Prezenţă între 50%-70% la Evaluarea Naţională, în şcolile din comunităţile vulnerabile din mediul rural – World Vision România

543 de vizualizări
Diferențe majore rural-urban în rezultatele Evaluării Naționale
Școala săracă din mediul rural / Foto: World Vision România
Între 50% şi 70% dintre elevii de clasa a VIII-a din cele mai vulnerabile comunităţi din mediul rural, înscrişi în programele World Vision România, au participat astăzi la prima probă a Evaluării Naţionale, conform unei analize preliminare, arată organizația într-un comunicat de presă. Procentul nu îi ia în calcul pe elevii care nu au putut să se înscrie la examen deoarece au rămas corigenţi.

World Vision arată că școlile cu cea mai mare rată de absenteism în prima zi a Evaluării Naţionale sunt din comunităţile cele mai vulnerabile, cu foarte multe familii sărace, monoparentale sau cu mulți copii, fără locuri de muncă ori care lucrează cu ziua, parte din grupuri marginalizate, cu populaţia majoritară de  etnie romă.

Potrivit organizației, în cele mai sărace comunităţi rurale unde World Vision România activează au existat şcoli cu prezenţă chiar şi de 37% la examen, dar şi şcoli cu prezenţă mai ridicată, de 70%.

Mihaela Nabăr, director executiv World Vision România:

  • “După o analiză a prezenţei elevilor la prima probă a examenului, este clar că prezenţa scade cu cât comunitatea este mai săracă”
  • “Dacă din prima zi a Evaluării Naţionale a existat o rată scăzută de participare, este de aşteptat ca prezenţa să fie din în ce în ce mai mică zilele următoare. Şi trebuie să ţinem cont de faptul că vorbim aici de copiii înscrişi la examen şi este esenţial să îi luăm în calcul şi pe cei care nu s-au putut înscrie din cauza corigenţelor. Primele date ne arată că este foarte mare riscul ca rata de părăsire timpurie a şcolii să crească, asta în condiţii în care în România părăsirea timpurie a școlii este oricum la al treilea cel mai mare nivel din Europa. După o perioadă în care aproape un sfert dintre copiii României nu au avut acces la educaţia online, cu siguranță rezultatele la examenele naţionale în acest condiţii vor fi slabe, sub nivelul anilor trecuţi. Acum este important să nu-i uităm pe aceşti copiii lăsaţi în urmă, să-i ajutăm să continue să înveţe. Programele dedicate lor sunt esenţiale.”

Potrivit comunicatului, principalele motive ale neprezentării la examen au fost fie că elevii nu vor merge la liceu pentru că optează pentru o şcoală profesională, fie că părinţii nu îşi permit să îi susţină în continuarea studiilor.

World Vision arată că:

  • Pentru a te înscrie la o şcoală profesională, promovarea examenului de Evaluarea Naţională nu este obligatorie, însă, de multe ori, elevii din mediul rural, din zonele cele mai vulnerabile, abandonează definitiv şcoala după terminarea clasei a VIII-a. Conform studiilor realizate de organizație, abandonul școlar crește după finalizarea ciclului gimnazial, motivele fiind rezultatele școlare slabe ale copiilor (51%), costul mare al educației (56%) și preferința adolescenților de a lucra pentru a avea un venit (31%).
  • În şcolile din comunităţile în care organizația derulează programe, nu au existat probleme deosebite în timpul examenului, niciun elev nu avut temperatura peste cea admisă şi au fost respectate cerinţele speciale de examinare. Dintre copiii care nu au participat la examen, până la acest moment au fost identificate două cazuri de elevi care se aflau în izolare la domiciliu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ghid pentru simularea examenelor naționale, la limba română, publicat de Inspectoratul Școlar Județean Caraș-Severin. Sugestii de rezolvare și sfaturi pentru elevii de clasele a VIII-a și a XII-a: cum se redactează un rezumat, o pagină de jurnal, o scrisoare sau un e-mail / Modele de subiecte și bareme

Un ghid pentru simularea examenelor naționale, Evaluarea Națională și BAC 2023, a fost publicat de Inspectoratul Școlar Județean Caraș-Severin. Elevii de clasa a VIII-a vor susține simularea probelor la Evaluarea…
Vezi articolul