Premiul Nobel pentru Literatură pentru 2021 este acordat romancierului Abdulrazak Gurnah

2.460 de vizualizări
Abdulrazak Gurnah / Foto: Nobel Prize 2021
Premiul Nobel pentru Literatură – 2021 a fost acordat romancierului Abdulrazak Gurnah, a anunțat Academia Regală Suedeză joi. Decizia de decernare a acestui premiu autorului născut în Zanzibar și activ în Anglia a fost determinată de “pătrunderea fără compromis, dar plină de compasiune a efectelor colonialismului și soartei refugiatului în golful dintre culturi și continente”.

Gurnah este al cincilea autor african laureat al Premiului Nobel pentru Literatură și primul care obține această recunoaștere după aproape 20 de ani. Predecesorii săi sunt Wole Soyinka din Nigeria (1986), Naguib Mahfouz din Egipt (1988), Nadine Gordimer și John Maxwell Coetzee din Africa de Sud (1991, respectiv 2003), potrivit New York Times.

El este autorul a zece romane, printre care “Memory of Departure”, “Pilgroms Way” și “Dottie”, romane care abordează experiența imigranților în Marea Britanie, “Paradise” (pe lista scurtă a Booker Prize în 1994) despre viața în teritorii africane marcate de colonialism, sau “Admiring Silence”, despre un tânăr care pleacă din Zanzibar și se stabilește în Anglia, potrivit sursei citate.

  • Înaintea anunțului de joi, publicația El Mundo scrisese că autorul român Mircea Cărtărescu era primul favorit al caselor de pariuri înaintea acordării Premiului Nobel pentru literatură – detalii aici.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

You May Also Like

Daniel Funeriu, despre miza scăderii exigenței la BAC: Mafia politică a PSD susține de zeci de ani fabricile de diplome, care dădeau la schimb politrucilor posturi, doctorate plagiate și bani

Fostul ministru Daniel Funeriu explică miza scăderii exigenței de la Bacalaureat: “Mafia politică a pesede susține de zeci de ani fabricile de diplome universitare. Aceste dughene de diplome dădeau la…
Vezi articolul

Premierul Nicolae Ciucă a propus programul „O carte pe an pentru fiecare elev”, pe modelul „Cornul și laptele”, dar a declarat că scopul este să ajungă „mai multă carte românească în școli și în biblioteci”

Premierul Nicolae Ciucă ia ca model programul „Cornul și laptele” – proiect european implementat din perioada guvernului Adrian Năstase, dinainte de aderarea la Uniunea Europeană, prin care elevii primesc zilnic…
Vezi articolul