Profesoara Delia Grigore, Universitatea din București: „Vreau ca atunci când se vorbește de Ștefan cel Mare și Sfânt, pe lângă lupte și ctitorii, să apară și că a avut sclavi rromi”

533 de vizualizări
Sursa foto: Facebook / Agenția Națională pentru Romi
Delia Grigore, lector universitar doctor la Universitatea Bucureşti, Facultatea Limbi şi literaturi străine, spune într-un interviu acordat Ziarului de Iași, citat de G4Media.ro, că sistemul de educație este carent în ceea ce privește istoria rromilor. ”Există programe de predare, există şi la facultate şi în şcoli. La cerere. Însă doar rromii cer. Nu există aşa ceva în trunchiul comun.”

Delia Grigore, coordonator al programului de studiu Limba şi literatura rromani, program unic în lume, spune în interviul citat, că din cele 27 de ţări ale Uniunii Europene, doar 14 recunosc minoritatea naţională a rromilor.

În România, spune ea, “acum se vorbeşte de două opţionale. Unul despre robia rromilor, cuvânt care minimalizează de fapt dimensiunea. E sclavia romilor. Iar celălalt despre genocidul rromilor sau holocaustul rromilor. Aceste opţionale nu ştiu câte se vor face. Trebuie luate de către profesorii de istorie, oferite în oferta şcolii. În lege scrie doar că „să se facă”. Aş vrea însă să existe ceva în trunchiul comun. Vreau ca atunci când se vorbeşte de Ştefan cel Mare şi Sfânt, pe lângă lupte şi ctitorii, să apară şi că a avut sclavi rromi. Aşa după cum era în epocă, că toţi domnitorii au avut sclavi. Şi bravo că sclavii domneşti erau mai fericiţi decât cei de la mănăstiri, pentru că aşa şi e. Sclavii domneşti aveau un grad mai mare de libertate, îşi exercitau meseriile şi de acolo au şi ieşit marile neamuri de rromi. (…)”

Citește mai mult pe G4Merdia.ro

5 comments
  1. Faptul ca a construit biserici nu transforma pe nimeni in sfant, dupa nicio lege moderna sau straveche.
    Cred ca a fost “cel Mare” prin realizari militare, politice … dar nicidecum “cel Sfant.”

  2. Si pentru ca tot s-a adus vorba de Stefan cel Mare “si Sfant”, eu as propune sa se mentioneze in “vorbirea” despre acest mare domnitor si ca era degraba varsatoriu de sange nevinovat – dupa cum spune un cronicar contemporan al sau – si ca avea un grozav apetit sexual, incat a cam umplut Moldova de bastarzi. De ce sa nu stim exact cui ni se cere sa ne inchinam in biserica ? Doar pentru ca a construit zeci de biserici si manastiri sa i se acorde titlul de “sfant” si sa fie pus la inchinat (vorba poetului) ? Cu morala crestina, aceeasi de veacuri, cum ramane ?

  3. Este total ilogic si neadecvat sa aplici reguli morale contemporane cuiva care a trait acum sute de ani! Aceasta actiune ilogica este si incorecta din punct de vedere al democratiei. Se pare ca sunt destui care nu pricep ca atunci erau alte legi si alte reguli morale. A rescrie istoria prin prisma vederilor contemporare este cel putin o “prostie”…

    1. Eu nu vad unde ati vazut dvs ca s-ar cere, aici, aplicarea regulilor morale contemporane in judecarea faptelor din vremuri de mult trecute. Eu vad ca se cere doar precizarea unor amanunte.

      1. Amănunte incomplete.Ar trebui spus ca indienii si-au vândut conaționalii mai prosti și nedoriți, aceștia au ajuns la tătari iar tătari i-au vândut lui Ștefan cel Mare.Nu s-a dus nimeni peste ei sa ii ia sclavi.Noi i-am trimite înapoi cu scuzele de rigoare și despăgubiri dar se pare ca ai lor au știut de ce nu i-au vrut.In toată afacerea noi suntem fraierii.Daca știa Stefan cel Mare ce molima cumpără și ce afacere proasta e pe cale sa facă…
        Asa era atunci și românii erau sclavi la turci,tătari etc.Diferenta este ca după noi veneau și duceau războaie sa ne cucerească și sa ne ia robi.
        Nu ii mai martirizati de fapt noi suntem adevăratele victime!Eu chiar sunt dispusa sa se ducă o negociere cu locul lor de baștină sau poate cu tătarii care i-au adus la noi(și nu gratis!) sa ii returneze.Damaged goods .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Sindicaliștii din Iași, despre vizitele ministrului Educației la școlile din Ialomița: Dacă facem abstracție de tonul mai ridicat în fața copiilor, doamna învățătoare era la oră și își facea datoria

“Vizita din 14 ianuarie 2020 a Doamnei Ministru Monica Anisie la două școli din județul Ialomița nu poate rezolva gravele probleme din învățământul preuniversitar românesc”, spun sindicaliștii din Iași, într-o…
Vezi articolul