UPDATE Profesorul șpăgar din Constanța, fost inspector școlar, condamnat la un an și jumătate de închisoare cu suspendare pentru trafic de influență / Inculpatul – obligat să frecventeze un curs de pregătire școlară și să presteze muncă în folosul comunității la Primăria Mangalia sau la Sanatoriul Techirghiol

5.533 de vizualizări
Foto: Pixabay.com
Profesorul Lucian Faliboga, fost inspector școlar în Constanța, a fost condamnat la un an și șase luni de închisoare cu suspendare, pentru trafic de influență, printr-o decizie pronunțată miercuri de Curtea de Apel Constanța. Cadrul didactic a luat șpagă pentru ca soția unui învățător să treacă examenul de suplinitori, în 2021, iar în acest caz ajunsese la un acord de recunoaștere a vinovăției, care anul trecut a fost respins de Tribunalul Constanța. 
  • Lucian Faliboga preda matematică elevilor de la Școala Gimnazială “Gala Galaction” din Mangalia. Edupedu.ro a încercat să contacteze reprezentanții școlii, pentru a vedea care este situația profesorului în contextul condamnării, însă, după ce inițial ni s-a spus să revenim pentru că e program aglomerat “Școala Altfel”, nu a mai răspuns nimeni.
  • UPDATE Inspectorului școlar general din Constanța, Sorin Mihai, contactat de Edupedu.ro, aprecizat: “Noi așteptăm o comunicare oficială. Angajatorul este unitatea de învățământ, orice se va preciza cu privire la măsuri, trebuie să le ia angajatorul. La noi nu mai este inspector din 2022. Noi ne vom asigura că legislația este respectată, dacă au nevoie de sprijin pot să se adreseze juristului inspectoratului.”

Edupedu.ro a relatat, în octombrie 2022, despre “festivalul de șpăgi” de la ISJ Constanța, unde doi inspectori, inclusiv Faliboga, primiseră șpagă pentru ca soția unui învățător să ia notă de trecere la concursul de suplinitori din 2021. Potrivit relatărilor de atunci, fostul inspector a primit în două luni aproximativ 100 de kg de varză albă, 11 kg de brânză, un pește de 11 kg, un porc de 150 kg și trei baloți de paie, bunuri în valoare totală de circa 3000 de lei.

În noiembrie anul trecut, Tribunalul Constanța respingea un acord de recunoaștere a vinovăției profesorului Lucian Faliboga, încheiat între acesta și procurorul-șef Andrei Bodean, iar jjudecătorii decideau trimiterea dosarului în vederea continuării urmăririi penale”.

În decizia de miercuri, 11 octombrie 2023, Curtea de Apel Constanța a admis un apel al DNA împotriva deciziei Tribunalului și, rejudecând, a admis acordul de recunoaștere a vinovăției. Totodată, Curtea îl condamnă pe Lucian Faliboga pentru trafic de influență, dar suspendă executarea pedepsei de 1 an și șase luni de închisoare, “sub supraveghere pe un termen de supraveghere de 2 ani”.

Decizia instanței, între altele: 

  • “obligă inculpatul să frecventeze un curs de pregătire şcolară sau calificare profesională derulat de către Serviciul de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Constanța sau organizat în colaborare cu instituţii din comunitate”
  • “obligă inculpata să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii, pe o perioadă de 60 de zile lucrătoare, în cadrul Primăriei municipiului Mangalia sau Sanatoriul Balnear și de Recuperare Techirghiol”

Inculpatului i se confiscă, totodată, suma de 3.000 lei, reprezentând echivalentul bunurilor primite de la martorul denunţător, iar el ese obligat să acopere cheltuieli judiciare în valoare de 2.500 de lei.

Decizia Curtii de Apel Constanta

Hotărârea Curții de Apel Constanța descrie în ce a constat mai exact fapta în acest caz:

  • “În ceea ce priveşte condiţiile de fond, instanţa a constatat, că împrejurările legate de fapta comisă, respectiv modalitatea concretă de săvârşire a faptei şi valoarea bunurilor primite în schimbul influenţei traficate de către inculpat, nu justifică concluzia că diminuează gravitatea infracţiunii sau periculozitatea infractorului, deoarece inculpatul (…) în data de 03.09.2021, în calitate de inspector şcolar pentru învăţământ primar, în cadrul I.SJ. Constanţa, a primit de la martorul denunţător (…) suma de 200 de euro, aproximativ 15 kilograme de brânză şi un peşte din specia crap de aproximativ 12 kilograme, pentru a-i facilita soţiei martorului obţinerea unei note de trecere la Concursul organizat pentru ocuparea posturilor rămase vacante în cadrul unităţilor de învăţământ din (…), sesiunea septembrie 2021; în schimbul banilor şi bunurilor primite, în data de 07.09.2021 numita (…) a solicitat numitei (…) profesor evaluator în cadrul Comisiei de contestaţii a concursului amintit anterior, să acorde notă de trecere numitei (…), fapt ce i-a permis acesteia din urmă obţinerea unui post de învăţător în cadrul Liceului Tehnologic (…)”.
Citește și:
Profesorului șpăgar din Constanța, fost inspector școlar, i-a fost respins acordul de recunoaștere a vinovăției încheiat cu DNA, de către Tribunalul Constanța. Judecătorii cer continuarea urmăririi penale, dar decizia poate fi contestată
Cei doi profesori șpăgari din Constanța, foști inspectori corupți, s-au întors la clasă și le predau elevilor în continuare, ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat / Conducerile școlilor nu au făcut niciun demers pentru sancționarea celor care au recunoscut că au luat mită
STENOGRAME Festival de șpăgi la Inspectoratul Școlar Constanța: 200 de euro, 100 kg de varză și un porc pentru doi inspectori, pentru ca soția unui învățător să ia un post de suplinitor în 2021

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Reducerea normei didactice pentru profesorii cu peste 15 ani vechime în învățământ și cu gradul didactic I se aplică din acest an școlar? Răspunsul sindicatelor: E o problemă. Toate catedrele au fost făcute până la 1 septembrie, iar legea a intrat în vigoare din 3 septembrie. Surse din minister spun că s-ar aplica de anul școlar viitor, dar legea Educației nu prevede niciun termen specific

Legea învățământului preuniversitar prevede că norma didactică pentru profesorii cu peste 15 ani vechime în învățământ și cu gradul didactic I se poate reduce cu două ore săptămânal, la cerere,…
Vezi articolul

Proiect susținut de Complexul Educațional Laude-Reut

Au fost desemnați cei 20 de câștigători ai concursului de eseuri, pe tema combaterii antisemitismului și a extremismului, organizat de Complexul Educațional Laude-Reut. Peste 700 de elevi au participat la competiție

Complexul Educațional Laude-Reut (CELR) a anunțat numele celor 20 de elevi și studenți câștigători ai concursului de eseuri „Adevăr și memorie. Antisemitism și Holocaust în România”, organizat de instituția de…
Vezi articolul

Școlile din Franța, împovărate de procedurile de depistare a contacților Covid-19 / “Până acum, ne puteam ocupa de cazuri unul câte unul, în ordinea venirii. Acum suntem copleșiți” – director francez de liceu

A trecut mai puțin de o săptămână de la redeschiderea școlilor după Crăciun în Franța, dar la liceul Jean Renoir din Boulogne-Billancourt, un oraș în apropiere de Paris, unul din patru…
Vezi articolul