Profesorii care nu pot merge la școală din motive medicale trebuie să aibă toate orele online într-o singură zi, stabilite prin orar, ca elevii să nu ajungă în situația de a combina ore fizice cu ore online, spune ministrul Cîmpeanu

37.432 de vizualizări
Foto: edu.ro
Profesorii care nu pot merge la școală din motive medicale certificate trebuie să aibă toate orele online într-o singură zi, stabilite prin orar, a declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, la un webinar dedicat informării cadrelor didactice despre campania de vaccinare. Măsura ar urma să fie luată de fiecare școală, prin modificarea orarului, astfel încât elevii să nu ajungă în situația de a combina ore fizice cu ore online, spune ministrul.

Oficialul a explicat faptul că această regulă se va aplica doar cadrelor didactice cu interdicție medicală de a participa la cursurile față în față.

“Ține de conducerea școlii să asigure un orar specific, în așa fel încât acele categorii de cadre didactice care nu pot veni la școală din motive medicale, certificate, să aibă orele grupate într-o singură zi, zi în care elevii să nu meargă la școală, ci să continue online pentru acele situații în care profesorii au interdicție de prezență fizică în școală.

Deci nu se va ajunge la situația, vom cere tuturor inspectoratelor școlare și tuturor școlilor să nu ajungă în situația în care în aceeași zi să fie o combinație între online și prezența fizică. Orarele trebuie construite de așa natură încât să poată fi separată o situație de cealaltă”, a declarat Cîmpeanu.

Practic, toți profesorii care nu pot ajunge la cursurile față în față, din motive medicale, vor fi grupați de școală în orar, într-o zi/ două, depinde de numărul acestora, zi/zile în care elevii vor avea doar ore cu acești profesori, online. Prin urmare și elevii vor face orele acestea de acasă, online, conform explicațiilor ministrului.

“În cazul profesorilor există o diferență (n.red. față de elevi) fiind angajați, aceștia necesită o certificare de către un medic de medicina muncii. Dacă un profesor prezintă simptome, evident că el rămâne acasă”, a declarat ministrul în completarea informațiilor inițiale, la o conferință de presă post-eveniment.

Articolul este în curs de actualizare

Foto: edu.ro


19 comments
  1. In teorie suna cum suna, dar domnul ministru poate a uitat ca norma unui profesorr ede obicei 18 ore, uneori leete. Nu ai cum sa le pui intr-o singura zi decat daca ai preda simultan la 3 clase.. Chiar daca s-ar defalca in 2 zile tot ar trebui predat simultan la 2 clase.Ceea ce ii dorim lui sa faca daca e asa dăjtept. Si apoi ce face acel profesor in celelalte 3-4 zile?

    1. N-ati inteles ideea. Sa zicem ca profesorii X,Y,Z fac doar online. In 1-2 sau 3 zile pe saptamana, orarul contine doar orele profesorilor respectivi.

  2. Teoria și practica se bat cap în cap.
    Dacă profa de muzica are interdicție medicala, având doar o ora pe saptamana, sau chiar la doua saptamani, doar nu o sa fie o clasa ținuta o zi acasă doar pentru ora de muzica online.
    În sfârșit… Cert este ca directorii de scoli nu vor accepta astfel de scutiri medicale profesorilor, ci numai elevilor.
    Asta ca să evite situații limita și mai ales ca să nu schimbe orarul scolii, și asa făcut cu greu pentru vreme de pandemie.
    Vor exista clase care vor face numai face to face toate orele, vor exista clase care vor face numai online toate orele.
    Adica în balamuc, garnisit cu noua tulpina de covid, ca să fim în rândul tarilor care au 10 000 de cazuri pe zi, inclusiv profesori și elevi.
    Iti vine sa fredonezi un cantec tâmp :
    “Trăiască berea în care ne-am născut…”

