Prințul Philip și Regele Mihai au fost prieteni din copilărie – Galerie foto. Istoricul Adrian Cioroianu: Viața Prințului, o lecție de stabilitate și echilibru care duce la puterea unui simbol / Philip avea ceva din spiritul nostru sud european

27.659 de vizualizări
Sursă foto: Casa Regală a României / romaniaregala.ro
Prințul Philip, Duce de Edinburgh și consortul de peste 73 de ani al reginei Marii Britanii Elisabeta a II-a, a murit vineri dimineață, la vârsta de 99 de ani. A fost cel mai longeviv consort din istoria monarhiei britanice, iar cuplul regal a reprezentat „o lecție de stabilitate și echilibru care duce la puterea unui simbol”, a explicat pentru Edupedu.ro istoricul Adrian Cioroianu. Fiul Ducelui de Edinburgh, prințul Charles, a dezvoltat de-a lungul anilor o adevărată legătură cu România, pe care a vizitat-o în calitate privată de mai multe ori și care a cumpărat bine cunoscuta fermă de la Viscri. Legătura aceasta are, însă, o istorie de familie în spate. Tatăl său, prințul Philip, a fost prieten din copilărie cu Regele Mihai al României, amândoi fiind de o vârstă, născuți la câteva luni distanță în 1921. Familia Regală a României a publicat în 2011 și o serie de fotografii inedite cu cei doi prinți copii în vacanță la Mamaia, Sinaia și în Italia, la Florența.

Casa Regală Britanică a comunicat oficial astăzi, în jurul prânzului, decesul Prințului Philip, iar pe site-ul casei regale a fost postat un mesaj de doliu. Prințul s-a retras din viața publică în urmă cu patru ani, iar în ultimele luni a avut mai multe probleme de sănătate din cauza vârstei, fiind internat în spital în luna februarie. Ducele va fi înmormântat sâmbătă, peste o săptămână, pe domeniul Castelului Windsor, în cadrul unei ceremonii la care va participa doar familia, dar care va fi transmisă și la televizor pentru public. O ceremonie mai mare nu poate fi organizată momentan din cauza restricțiilor pandemiei, însă nici Prințul nu și-a dorit un eveniment grandios (‘didn’t want the fuss’), scrie presa britanică.

Anunțul oficial al Casei Regale Britanice

„El a fost puterea și stabilitatea mea în toți acești ani. Atât eu cât și familia noastră, dar și multe țări îi datorăm enorm acestui om, mult mai mult decât o va recunoaște el și poate mult mai mult decât vom realiza cu adevărat vreodată”, a spus regina Elisabeta în 1997, în discursul său de la banchetul regal în cinstea nunții de aur a celor doi, căsătoriți în 1947.

Istoricul Adrian Cioroianu a amintit de legătura dintre Casa Regală Britanică și Casa Regală a României. „Participarea Prințului Philip ca naș la nunta Margaretei cu Principele Radu e ca urmare a unor legături de decenii. Puțină lume știe că Philip era, de fapt, una dintre persoanele cu care Regele Mihai s-a înțeles foarte bine. Și Regele Mihai și Regina Ana erau prieteni foarte buni cu el, Regina Ana avea un simț al umorului absolut debordant și era o femeie plină de viață, ei s-au înțeles mereu bine cu Prințul Philip, care avea ceva din spiritul nostru sud european. El este, totuși, un prinț al Greciei la origini. Era înrudit cu familia Regală Britanică prin Regina Victoria (este verișor de gradul al III-lea cu Regina Elisabeta, soția sa). De asemenea, Philip avea și sânge german, rus, danez, era un cosmopolit în adevăratul sens al cuvântului. Și Regele Mihai, la rândul lui, era rezultatul unei linii care avea sânge german, englez, grec. Sunt o mixtură de sensibilități și culturi europene și poate acesta este unul dintre argumentele pentru care se înțelegeau așa de bine și e un argument pentru ca noi să-l regretăm astăzi, evident la o vârstă respectabilă de 99 de ani”, a spus Cioroianu pentru Edupedu.ro.

„Mihai era rege pe vremea când Elisabeta era încă moștenitoare la tron, de aceea, în familiile regale europene există mereu o formă de respect pentru cei care își încep experiența de conducere mai devreme. Regele Mihai a fost simpatizat, a fost iubit inclusiv de Regina Elisabeta și de Philip pentru viața lui tragică, pentru destinul lui. De altfel, custodele Coroanei, Principesa Margareta, a spus că membrii Casei Regale Britanice au fost un sprijin moral și au fost numeroase dovezi de prietenie între cele două familii”, a mai spus Cioroianu.

