Premiul Nobel pentru Fizică 2021, acordat pentru contribuţii inovatoare în înţelegerea sistemelor fizice complexe: Syukuro Manabe, Klaus Hasselmann şi Giorgio Parisi

230 de vizualizări
Sursă foto: nobelprize.org
Premiul Nobel pentru Fizică pe 2021 a fost acordat cercetătorilor Syukuro Manabe, Klaus Hasselmann şi Giorgio Parisi pentru „pentru contribuţii inovatoare la înţelegerea sistemelor fizice complexe”, a anunţat marţi Academia Suedeză de Ştiinţe, transmite News.ro, preluat de G4Media.ro.

Anunţul a fost făcut de secretarul general al Comitetului Nobel, Jordan Hansen.

Syukuro Manabe şi Klaus Hasselmann au fost laureaţi „pentru modelarea fizică a climei, cuantificând variabilitatea şi prezicând în mod clar încălzirea globală”.

Giorgio Parisi a fost recompensat pentru „că a descoperit interacțiunea tulburărilor şi fluctuațiilor din sistemele fizice de la scară atomică la scară planetară”.

Valoarea premiului Nobel este de 10 milioane de coroane suedeze (aproximativ 873.000 de euro). Acesta este împărţit, dacă există mai mulţi laureaţi ai unui singur premiu.

Video anunțarea premiului Nobel pentru Fizică 2021
  • În perioada 1901-2021, au fost acordate 115 premii Nobel pentru fizică.
  • 47 de premii de fizică au fost acordate unui singur laureat.
  • 4 femei au primit premiul de fizică până acum: Marie Curie în 1903, Maria Goeppert-Mayer în 1963, Donna Strickland în 2018 și Andrea Ghez în 2020.
  • John Bardeen a primit premiul de fizică de două ori.
  • 25 de ani a fost vârsta celui mai tânăr laureat la fizică, Lawrence Bragg, când i s-a acordat premiul de fizică din 1915 împreună cu tatăl său.
Citește articolul complet pe G4Media.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Premiul Nobel pentru Chimie 2019 a fost acordat cercetătorilor care “au creat o lume reîncărcabilă”: John Goodenough, Stanley Whittingham și Akira Yoshino, pentru dezvoltarea bateriilor pe bază de litiu-ion

Premiul Nobel pentru Chimie 2019 a fost acordat cercetătorilor John Goodenough, Stanley Whittingham și Akira Yoshino, pentru dezvoltarea bateriilor pe baza de litiu-ion, a anunțat în urmă cu câteva momente…
Vezi articolul

Cercetătorii și profesorii universitari din diasporă îi cer ministrului Monica Anisie să înlăture din legislație prevederile care le interzic angajarea în România. Scrisoare deschisă lansată de Ad Astra

Asociația Ad Astra a cercetătorilor a lansat o scrisoare deschisă prin care îi cere ministrului Educației, Monica Anisie, să înlăture discriminarea cercetătorilor și cadrelor universitare din diaspora din procesele de…
Vezi articolul