  3. Din continutul articolului mi se pare ca profesorii sunt tratati precum niste obiecte, care pot fi aranjate la comanda, doar ca ”arhitectura” sa arate bine. Intr-un sistem de referinta, daca nu se acorda atentie si consideratie personalului rezultatele nu vor fi niciodata pe masura. Exista tari europene unde profesorii sunt printre cei mai bine platiti angajati, bineinteles ajungi profesor dupa o pregatire serioasa si examenele corespunzatoare. Apoi, un profesor astfel certificat are o mare autonomie in conceperea activitatii sale didactice. Acolo s-a ajuns deci la intelegerea unui fenomen: rezultate maxime se pot obtine doar cu angajati valorosi, in acelasi timp respectati si rasplatiti corespunzator. Atat timp cat in sistemul de invatamant romanesc al ultimilor decenii conceptia a fost ”Măria sa elevul” sau ”Elevul nostru – stăpanul nostru” profesorii au fost si s-au simtit desconsiderati si implicit implicarea nu s-a putut optine la un nivel maxim. Nu mai vorbim de salarizarea actuala a unui profesor care este inferioara fata de cea a unui functionar marunt de la ghiseul unei institutii publice oarecare.

  4. Cat despre situatia in care vrem sa evitam combinarea orelor fizice cu cele online, domnul ministru traieste in Abramburlanda. Ce ne facem cu scenariul galben, in care profesorul trebuie sa predea online la ora 9 la clasa a IXa C si apoi fizic la clasa a XIIa B si iar online la a X-a A, si tot asa?
    Daca orarele se vor modifica ce se va intampla cu profesorii care predau in mai multe scoli/licee, uneori 3 la numar? Rezultatul va fi un haos care se va intitula, probabil, “masuri ministeriale”. Consecintele le vor suporta tot copiii.

    Situatia impune asumarea unor decizii clare: fie ramanem in online si ne asumam consecintele din punct de vedere paidetic, fie ne intoarcem toti la scoala si ne asumam consecintele din punct de vedere pandemic. Restul e cancan si politicianism local.

    1. Simplu. Predai singur in clasa cu tabla online. Ca si acasa numai ca esti la scoala. Puteai preda si pana acum de la scoala singur in clasa daca nu aveai tabla acasa sau tablete de scris etc.

      1. Probabil nu ati vazut echipamentele din scolile noastre. In fostul scenariu galben elevii de acasa se plangeau in permanenta ca nu inteleg si eram nevoiti sa reluam lectia cand le venea randul in clase.

  5. A mai facut o margica. Si daca nu predau la aceleasi clase? Si daca ai 5 profi care au 6 ore cu cate 6 clase diferite intr-o zi? Tii 30 de clase acasa? Si ceilalti profesori cui mai predau? Monumentala…si nici nu doare. Din pacate!

  6. Adica 18 ore intr-o zi/doua? Ce ne facem cu profesorii care au o norma si jumatate, adica 27 de ore pe saptamana? Noaptea nu-i ca ziua. Inteligent domnul ministru.

    Scoala ar trebui sa ramana online pana cand toata lumea se poate intoarce in siguranta in clase.

    1. Se face orar cu profesorii apti iar cei cu online fac dupa amiaza / dimineata in functie de orar. Logic nu. Greu este pte cine va trebui sa faca orarul din nou.

      1. Daaaa, naveta profesorilor e asa…cand vrei tu…Tu stii ca sunt zone unde ultima cale de a ajunge pe zi este un tren la ora 14?? Si ca un profesor are naveta poate si de 140 km la zi si ca are ore si dimineata si seara? Si ca are peste 18 ore catedra? Cum sa nu, predau pana noaptea …Ce idei aveti unele…

    2. Daca ai o norma jumate inseamna ca poti muncii asa ca ce se vaita cel ce are atatea ore. Trebuia sa lase locul si la alti profesori sa predea sa nu se lacomeasca. Acum sa nu se mai vaite. Cu atatea ore nu stiu ce calitate mai face

      1. Daca ai fi avut vreo legatura firava cu educatia ai fi stiut sa scrii. Sigur esti in masura sa-ti dai asimptotic cu parerea despre orice.

