Prezenţă între 50%-70% la Evaluarea Naţională, în şcolile din comunităţile vulnerabile din mediul rural – World Vision România

514 vizualizări
Diferențe majore rural-urban în rezultatele Evaluării Naționale
Școala săracă din mediul rural / Foto: World Vision România
Între 50% şi 70% dintre elevii de clasa a VIII-a din cele mai vulnerabile comunităţi din mediul rural, înscrişi în programele World Vision România, au participat astăzi la prima probă a Evaluării Naţionale, conform unei analize preliminare, arată organizația într-un comunicat de presă. Procentul nu îi ia în calcul pe elevii care nu au putut să se înscrie la examen deoarece au rămas corigenţi.

World Vision arată că școlile cu cea mai mare rată de absenteism în prima zi a Evaluării Naţionale sunt din comunităţile cele mai vulnerabile, cu foarte multe familii sărace, monoparentale sau cu mulți copii, fără locuri de muncă ori care lucrează cu ziua, parte din grupuri marginalizate, cu populaţia majoritară de  etnie romă.

Potrivit organizației, în cele mai sărace comunităţi rurale unde World Vision România activează au existat şcoli cu prezenţă chiar şi de 37% la examen, dar şi şcoli cu prezenţă mai ridicată, de 70%.

Mihaela Nabăr, director executiv World Vision România:

  • “După o analiză a prezenţei elevilor la prima probă a examenului, este clar că prezenţa scade cu cât comunitatea este mai săracă”
  • “Dacă din prima zi a Evaluării Naţionale a existat o rată scăzută de participare, este de aşteptat ca prezenţa să fie din în ce în ce mai mică zilele următoare. Şi trebuie să ţinem cont de faptul că vorbim aici de copiii înscrişi la examen şi este esenţial să îi luăm în calcul şi pe cei care nu s-au putut înscrie din cauza corigenţelor. Primele date ne arată că este foarte mare riscul ca rata de părăsire timpurie a şcolii să crească, asta în condiţii în care în România părăsirea timpurie a școlii este oricum la al treilea cel mai mare nivel din Europa. După o perioadă în care aproape un sfert dintre copiii României nu au avut acces la educaţia online, cu siguranță rezultatele la examenele naţionale în acest condiţii vor fi slabe, sub nivelul anilor trecuţi. Acum este important să nu-i uităm pe aceşti copiii lăsaţi în urmă, să-i ajutăm să continue să înveţe. Programele dedicate lor sunt esenţiale.”

Potrivit comunicatului, principalele motive ale neprezentării la examen au fost fie că elevii nu vor merge la liceu pentru că optează pentru o şcoală profesională, fie că părinţii nu îşi permit să îi susţină în continuarea studiilor.

World Vision arată că:

  • Pentru a te înscrie la o şcoală profesională, promovarea examenului de Evaluarea Naţională nu este obligatorie, însă, de multe ori, elevii din mediul rural, din zonele cele mai vulnerabile, abandonează definitiv şcoala după terminarea clasei a VIII-a. Conform studiilor realizate de organizație, abandonul școlar crește după finalizarea ciclului gimnazial, motivele fiind rezultatele școlare slabe ale copiilor (51%), costul mare al educației (56%) și preferința adolescenților de a lucra pentru a avea un venit (31%).
  • În şcolile din comunităţile în care organizația derulează programe, nu au existat probleme deosebite în timpul examenului, niciun elev nu avut temperatura peste cea admisă şi au fost respectate cerinţele speciale de examinare. Dintre copiii care nu au participat la examen, până la acest moment au fost identificate două cazuri de elevi care se aflau în izolare la domiciliu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

You May Also Like

Evaluarea Națională 2021. Luni încep înscrierile, iar absolvenții de clasa a VIII-a sunt înscriși automat de către școli. Maria Manea, secretar de stat în Ministerul Educației: Nu se completează nicio cerere de înscriere la acest examen național

Înscrierile la Evaluarea Națională 2021 au loc în săptămâna 7-11 iunie 2021, potrivt calendarului oficial publicat de Ministerul Educației. Elevii din seria curentă, adică absolvenții clasei a VIII-a din acest…
Vezi articolul

Subiecte greșite la simularea de Matematică la clasa a VIII-a, primite de copii din Bacău. Inspectoratul Școlar: Elevii au primit subiectele de anul trecut. Vor da o nouă simulare

Subiecte greșite au fost primite de elevii de clasa a VIII-a la simularea examenului de Matematică în comuna Răchitoasa din județul Bacău, anunță deputatul PNL Tudorița Lungu, citată de Agerpres. Oficialii…
Vezi articolul