Premiul Nobel pentru Literatură pentru 2021 este acordat romancierului Abdulrazak Gurnah

2.511 vizualizări
Abdulrazak Gurnah / Foto: Nobel Prize 2021
Premiul Nobel pentru Literatură – 2021 a fost acordat romancierului Abdulrazak Gurnah, a anunțat Academia Regală Suedeză joi. Decizia de decernare a acestui premiu autorului născut în Zanzibar și activ în Anglia a fost determinată de “pătrunderea fără compromis, dar plină de compasiune a efectelor colonialismului și soartei refugiatului în golful dintre culturi și continente”.

Gurnah este al cincilea autor african laureat al Premiului Nobel pentru Literatură și primul care obține această recunoaștere după aproape 20 de ani. Predecesorii săi sunt Wole Soyinka din Nigeria (1986), Naguib Mahfouz din Egipt (1988), Nadine Gordimer și John Maxwell Coetzee din Africa de Sud (1991, respectiv 2003), potrivit New York Times.

El este autorul a zece romane, printre care “Memory of Departure”, “Pilgroms Way” și “Dottie”, romane care abordează experiența imigranților în Marea Britanie, “Paradise” (pe lista scurtă a Booker Prize în 1994) despre viața în teritorii africane marcate de colonialism, sau “Admiring Silence”, despre un tânăr care pleacă din Zanzibar și se stabilește în Anglia, potrivit sursei citate.

  • Înaintea anunțului de joi, publicația El Mundo scrisese că autorul român Mircea Cărtărescu era primul favorit al caselor de pariuri înaintea acordării Premiului Nobel pentru literatură – detalii aici.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Inspectoratul Școlar Mureş, obligat de instanţă să includă Liceul Universității de Medicină  „George Emil Palade” în reţeaua şcolară / Decizia nu este definitivă

Secţia Contencios Administrativ şi Fiscal a Tribunalului Mureş a obligat, vineri, Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Mureş să emită un act administrativ de includere în reţeaua şcolară a Liceului UMFST, înfiinţat…
Vezi articolul

EXCLUSIV Andronescu propune scoaterea profesorilor de Sport de la clasele pregătitoare, I și a II-a și înlocuirea orelor de Educație fizică cu Joc și mișcare. Federația părinților: le vor face învățătorii? Mai bine iese Religia de la clasele mici

Ecaterina Andronescu vrea să modifice materiile pe care le fac elevii la clasa pregătitoare, clasa I și a II-a. Potrivit unui proiect de ordin intrat în posesia Edupedu.ro, ministrul vrea…
Vezi articolul

Trei universități din România dispar din Clasamentul internațional al universităților QS. Babeș-Bolyai și Universitatea din București rămân în categoria 801+

Schimbare dramatică în clasamentul internațional al universităților Quacqarelli-Symonds, înregistrată de universitățile din România: trei dintre instituțiile de învățământ superior românești prezente anii trecuți în rankinguri nu au mai prins top…
Vezi articolul

Sute de elevi din județul Botoșani vor învăța în anul școlar 2021-2022 în clase simultane. Inspectorul școlar general: Învățământul simultan nu este decât o soluție de avarie și trebuie, încet – încet, desființat

Sute de elevi din judeţul Botoşani vor învăţa, în anul şcolar 2021 – 2022, în clase simultane, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, inspectorul general al Inspectoratului Şcolar Judeţean,…
Vezi articolul