă unitate de învățare ar afecta grav formarea competențelor-cheie ale elevilor și ar pune în pericol locurile de muncă ale cadrelor didactice specializate.

„Competența antreprenorială este una dintre cele 8 competențe cheie europene cu un rol reglator deosebit de important în noul context al dezvoltării învățământului preuniversitar. […] Aceste competențe trebuie formate în cadrul unei discipline distincte, aruncarea în derizoriu în proiectele planurilor cadru a disciplinei educație antreprenorială ca unitate de învățare în cadrul unor discipline din CDEOȘ, în cazul liceelor teoretice și vocaționale, și mai grav neincluderea acesteia spre studiere în cadrul liceelor tehnologice va duce această disciplină spre zona de pseudoștiință”, se arată în scrisoarea semnată de profesori.

Semnatarii susțin că există deja resurse umane calificate pentru a preda această disciplină, iar eliminarea sa „ar duce la eliminarea unei categorii profesionale bine pregătită și adaptată la cerințele învățământului modern, dar și a pieței muncii și nu în cele din urmă la reducerea normei didactice, la imposibilitatea profesorilor titulari de a-și exercita dreptul la muncă, drept fundamental care ar duce la inechități sociale”.

  • În prezent, elevii de clasa a X-a studiază potrivit planurilor-cadru de liceu în vigoare din 2009 o oră pe săptămână de „Educație antreprenorială”, din aria disciplinelor socio-umane, pe lângă Psihologie. În proiectele de planuri-cadru de liceu pentru elevii care intră clasa a IX-a în 2026, puse în dezbatere până pe 6 martie, Educația antreprenorială nu se mai regăsește ca disciplină.

Educația antreprenorială nu se limitează la formarea viitorilor oameni de afaceri, ci dezvoltă și alte abilități esențiale: „Educația antreprenorială nu se referă strict la mediul de afaceri, ci contribuie la dezvoltarea unor abilități vizând luarea deciziilor, gândire critică, protecția mediului, protecția consumatorului, dezvoltare durabilă, etică profesională, motivare personală, responsabilitate socială”.

În scrisoare sunt menționate și performanțele elevilor români în concursuri de profil, precum „Junior Achievement”, „Business Plan”, „Firma de exercițiu” sau „Maratonul antreprenoriatului”, și se atrage atenția asupra faptului că, în timp ce alte state europene dezvoltă astfel de programe, România riscă să le ignore: „Este îngrijorător faptul că, în timp ce în statele europene se pune accent pe această disciplină, se organizează programe și proiecte care să valorifice competențele și abilitățile adolescenților […] la noi se dorește eliminarea acesteia sau, cel mult, introducerea ca unitate de învățare în cadrul altor discipline”.

Profesorii cer Ministerului Educației să mențină Educația antreprenorială în trunchiul comun la clasa a X-a, în conformitate cu prevederile Legii Învățământului Preuniversitar nr. 198/2023, subliniind că „dezvoltarea și promovarea antreprenoriatului este un obiectiv strategic al politicilor Uniunii Europene”.

  • DOCUMENT Scrisoarea semnată de peste 200 de profesori poate fi consultată și descărcată de aici:
Daniel David spune că va fi unitate de învățare

Educația antreprenorială nu va fi introdusă ca disciplină separată în noile planuri-cadru de liceu, dar va fi inclusă ca unitate de învățare în cadrul disciplinelor economice, a declarat joi ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, într-o sesiune live pe Facebook de răspunsuri la întrebările publicului.

„Altă întrebare este legată de educația antreprenorială și, cum am mai răspuns, cred că și săptămâna trecută, educația antreprenorială este importantă, dar nu, n-avem cum s-o prindem din nou ca disciplină separată. Ea este prinsă ca unitate de învățare și vor fi atâtea unități de învățare câte trebuie în zona disciplinei legate de științele economice”, a spus oficialul.

  • De menționat că nu este clar care este „disciplina legată de științele economice” din viitoarele planuri-cadru, cel mai probabil fiind una din schimbările la proiectele de planuri-cadru suferite în timpul dezbaterii publice.

Potrivit acestuia, la elaborarea programelor școlare se va avea în vedere ca mai multe unități de învățare să fie explicit denumite „educație antreprenorială”, astfel încât subiectul să fie prezent în cadrul trunchiului comun: „Când vom lucra la programe, voi avea grijă ca mai multe unități de învățare să fie efectiv numite educația antreprenorială, astfel încât să o acoperim prin trunchiul comun”.

„După aceea, din nou, educația antreprenorială este una dintre cele trei discipline care va fi ofertată, ca să spun așa, copiilor, de către școală, urmând ca aceștia să o aleagă sau nu și în funcție de cum se vor proiecta în această direcție. Practic se va regăsi și în trunchiul comun și este printre cele trei discipline care se vor vedea și care vor fi aduse în atenția copiilor dacă vor dori să le aleagă”, a completat ministrul.

