Premieră NASA: O navă spațială va fi trimisă pe o traiectorie de coliziune cu un asteroid pentru a-i schimba direcția de zbor. Pe viitor, omenirea ar putea construi un scut de protecție a Pământului de astfel de obiecte

398 de vizualizări
Foto: Pixabay.com
NASA va lansa miercuri o misiune-premieră pentru omenire. Pentru prima dată în istorie, o navă va fi trimisă pe o traiectorie de coliziune cu un asteroid pentru a-i schimba direcția. Oamenii de știință vor să observe, astfel, cum se va putea apăra omenirea de o amenințare din partea unui asteroid care ar putea lovi Pământul cu efecte devastatoare pentru civilizația noastră. Astfel, NASA dorește să construiască un sistem de apărare planetară pentru a evita un sfârșit ca cel al dinozaurilor, acum 66 de milioane de ani, scrie the Guardian.

Misiunea NASA de redirecționare a asteroidului este prima încercare de a testa dacă devierea asteroizilor este o strategie realistă. Cercetătorii vor să vadă dacă o navă spațială poate naviga teleghidată către un asteroid pe care să-l lovească intenționat astfel încât să-i schimbe traiectoria și să-l spargă, eventual, în bucăți mai mici.

Acesta este primul pas pentru a încerca efectiv o modalitate de a preveni impactul obiectelor din apropierea Pământului”, a spus Jay Tate, directorul Centrului Național de Informare privind Obiectele care zboară în jurul Pământului – „Dacă funcționează, atunci ar dovedi că avem capacitatea tehnică de a ne proteja”.

Foto: NASA / The Guardian

Nava spațială Dart de 610 kg este programată să decoleze, miercuri, de la baza aviatică Vandenberg din California, la bordul unei rachete SpaceX Falcon 9.

Ținta sa este sistemul Didymos – o pereche inofensivă de asteroizi formată dintr-un asteroid „lună” de 163 de metri numit Dimorphos, care orbitează în jurul unui asteroid mai mare de 780 de metri numit Didymos – după grecescul „geamăn”.

  • Pe măsură ce orbitează în jurul Soarelui, acești asteroizi trec ocazional relativ aproape de Pământ. Planul este ca nava trimisă de NASA să lovească asteroidul Dimorphos atunci când sistemul de asteroizi este cel mai aproape de Pământ – la aproximativ 6,8 m mile distanță – în perioada 26 septembrie – 1 octombrie 2022.

Cu aproximativ 10 zile înainte de impact, un satelit numit Light Italian CubeSat for Imaging of Asteroids (LICIACube) se va separa de nava principală și va transmite imagini cu impactul coliziunii înapoi pe Pământ.

Împreună cu datele venite de la telescoapele de la sol și de la o cameră aflată la bordul navei spațiale, care va surprinde ultimele momente înainte de coliziune, aceste înregistrări ar trebui să permită oamenilor de știință să calculeze gradul în care impactul a modificat orbita lui Dimorphos. Se așteaptă ca acesta să modifice viteza asteroidului mai mic cu o fracțiune de 1% și să-și modifice perioada orbitală în jurul asteroidului mai mare cu câteva minute.

Apoi, în noiembrie 2024, nava spațială Hera a Agenției Spațiale Europene va vizita sistemul Didymos și va efectua o analiză suplimentară de aproape a coliziunii, urmând să colecteze date precum masa precisă și structura internă a lui Dimorphos, mărimea și forma craterului lăsat în urmă de nava Dart.

Astfel de detalii sunt vitale pentru a transforma deviația asteroidului într-o tehnică reală de protecție a Pământului și repetabilă, care ar putea fi folosită în cazul în care un asteroid apocaliptic ar fi detectat vreodată îndreptându-se spre Pământ.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Hăncescu, FSLI: Este imposibil ca elevii de clasa VIII-a și clasa a XII-a să fie aduși la studiu în perioada 2-12 iunie și este un mare pericol să se dea examenele naționale. Un examen dat în condiții improprii nu va stabili o ierarhie corectă

Este imposibil ca elevii de clasa VIII-a și clasa a XII-a să fie aduși la studiu în perioada 2-12 iunie și de asemenea, iarăși este un mare pericol să se…
Vezi articolul

Scrisoare a mediului de business către Iohannis: În decembrie anul trecut, la învestirea noului Guvern ați declarat „Cetățenilor români li s-au promis restructurarea Statului, reforme importante în Sănătate, Educație. Toate acestea vor fi livrate” / Nu doar că nu au fost făcute progrese prea mari, dar și ce a fost început urmează a fi blocat de lupte politice sterile

Peste 200 de antreprenori români reuniți la a 9-a ediție a Summit-ului Romanian Business Leaders au transmis o scrisoare Președintelui Klaus Iohannis în care aceștia îi cer să „readucă stabilitatea…
Vezi articolul