Presiuni ca Uniunea Europeană să întrerupă legăturile științifice cu Rusia, după ce Germania a anunțat că îngheață cooperarea cu această țară în domeniul cercetării și al învățământului superior

547 de vizualizări
Foto: © Pop Nukoonrat | Dreamstime.com
Uniunea Europeană se confruntă cu presiuni crescute să întrerupă legăturile cu Rusia în domeniul științei, în condițiile în care Ministerul Educației și Cercetării din Germania și Alianța Organizațiilor de Știință din această țară au lansat o campanie coordonată de a opri cooperarea științifică în relația cu rușii, în urma invaziei din Ucraina, potrivit University World News.

Sursa citată notează că Germania a anunțat deja că va îngheța cooperarea cu Rusia în domeniul cercetării și al învățământului superior, iar germanul Christian Ehler, raportor al Parlamentului European pentru programul Orizont Europa, a cerut țărilor UE să facă la fel.

Acesta a arătat, la sfârșitul săptămânii trecute, că “e necesară întreruperea cooperării științifice și de cercetare dintre UE, țările membre și Rusia. Trebuie să stăm alături de Ucraina acum și să apărăm Europa pe toate căile”.

Potrivit publicației citate, ministerul federal de profil din Germania a declarat că orice formă de cooperare cu Rusia “este acum imposibilă”, deoarece, invadând Ucraina, “a încălcat toate regulile ordinii europene în care credem”.

  • Apelul ministerului a fost susținut de Alianța Organizațiilor de Știință din Germania, care a făcut apel la înghețarea imediată a cooperării științifice cu Rusia. Alianța cuprinde cele mai importante organizații științifice germane, de la Academia Națională de Științe la Societatea Max Planck, precum și Conferința Rectorilor Germani.

Foto © Pop Nukoonrat | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


1 comment
  1. Rusia ar trebui sa fie izolata complet cel putin pana cand populatia va reusi, posibil prin lupte de strada, sa impuna o conducere democratica. Sa se bata populatia civila cu decidentii politici asa cum civilii din Ucraina infrunta azi armata rusa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Daniel David, rectorul Universității Babeș Bolyai, despre proiectul legii învățământului universitar, varianta Deca: Lucrurile arată bine, acceptabil, legea este bine conectată cu reformele europene / Cere Parlamentului decuplarea legilor și adoptarea mai rapidă a celei pentru universități

Rectorul Universității Babeș Bolyai de la Cluj-Napoca a declarat că, din perspectiva universității pe care o reprezintă „lucrurile arată bine, acceptabil” în privința proiectului de lege a învățământului superior. Profesorul…
Vezi articolul

EXCLUSIV Viitorii profesori de Limba română să facă 4 ani de facultate la ciclul licență, în loc de 3 – i-au propus oficial ministrei educației decanele Facultăților de Litere și de Limbi Străine. Oana Fotache Dubălaru, decan: Propunerea are adeziunea studenților. Impactul bugetar ar fi maximum 6 milioane de euro

Viitorii profesori de limba și literatura română, actuali studenți formați de facultățile de litere și de limbi străine, să facă 4 ani de licență, așa cum era tradiția filologică înainte…
Vezi articolul