Profesorul român Ciprian Manolescu, de la UCLA, a câștigat premiul Moore al Societății Americane de Matematică

17.003 vizualizări
FOTO: Reed Hutchinson/UCLA
Unul dintre marii matematicieni ai lumii, singurul elev care a luat punctaj maxim la toate cele trei ediții consecutive ale Olimpiadei Internaționale la care a participat, a câștigat unul dintre premiile importante din domeniu în Statele Unite ale Americii. Este vorba despre Ciprian Manolescu, profesor la Universitatea din California, Los Angeles (UCLA), care va primi E.H. Moore Research Article Award 2019 pentru lucrarea sa publicată în Jurnalul Societății de Matematică Americană.

Potrivit Societății de Matematică din America, lucrarea profesorului român Ciprian Manolescu rezolvă ”conjectura triangulării”. Experții spun că acesta este un “articol reper”. 

FOTO: Reed Hutchinson/UCLA

În principiu, un topologist ca mine nu avea nicio speranță de a dovedi un astfel de rezultat. Din fericire, în anii ’70, David Galewski, Ron Stern și Takao Matumoto au reușit să reducă această afirmație la o presupunere despre grupul de cobordism de omologie din dimensiunea a treia și aceasta este ipoteza pe care am demonstrat-o. Ei merită mai mult de jumătate din credit pentru teorema finală,” a spus profesorul Ciprian Manolescu.

Topologia este o ramură a matematicii, mai precis a geometriei, care studiază deformările spațiului prin transformări continue. În sens mai larg, topologia descrie relațiile spațiale existente între obiecte folosind seturi de reguli pentru a observa cum entitățile vectoriale (puncte, linii, poligoane) împărtășesc geometria și spațiul.

Ciprian Manolescu are 39 de ani și este singurul din istoria Olimpiadei Internaționale de Matematică care a câștigat câte o medalie de aur la fiecare dintre cele trei olimpiade la care a participat, cu punctaj maxim (a participat la OIM 1995, 1996 și 1997).

A absolvit facultatea la Harvard, în 2001, cu distincția summa cum laudae.

Manolescu este numit de UCLA drept “Legenda Putnam-ului”. Pe când era student la Harvard, a participat de 3 ori la prestigiosul Concurs de matematică nord-american William Lowell Putnam și în fiecare an s-a clasat în primii 5 studenți; de precizat că acest concurs nu publică clasamentul în interiorul celor 5 prime poziții, deci nici unul dintre cei 5 studenți din top nu știe pe ce loc este exact din cele 5.

Astăzi, Ciprian Manolescu este profesorul UCLA care coordonează pregătirea studenților la Putnam: selectează studenții care vor participa la competiție și îi antrenează. Citește pe HotNews.ro un interviu cu unul dintre studenții lui Ciprian Manolescu de la UCLA Tudor Padurariu.

Din iulie 2018, este Doctor Honoris Causa al Universității Babeş-Bolyai. Citește aici un interviu acordat în vara lui 2018 Ziarului Făclia de Cluj.

A absolvit Colegiul Naţional Ion C. Brătianu din Pitești, a mers apoi la Harvard unde a studiat matematica și unde și-a obținut și doctoratul în iunie 2004, avândul profesor coordonator pe Peter B. Kronheime.

Din 2008 este profesor la Universitatea din California, Los Angeles.

FOTO: Reed Hutchinson/UCLA


5 comments
  1. Un fost coleg de banca de al meu, din clasa 1-a, Gelu Popescu [tatal lui ne-a fost invatator], preda de multa vreme matematica in America la universtitati, si nu este singurul. Dar, spuma a plecat intotdeauna si pleaca din Romania, unde nu este loc pentru ei si unde nu sint apreciati la justa valoare. Ma uit la mine insumi, care am scris 29 de programe de invatare a limbii engleze care sunt folosite in scoli, universitati, biblioteci, etc. Si asta, pe linga sutele de ore de programe TV. Felicit toti compatriotii mei, din tara noastra de origine Romania, care s-au ridicat la nivelul sa fie apreciati de alte tari, respectiv international in alte limbi, inclusiv pe Ciprian Manolescu, compatrioti deveniti buni soldati in alte ”armate”, fiindca ”armata” tarii lor natala nu a avut capacitatea sa le apreciezie calitatile superioare de soldati de exceptie; dupa care putea beneficia enorm, dar… beneficiaza alte ”armate” straine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Creierul uman este afectat de lipsa gravitației și îi trebuie trei ani pentru recuperare completă după călătorii în spațiu – studiu finanțat de NASA, pe 30 de astronauți

Spaţiul poate fi un loc neprietenos pentru corpul uman, întrucât condiţiile de microgravitaţie şi alţi factori afectează fiziologia noastră, inclusiv la nivelul creierului, informează Reuters, potrivit Agerpres. Un nou studiu…
Vezi articolul

Ligia Deca, în vizita la Abu Dhabi cu Klaus Iohannis: Emiratele Arabe Unite reprezintă, pentru România, un model de bune practici în multe domenii, inclusiv în educație pentru dezvoltare durabilă / La testele PISA, elevii din Emirate sunt imediat deasupra celor români la citire, matematică și științe

Ministrul Educației, Ligia Deca, a fost în acest weekend în vizită în Emiratele Arabe Unite, unde a făcut parte din delegația oficială a președintelui Klaus Iohannis. Aceasta anunță pe Facebook…
Vezi articolul

Monitorizarea predării online, chestionar de feedback pentru profesori și declarație pentru protejarea dreptului la imagine, printre deciziile anunțate de Ministerul Educației și sindicate

Predarea online va fi monitorizată de sindicatele profesorilor împreună cu inspectoratele școlare și conducerile unităților de învățământ, iar profesorii vor putea oferi feedback prin chestionar, pentru activitatea desfășurată de către…
Vezi articolul