  7. Da domnule ministru ,,Anisie”
    Să trăiți…în realitatea din teren, nu virtuală!

    Profesorul rămâne acasă…dar ce face școala concret.
    Cât timp? Știți cât durează până se răspunde la o solicitare de consult medical?
    Ce procedura urmează mai exact?

    Vorbe, si iar vorbe!
    Apoi la controale cereti mii de hârtii ca probe…

    1. Vorbeste si el ca sa nu zica ca nu vorbeste. A vazut ca i se ridica profesorii in cap ca i-a amanat la vaccinare si vezi a gasit el solutia. Sa inceapa scoala normal. Cine este bolnav va avea, ca si pana acum, posibilitatea concediului medical. Daca se ajunge la asa ceva, inseamna ca deja nu mai gandeste nimeni in tara asta. Eu am 17 clase in 3 scoli 18 ore. Si asa era greu de facut orarul. Cine naiba sta sa faca tampenii de acest gen acum? Ori la scoala toti, ori online toti. Dar deja mi s-,a acrit de online. Macar dupa scoala mai prindeam 2 ore sa rasuflu. Cu scoala online nu mai am nici viata de familie, nici distractii, nici intimitate. Sunt sunat la orice ora pe orice cale, teme pana noaptea, lectii 7/7. Rapoarte, statistici, sedinte online cand i se nazare directorului/ inspectorului, situatii scolare inutile si cerute in vacante. In concluzie, mai bine ma chinuiesc si merg la scoala.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

„Undeva la 1.900” de cadre didactice fără laptop/smartphone sau fără acces la internet vor primi tablete până la 15 septembrie, anunță secretarul general adjunct al Ministerului Educației

Sunt „undeva la 1.900” de cadre didactice fără un dispozitiv, ori fără acces la internet, potrivit secretarului general adjunct al Ministerului Educației, Sorin Decă, la conferința online organizată de Tineretul…
Vezi articolul

Subiecte greșite la simularea de Matematică la clasa a VIII-a, primite de copii din Bacău. Inspectoratul Școlar: Elevii au primit subiectele de anul trecut. Vor da o nouă simulare

Subiecte greșite au fost primite de elevii de clasa a VIII-a la simularea examenului de Matematică în comuna Răchitoasa din județul Bacău, anunță deputatul PNL Tudorița Lungu, citată de Agerpres. Oficialii…
Vezi articolul

INTERVIU Profesorii trebuie să fie mult mai informați decât elevii în privința drogurilor, altfel nu mai au nici o autoritate în fața lor / Într-un caz de suspiciune de consum de droguri, prima intervenție a profesorului trebuie să fie cu copilul pentru că responsabilitatea profesorului este în primul rând față de bunăstarea copilului, spune psihoterapeutul Bogdana Păcurari

“Pentru a putea recunoaște semnele unui elev care consumă droguri, un profesor ar trebui să fie instruit despre ce droguri există, cât de periculoase sunt, care sunt efectele asupra creierului…
Vezi articolul

Colega profesoarei înjunghiate: De 4 zile aștept o reacţie. De la orice factor de decizie din România zilelor noastre. De la ministrul Educaţiei mai ales. Sau noi nu mai contăm?

Colega profesoarei de matematică înjunghiată lângă cancelaria Colegiului Național Spiru Haret din Ploiești reclamă lipsa de reacție a responsabililor din învățământ, a autorităților, locale și centrale, dar și a sindicatelor.…
Vezi articolul

Păstrarea titularizării și a actualei structuri a ciclurilor de învățământ, plus „întreprinderea tuturor demersurilor” pentru aplicarea integrală a salariilor din Legea 153 pentru întreg personalul din școli de la 1 iulie 2022 – „țintele” sindicale anunțate de Simion Hăncescu, FSLI

Păstrarea titularizării în învățământ și a actualei structuri a ciclurilor de învățământ, acestea sunt două dintre „țintele” anunțate de sindicatele din FSLI în demersul de negociere pentru noua lege a…
Vezi articolul