Profesorii – ultimii care i-ar putea face pe nehotărâți să fie mai deschiși față de vaccinarea împotriva Covid-19 – sondaj IRES

2.302 vizualizări
Foto: © Dreamstime.com
Profesorii figurează pe ultimul loc pe lista persoanelor care i-ar putea determina pe cei care sunt nehotărâți sau nu vor să se vaccineze împotriva Covid-19 să fie totuși mai deschiși față de vaccinare, potrivit unui sondaj IRES dat publicității joi.

Potrivit studiului, procentul celor care doresc să se vaccineze este în creștere, comparativ cu studiile anterioare: 4 din 10 români spun că sigur se vor vaccina împotriva Covid-19, când vaccinul va fi disponibil pentru ei; 36% sunt nehotărâți (dintre care 25 de puncte procentuale spun că probabil se vor vaccina); o cincime spun că sigur nu se vor vaccina.

Între altele, cei care au spus că nu s-au vaccinat încă sau nu au răspuns că sigur se vor vaccina au fost întrebați: “care dintre următoarele persoane v-ar determina să fiți mai deschis să vă vaccinați împotriva Covid-19, dacă v-ar recomanda acest lucru?”

  • Răspunsul la întrebare a fost multiplu, iar profesorii copiilor respondenților apar pe ultimul loc pe lista de răspunsuri. Pe lângă rude, pe lista “influencerilor” figurează, cu un nivel mai puternic de “trecere”, primarul, celebritățile, farmacistul, politicienii.  

Astfel, respondenții au indicat:

  • Medicul dumneavoastră de familie – 62%
  • Copiii dumneavoastră – 43%
  • Consilierul/psihologul dumneavoastră – 32%
  • Prietenii/cunoscuții dumneavoastră – 32%
  • Părinții dumneavoastră – 31%
  • Farmacistul dumneavoastră – 28%
  • Primarul – 28%
  • Preotul – 27%
  • Celebrități/personalități marcante – 25%
  • Angajatorul dumneavoastră – 25%
  • Jurnaliști – 25%
  • Un parlamentar care reprezintă județul dumneavoastră – 24%
  • Profesorii/educatorii copiilor dumneavoastră – 18%
Cine i-ar putea convinge pe sceptici si nehotarati sa se vaccineze – Sondaj IRES Ianuarie 2021

Întrebați despre principalele surse folosite pentru a se informa despre sănătate, respondenții au indicat cel mai mult televiziunea (58%), Internetul în general (46%), abia pe locul 3 medicii (45%). Urmează la mare distanță membrii familiei și cunoscuții (17%), alte media (9% sau mai puțin).

Sondajul a fost realizat pe un eșantion de 1.512 respondenți cu vârste de peste 18 ani, eșantionr reprezentativ la nivelul populației adulte, cu eroare maximă de +/-2,5%. Studiul a fost desfășurat în perioada 13-15 ianuarie.

Rezultatele detaliate – aici

Photo 200009235 © ElnurDreamstime.com

Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


2 comments
  1. Un singur lucru mă uimește cu adevărat: 24% din respondenți spun că l-ar asculta pe parlamentarul care le reprezintă județul. Dacă IRES ar face un sondaj, ar constata că majoritatea oamenilor nu știu cine le reprezintă județul. În aceeași idee, sondajele arată că românii nu au încredere în clasa politică. Și acum, deodată, românii se vaccinează dacă așa zice primaru, parlamentarul…ilogic să uiți de înfiorătorul cip pentru că așa zice parlamentarul tău.

    1. Unii dintre cei care-si spun profesori ar trebui sa se convinga pe ei înșiși inainte de a-i convinge pe altii. Dar se pare ca simpla apartenenta la un grup profesional definit, in mod normal, prin intelect, capacitate de analiza si mai ales luciditate nu este de ajuns. Si atunci e firesc sa fie ultimii cand printre ei sunt atatia, sa-i numim generic A sau M, care fie sunt adeptii faimoaselor teorii ale ocultei mondiale conjugate cu cea a “sarmei 5 G care transmite informatii cipurilor depozitate in tunelurile de sub Carpati”, fie “mai asteapta sa vada efectul vaccinului pe altii”?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Sorin Cîmpeanu și Florin Cîțu, la Guvern / Foto: gov.ro

BREAKING Cum începe școala pe 13 septembrie 2021: Școlile și grădinițele rămân deschise cu prezența fizică a elevilor până la pragul de 6 la mie. Elevii vaccinați de la clasa a VII-a în sus ar putea veni la școală și peste prag. Masca e obligatorie pentru copiii peste 6 ani, dar NU în spații deschise – anunță miniștrii Educației și Sănătății

Școlile și grădinițele vor rămâne deschise până la pragul de 6 la mie de infectare cu noul Coronavirus, în anul școlar care începe în 13 septembrie 2021, a anunțat ministrul…
Vezi articolul

Ministerul Educației a stabilit cum se diferențiază salariile pentru educatorii-puericultori din creșe. Regulile vin după un an și trei luni de când creșele au devenit instituții de învățământ

Ministerul Educației a stabilit cum se diferențiază salariile pentru cei care ocupă funcția de educator-puericultor, potrivit unui ordin publicat vineri, 9 decembrie, în Monitorul Oficial. Este vorba despre ordinul privind diferențierea…
Vezi articolul

Eliminarea tezelor și înlocuirea lor cu mijloace de evaluare sumativă la începutul și sfârșitul anului școlar este agreată la nivelul Ministerului Educației, spun reprezentanții elevilor, care au înaintat această propunere

Introducerea unei evaluări sumative cu subiect unic la nivel național, la începutul și respectiv sfârșitul anului școlar, care să nu afecteze media școlară, în locul tezelor, este propunerea înaintată de…
Vezi articolul