PSD îl lasă pe președintele Iohannis în offside, pe legile educației: Vasile Dîncu a absentat de la ședința PNL, PSD, UDMR pentru modificarea Legilor Deca, întâlnire la care Mihnea Costoiu a anunțat că amendamentele PSD nu sunt gata și că draftul de lege necesită dezbatere largă / Cine a participat la ședință – SURSE

1.946 de vizualizări
Marcel Ciolacu și Vasile Dîncu / Foto Inquam Photos / George Calin
Marcel Ciolacu și Vasile Dîncu / Foto INQUAM Photos / George Călin
Lovitură a PSD la președintele Klaus Iohannis, care vrea aprobarea rapidă a Legilor educației realizate de fosta sa consilieră prezidențială Ligia Deca sub cupola proiectului “România Educată”. Astăzi s-a desfășurat prima ședință anunțată a avea miză mare, pe proiectele legilor Educației Deca, întâlnire în care specialiștii partidelor erau așteptați să propună modificările PNL, PSD și UDMR pe drafturile avansate de ministrul Ligia Deca. Amintim că drafturile Deca nu au fost făcute publice, dar ar fi trebuit ca pe 1 februarie să fie prezentate în Guvern și trimise deja în avizare interministerială. Potrivit surselor Edupedu.ro, din delegația PSD a lipsit de la ședința de astăzi vicepreședintele partidului, Vasile Dîncu, social-democrații prezenți fiind Mihnea Costoiu, Aura Danielescu și Florian Lixandru.

Potrivit surselor Edupedu.ro, Mihnea Costoiu a anunțat în timpul ședinței că mandatul cu care l-a încredințat PSD este de a anunța comisia că partidul dorește prelungirea termenelor de aprobare a legilor educației și dezbatere extinsă pe aceste drafturi transmise partidelor de ministrul Ligia Deca. “Sunt multe de analizat” la legile înaintate de Ligia Deca, iar comisia să nu se “cramponeze” de termenul de 15 februarie până la care ministrul dorește aprobarea în Guvern a proiectelor de legi și trimiterea lor în Parlament pentru procedură de urgență, ar fi transmis Mihnea Costoiu, în cadrul ședinței care a început la 10:00.

Din partea PSD, la ședința de astăzi au mai participat Aura Danielescu, inspectoarea școlară generală din Timiș, care este și cumnata lui Sorin Grindeanu, și Florian Lixandru.

Amintim că Vasile Dîncu, vicepreședinte PSD, a anunțat astăzi, într-un punct de vedere transmis Edupedu.ro, că i-a cerut președintelui PSD, Marcel Ciolacu, să prelungească termenele pentru prezentarea legilor Educației în coaliție și în guvern. Proiectele de legi „trebuie revăzute serios”, am început o analiză cu peste 200 de membri din departamentul educație, a declarat Dîncu. De remarcat analiza în adâncime realizată de Vasile Dîncu pe proiectele legilor educației Deca, în care fostul ministru acuză inclusiv lipsa transparentizării acestora. “Este nevoie ca această lege să parcurgă traseul transparenței, conform legii, înainte de a fi adoptată de guvern. Sunt și lucruri care au inflamat opinia publică înainte de a ajunge în transparență așa cum este eliminarea specializării învăţător-educatoare din oferta educaţională a liceelor pedagogice sau eliminarea orelor de istorie a holocaustului din programă, dar toate aceste teme vor fi repuse în discuție cu specialiștii și cu colegii din coaliție”, spune acesta. Vezi aici integral punctul de vedere al lui Vasile Dîncu.

Din comisia formată de PSD pentru a modifica drafturile legilor educației Deca, au fost prezenți astăzi, vineri 27 ianuarie, la întâlnirea cu comisiile PNL și UDMR, Mihnea Costoiu, Aura Danielescu și actualul secretar de stat din ministerul Educației, Florian Lixandru, absentând președinta comisiei de învățământ din Camera Deputaților, Natalia Intotero, și vicepreședintele PSD Vasile Dîncu, conform surselor noastre.

Din partea PNL, la ședința de astăzi a fost prezentă întreaga comisie, formată din Marilen Pirtea (prezent online la ședință), Monica Anisie și Sorin Cîmpeanu, potrivit surselor Edupedu.ro.