Foto: © Sarinya Pinngam | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Planuri-cadru 2025. Educația antreprenorială nu va fi disciplină separată la liceu, dar va fi inclusă ca unități de învățare în trunchiul comun prin științele economice, spune ministrul Daniel David / Apel al profesorilor din Suceava

5 comments
  1. 200 de profesori,e f puțin…ce au făcut aceste cadre didactice la disciplina lor?Că nu vad așa mari antreprenori in țară .

  2. Necesar și suficient pentru clasele a noua, a zecea:

    Limbă română 4 ore/ s
    Matematică 3 ore/ s
    Limbi străine – două limbi 2×2 ore/ s
    Științe ale naturii: Fizică, Chimie, Biologie
    2,2,2 ore/ s
    Logică și argumentare 1 ora/ s
    Istorie 1 oră/ s
    Geografie 1 oră/ s
    Ed.fizică 2 ore/ s
    Arte 1 oră/ s

    Restul, de specialitate!

    Programe diferite pe profiluri, dar nu pe număr de ore = șanse egale oferite de stat + efort personal individualizat!

    E alternativă la discuții!
    Poate ne vin noi idei, soluții optimizate etc.!
    Important e să focusăm pe subiect pornind de la întrebarea:
    Ce fel de oameni ai cetății vrem lângă noi?
    Cu răspunsul:
    Oameni armonios construiți, cu resurse de a deveni buni specialiști, dacă își doresc!

  3. reforma asta este gândită în primul rand pentru elevi. Toate aceste scrisori nu își au rostul.Educatia antreprenoriala efectiv nu își are rostul. Cine preda acolo nu au fost pregătiți specific pentru asta. Ce Dumnezzeu , ne furam singuri căciulă. Scop primordial al scolii,cel puțin pentru primele 10 clase ar trebui sa fie foarte simplu: citit și înțeles un text, matematica practica, adică o arie, volum, operațiuni nu foarte complexe, ceva noțiuni de biologie geografie, istorie.Dupa 10 clase se alege ca oile la strunga, deși aceasta selectare poate ar trebui din clasa 5. este o opinie doar, nu sunt cadru didactic
    .

    1. Pot sa va întreb ce va îndreptățește sa spuneți ca e o disciplina inutila? Pot sa spun și eu, la fel, ca ceea ce faceți Dvs e la fel de inutil? O competenta europeană e catalogata de Dvs ca inutila, fără să aveți habar de ceea ce se poate face la aceste ore! Poate aveți un exemplu sau mai multe de predare mai puțin potrivita! Dar asta nu va da dreptul sa generalizați! Iar dacă sunt astfel de cazuri, de ce sa nu ne asiguram ca nu vor mai exista și pe viitor. Marea drama a Educației din România e ca iși dau cu părerea despre ea toti: și din păcate prea puțin o fac îndreptățit și în cunostinta de cauză!
      PS. Dorința arzătoare de a specifica faptul ca nu sunteți din branșă pe mine ma asigura exact de contrariu! Pe principiul cine se scuza, se acuza!

  4. Pai, sa includa si cateva ore de cum se da spaga la functionarii statului pt ca altfel nu vor putea sa-si dezvolte nicio afacere si vor plimba toata ziua tot felul de hartii de la un ghiseu la altul…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Lista posturilor pentru profesori 2024-2025, actualizată luni seară pentru fiecare județ. Marți și miercuri, 20-21 august, sunt ședințele pentru suplinitori, cu note peste 7 la Titularizare și fără post – calendar

Lista posturilor vacante/rezervate pentru profesori au fost reactualizate luni după ora 22:00, de către Ministerul Educației. De acum trei săptămâni, candidații de la concursul național de Titularizare 2024 au intrat…
Vezi articolul

Încrederea profesorilor în promisiunile guvernanților că vor majora salariile la 1 ianuarie 2024 este sub 50%, conform unui sondaj World Vision în rândul a 800 de cadre didactice / 39% dintre respondenți spun că situația lor financiară este acceptabilă, iar 29%, că e modestă / Stima de sine și motivația au crescut după grevă

Aproape o treime (29%) dintre profesori descriu situația lor financiară ca fiind “modestă” sau “precară”, în timp ce doar 32% o consideră “bună” sau foarte bună”, arată un sondaj realizat…
Vezi articolul

Se deschide Centrul de Excelență București. Elevii se pot înscrie la cursuri de performanță la limba română, matematică, geografie, fizică și chimie între 20 și 24 noiembrie – model de cerere și criterii / Orele se țin la Colegiul Mihai Viteazul

Un nou centru de excelență pentru elevi se deschide în țară. Este vorba de Centrul de Excelență din Municipiul București (CExMB) care va organiza cursuri de performanță la română, matematică,…
Vezi articolul

Violențele asupra profesorilor, din partea elevilor sau părinților, inclusiv cele pe internet, introduse în proiectul normelor de aplicare pentru Legea bullyingului. Se anunță modificarea Statutului Elevului și a ROFUIP

Bullyingul profesor-elev și elev-elev nu sunt singurele forme de violență prevăzute de Legea care reglementează aceste fapte. Potrivit proiectului normelor de aplicare pus în dezbatere publică de ministerul Educației, din…
Vezi articolul