Sursă foto: Casa Regală a României/romaniaregala.ro

Întrebat dacă această prietenie de familie a stat la baza apropierii Prințului Charles de România, prin vizitele sale și prin cumpărarea fermei din Viscri, istoricul a răspuns „sigur că da, este o ipoteză valabilă, nu am stat de vorbă cu Prințul Charles, dar sunt convins ca profesor de istorie că Prințul Charles cunoaște o variantă pozitivă a istoriei despre Regele Mihai și despre România.”

Sursă foto: Casa Regală a României/romaniaregala.ro

Decesul Prințului Philip este și apusul unei epoci, în care cel mai longeviv cuplu regal a vegheat asupra statului britanic, a poporului, a tradiției și istoriei Regatului.

„Până la urmă se închide un capitol de istorie care durează de sute de ani, dar aceste finaluri fac parte din paradigma noastră omenească, nu trebuie să ne surprindă chiar dacă plecăm fruntea și ne rugăm pentru cel dispărut. În același timp, știm că istoria Casei Regale merge mai departe și până la urmă ceea ce contează într-o astfel de situație nu este trecerea de la o generație la alta, ci permanența unui simbol care-l reprezintă monarhia acolo. Din acest punct de vedere, Prințul Philip și-a făcut datoria cu onoare, cu umor, a fost un adevărat personaj, dar nu unul intrusiv, și cred că societățile au nevoie de astfel de simboluri de stabilitate. Paradoxal, acest om care a venit dintr-o familie de prinți greci, cu sânge nordic, iată că a reprezentat un simbol pentru monarhia britanică”, a spus Cioroianu.

Prințul Philip în “The Crown”

Legat de interpretarea din serialul popular “The Crown”, la care probabil se gândesc cei mai mulți oameni acum când îl portretizează pe Prințul Philip în imaginație, istoricul spune că trebuie să privim caracterizarea acestuia în serial prin ochii „libertății artistului, a scriitorului, a scenaristului”. „Sunt probabil lucruri în acest serial care nu le convin membrilor familiei, poate chiar lui Philip, dar în același timp vorbim aici de libertatea artistică de interpretare a realității”.

Mai jos o scenă din serial în care Prințul Philip se întâlnește cu astronauții americani care au aterizat pe Lună. În scenariu, prințul, interpretat de Tobias Menzies în ultimele două sezoane, îi întreabă pe astronauți despre experiența unică pe care au trăit-o și ce gânduri le-au trecut prin minte atunci, în momentele în care au pășit pe Lună.

Întrebat ce lecție de viață ne poate oferi cel mai lung mariaj regal din istoria Marii Britanii, Cioroianu a răspuns „cred că ne oferă o lecție de stabilitate și echilibru care duc la puterea unui simbol, Philip și Elisabeta au fost unul dintre cele mai longevive cupluri din istoria caselor regale ale lumii, iar societățile au nevoie și de astfel de repere. Lumea oricum se schimbă cu o viteză surprinzătoare și în contextul acestor schimbări, oamenii mai au nevoie și de repere la care să se întoarcă în clipele de dezorientare. Regina Angliei și Prințul Consort au fost un astfel de cuplu”, a încheiat Adrian Cioroianu.

Sursă foto: Casa Regală a României / romaniaregala.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Repartizarea la liceu 2024, exemplul dat de Inspectoratul Școlar Județean Iași: Dacă vei nota în fişa de înscriere un număr mic de opţiuni, există pericolul să nu fii repartizat

Volumul I al broșurii de admitere la liceu 2024 a fost publicat de Inspectoratul Școlar Județean Iași. Documentul conține atât recomandări pentru elevii care vor susține Evaluarea Națională 2024, cât…
Vezi articolul

Japonia a înființat Ministerul Singurătății și Izolării, pentru sănătatea mintală a cetățenilor afectați de pandemie. Premierul nipon: Femeile suferă din cauza izolării mai mult decât bărbații

Japonia a înfiinţat Ministerul Singurătăţii şi Izolării care să se ocupe de sănătatea mintală a cetăţenilor, afectată de pandemia cauzată de noul coronavirus, transmite News.ro. În ultimele luni, numărul de…
Vezi articolul

FSLI anunță că depune din nou în Parlament proiectul de lege privind protecția cadrelor didactice: „Şcolile devin un spaţiu al violenţei, al fricii şi al nerespectării legilor”

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) anunță că va depune din nou în Parlament iniţiativa legislativă prin care se oferă protecție cadrelor didactice în îndeplinirea atribuțiilor specifice funcției. FSLI susține…
Vezi articolul