Promisiunile pe Educație ale noului președinte al României, Nicușor Dan

5.687 de vizualizări
Foto: ID 375405240 © LCVA | Dreamstime.com
Nicușor Dan a publicat cele câteva priorități ale sale pe Educație în documentul său programatic „Viziunea România Onestă”. Acesta precizează că „Educația trebuie tratată ca o chestiune de siguranță națională” și pune pe primul loc resursa umană din învățământ, dar vorbește și despre dezvoltarea gândirii critice.

„De calitatea școlii de azi depinde forța României de mâine – economică, democratică, culturală”, potrivit documentului citat.

Nicușor Dan precizează că „investiția în profesori, în copii și în adaptarea școlii la lumea reală este cea mai strategică decizie pe care o poate lua un stat responsabil”.

„Profesionalizarea resursei umane din educație” înseamnă, pe scurt în planul de promisiuni al noului președinte „creșterea motivației cadrelor didactice prin salarii competitive, formare continuă de calitate și promovare pe criterii meritocratice”.

Pentru prima dată într-un program prezidențial apare ca temă „dezvoltarea gândirii critice”. Iar explicația pentru această promisiune ar fi aceea că ar putea avea loc „revizuirea programelor școlare și instruirea specifică a profesorilor pentru a încuraja gândirea independentă, argumentarea logică și capacitatea de analiză”.

În privința corelării educației cu piața muncii, Nicușor Dan scrie că „elaborarea, împreună cu mediul de afaceri, a unei strategii care să alinieze învățământul preuniversitar și universitar la nevoile economiei reale” ar fi soluția.

La fel ca toate programele de Guvernare din ultimii 10 ani, și aici apare discuția despre investițiile în educația timpurie, care ar trebui să se materializeze prin „construirea de creșe și formarea personalului calificat, ca parte a unui program național de sprijin pentru primele etape din viața copilului”, potrivit viziunii lui Nicușor Dan

Ultima chestiune abordată pe această temă a Educației, în viziunea lui Nicușor Dan, este combaterea abandonului școlar. Iar asta s-ar face prin „asigurarea de mese calde, transport școlar și alte măsuri sociale, precum și stimulente pentru cadrele didactice care predau în comunități vulnerabile”, se mai arată în document.

Foto: ID 375405240 © LCVA | Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


2 comments
  1. Perplex, acest ministru are numai vorbe in “portofoliu” si mai nou idei tampite despre titularizare. Cu cat mai multe idei de-astea, cu atat mai multe sanse ca scolile, aservite politic, sa nasca mici georgisti si simionisti. Odata ce ai pus profesorul sa se milogeasca unor directori sau inspectori de partid, ti ai dat foc la valiza si o sa fie pericolul extremismului la fiecare runda de alegeri. Lasati titularizarea cum e! Nu creati portite pentru nepotisme si acoliti politici, dom’ mEnistru.

  2. In primul rand sa-l puna pe domnul profesor universitar doctor psiholog la treaba. De 4 luni domnul in cauza trage chiulul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Liviu Papadima, despre programa pentru Bacalaureat: Este un examen care ar trebui să verifice ce a deprins elevul din programa pentru patru ani, să faci o altă programă specială pentru un examen este o aberație, un nonsens pedagogic

„Am întrebat și mai mulți pedagogi să-mi spună dacă în alte părți există o programă educațională pentru liceu și o programă specială, separată și foarte diferită pentru examenul final. Însăși…
Vezi articolul

Olimpiade școlare 2023. Etapele naționale la Matematică, Fizică și Chimie, stabilite în documente de inspectoratele școlare din țară, chiar și în vacanța din februarie / Încă n-au apărut calendarele oficiale de la Ministerul Educației

Mai multe inspectorate școlare județene din țară au publicat pe site-urile proprii sau au trimis școlilor adrese prin care stabilesc datele sau intervalele de zile în care se organizează etapele…
Vezi articolul

Ligia Deca: Înțeleg foarte bine părinții care spun nu e normal să schimbăm profesorul de matematică anual. Trebuie să găsim o soluție pentru ca să avem o corespondență mai bună între posturile care s-ar putea ocupa și cei care iau note bune la titularizare

„Înțeleg foarte bine părinții care spun nu e normal să schimbăm profesorul de, nu știu, matematică anual”, a declarat ministrul Educației, Ligia Deca, la TVR Info. Aceasta a spus că „sigur…
Vezi articolul

Alexandru Cumpănașu, achitat în dosarul în care era acuzat de DNA că a mințit în privința studiilor superioare când a aplicat pentru un post de expert într-un proiect european: „Fapta nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege” / Decizia nu este definitivă

Tribunalul București l-a achitat pe Alexandru Cumpănașu, în dosarul în care era acuzat de DNA că a mințit în privința studiilor superioare când a aplicat pentru un post de expert…
Vezi articolul