Profesori universitari din Ucraina: “Suntem pregătiți” pentru starea de război / Apel la sprijin din partea colegilor din Europa și restul lumii / Universitatea din Luhansk, pregătită pentru online dinaintea pandemiei Covid-19, din cauza conflictului izbucnit în 2014

201 de vizualizări
Universitatea Națională a Academiei Kiev-Mohila (NaUKMA) / Foto: © Oleksii Vovk | Dreamstime.com
În fața invaziei declanșate săptămâna aceasta de Rusia, mesajul liderilor universitari din Ucraina este clar: ei refuză să cedeze în fața panicii și se declară pregătiți pentru starea de război, relatează publicația dedicată mediului academic Times Higher Education.

Aceasta scrie, vineri, că, în momentul declanșării invaziei, prioritatea liderilor din mediul universitar ucrainean a fost să mențină legătura cu studenții și să se asigure că aceștia primesc toate informațiile de care au nevoie, actualizate. Potrivit lui Vitali Kurilo, președinte al Universității Naționale Taras Șevcenko din Luhansk, într-o regiune afectată de conflict încă de acum opt ani, “ținem lucrurile sub control”.

  • Sursa citată notează că respectiva universitate, cu aproximativ 30.000 de studenți, prezentă în cinci orașe din teritoriul controlat de ucraineni în Luhansk, regiune revendicată de “separatiști”, situată în estul Ucrainei, este obișnuită cu starea de conflict. Această instituție a fost nevoită, în 2014, să își mute sediul din spațiul deținut inițial, iar acum câteva zile, în așteptarea noului război, ea a evacuat din sediile actuale calculatoarele și documentele esențiale. 

Potrivit profesorului Kurilo, conflictul izbucnit în zonă în 2014 a pregătit universitatea inclusiv pentru pandemia Covid-19, având în vedere că, din cauza luptelor de atunci, aceasta a fost prima instituție ucraineană de învățământ superior care a adoptat instrumente digitale de predare, la care apelează și de acum încolo.

Situația este similară și în cazul Universității Naționale din Donețk, de asemenea forțată să-și mute sediul în 2014, după ce militanții “separatiști” au pus stăpânire pe campus. Times Higher Education îl citează pe Roman Griniuk, rectorul acestei universități, potrivit căruia instituția a funcționat în condițiile în care, “din cauza amenințărilor cu violență fizică și închisoare, nedorind să coopereze cu teroriștii și trupele de ocupație, mulți profesori și studenți au fost forțați să-și părăsească orașul, părinții, prietenii, unii pentru totdeauna, în intervalul a câteva ore puse la dispoziție de “noul guvern”” de la Donețk.

  • Acum, spune rectorul citat, universitatea, mutată în centrul Ucrainei, folosește experiența căpătată și depune eforturi pentru demontarea informațiilor false și se implică în diseminarea informațiilor oficiale locale, precum cele despre situația adăposturilor din zonă.

Încrezător se declară și Serhiy Kvit, șeful agenției responsabile cu asigurarea calității în universitățile ucrainene și rector al Universității Naționale a Academiei Kiev-Mohyla (NaUKMA), potrivit căruia “Nu e cazul să ne panicăm, mai toată lumea are imaginea completă a lucrurilor (…) Mai toată lumea are toate informațiile despre adăposturi… medicamente, alimente etc.”.

Universitatea sa, spune rectorul, a ajuns la un acord cu universitate din străinătate, pentru a-și muta acolo documentele importante și cărțile, în cazul în care campusul său e afectat de război. Deocamdată, însă, atenția s-a concentrat asupra studenților. În prima zi a invaziei, școala și-a întrerupt activitățile didactice, dar s-au ținut ore cu studenții, pentru ca aceștia să poată să-și împărtășească opiniile referitoare la conflict.

Și el, și ceilalți profesori citați au făcut un apel la mediul academic și instituțiile din străinătate să sprijine Ucraina și să “stea alături de Ucraina împotriva regimului lui Putin”. El a lansat un apel la adresa universităților și instituțiilor academice din Europa și din lume să își spună punctul de vedere și să ceară guvernelor lor să ia măsuri.

  • Profesorul Kurilo de la Universitatea din Luhansk spune că speră ca universitatea să-și reia, luni, orele online, “dacă va exista o conexiune și dacă se va putea”. Dar pentru mulți studenți și angajați, rezerviști sau înrolați în armată, războiul este noua realitate, scrie Times Higher Education.

Foto © Oleksii Vovk | Dreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Cioloș, despre Florin Roman: A dorit să parvină fără niciun fel de calitate profesională / Domnule Ciucă, vă cer să faceți curățenie în cabinet. Senatorul Ștefan Pălărie: Sperăm că domnul Cîmpeanu nu va da acum și o OUG care să permită retragerea diplomelor de licență și master

Președintele USR, Dacian Cioloș, și senatorul USR Ștefan Pălărie au comentat pe Facebook plagiatul lui Florin Roman, proaspăt numit ministru al Cercetării, care a copiat în lucrarea sa de master,…
Vezi articolul

Rol mai puternic pentru studenți în Alianțele de Universități europene, mai mult sprijin pentru mobilitate și mai multă digitalizare: poziția Alianței organizațiilor de studenți din România privind Spațiul European al Educației

Studenții trebuie să participe mai mult la guvernanța Alianțelor de Universități Europene, mobilitatea fizică trebuie să-și păstreze importanța, iar Monitorizarea libertății academice trebuie inclusă în raportările europene privind statul de…
Vezi articolul

Ligia Deca participă la ședința Consiliului Rectorilor condus de Sorin Cîmpeanu, după ce acesta a demisionat de la Educație în plin scandal de plagiat și la o zi după ce actualul ministru a respins fără soluții propunerea CNATDCU de a analiza plagiatul lui Bode

Ligia Deca, ministru al Educației de 5 săptămâni și fost consilier al președintelui Klaus Iohannis, participă începând de astăzi la ședința de la Craiova a Consiliului Național al Rectorilor, for…
Vezi articolul

BREAKING Proiectul legii Cîmpeanu deschide ușa mătușilor, unchilor și verilor care vor să-și promoveze rudele pe posturi în universități: ministrul a înaintat legalizarea în comisiile de examene a rudelor de gradul III și IV ale candidaților

Proiectul legii Cîmpeanu privind învățământul superior coboară ștacheta condițiilor de examinare a angajaților din universități care vor să promoveze în carieră didactică. Dacă legea educației 1/2011, în vigoare astăzi, prevede…
Vezi articolul