Din partea UDMR, la ședință au participat ambii membri ai comisiei, Kallós Zoltán, secretar de stat în Ministerul Educației, și Szabó Ödön, vicepreședintele Comisiei pentru Învățământ din Camera Deputaților, potrivit acelorași surse.

Conform surselor Edupedu.ro, motivul pentru care PSD condus de Marcel Ciolacu întârzie discuțiile pe Legea educației Deca, cerută de ministru a fi aprobată în comisiile partidelor până pe 1 februarie, în calendar rapid, are legătură cu tensiunile din coaliție, vizibile deja în public în ultimele zile, provocate de negocierile privind componența guvernului după rotativa din luna mai între PSD și PNL.

Și în PNL există nemulțumiri cu privire la conținutul legilor propuse de Ligia Deca, însă decizia conducerii ar fi ca partidul să nu aducă modificări în discuțiile din comisii la proiectele Ministerului Educației, spun sursele Edupedu.ro. Potrivit acestora, strategia folosită de ministrul Deca ar fi neasumarea unor proiecte public și apoi transferarea în zona politicului, către PSD și UDMR, a responsabilității pentru orice articole care ar putea genera critici în rândul societății civile.

Amânarea legilor educației cerută de PSD vine la trei zile după ce președintele Klaus Iohannis a promis public că în acest an vor apărea noile legi ale educației, bazate pe proiectul său numit ”România Educată”, făcând o paralelă cu legea învățământului dată de Cuza. În discursul susținut cu prilejul Zilei Unirii Principatelor, Iohannis a declarat: ”Acum aproape 160 de ani, Alexandru Ioan Cuza, recunoscând importanța educației, crea prima lege modernă a învățământului, care introducea obligativitatea și gratuitatea educației, indiferent de clasa socială sau de gen. În acest an, viziunea proiectului „România Educată” va fi pusă în practică prin noi legi, menite să revigoreze sistemul de învățământ și să îl alinieze la cerințele prezentului și cele ale viitorului”.

Amintim că liderii partidelor aflate la guvernare au convenit în cadrul unei ședințe din 10 ianuarie 2023 ca proiectele de legi inițiate de Ligia Deca și care nu au fost puse în dezbatere publică, dar au fost trimise partidelor, să fie analizate de câte o comisie de experți a fiecărui partid din Coaliție, care eventual să înainteze și propuneri de modificare a textelor. Iată calendarul de aprobare a Legilor Deca, convenit la acea ședință:

  • 1 februarie prezentare în Guvern, lansarea în avizare interministerială pentru două săptămâni,
  • 15 februarie, aprobare în Guvern ca proiecte de legi și trimiterea lor în Parlament pentru procedură de urgență și constituirea în Legislativ a unei comisii comune de învățământ, formată din deputații și senatorii din cele două comisii de profil
  • 15 martie, aprobarea de către Parlament a pachetului legislativ.

Reamintim că în luna iunie 2023 un pachet legislativ care să aplice România Educată ar trebui să fie în vigoare deja, potrivit jalonului PNRR asumat de către Guvern.

Citește și:
EXCLUSIV Vasile Dîncu, vicepreședinte PSD: Da, eu am solicitat președintelui PSD, Marcel Ciolacu, prelungirea termenelor pentru prezentarea legilor Educației în coaliție și în guvern / Proiectele de legi „trebuie revăzute serios”, am început o analiză cu peste 200 de membri din departamentul educație
Klaus Iohannis: Acum 160 de ani Cuza crea prima lege modernă a învățământului / În acest an, viziunea proiectului „România Educată” va fi pusă în practică prin noi legi

1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Raport Banca Mondială

S-a depășit etapa educației pentru mediu, care se predă deja în școli, se trece la dezvoltare durabilă – Societatea de Geografie din România salută raportul “Educația privind schimbările climatice și mediul” prin recomandări, sugestii și corecturi pe text

În alte sisteme de educație din Europa s-a depășit etapa educației pentru mediu – care există deja și în școala românească – și s-a trecut la educația pentru dezvoltare durabilă,…
Vezi articolul

Dr. Radu Lupescu, medic român în Franța: “Coronavirusul este periculos la nivelul unei populații intregi pentru că propagarea lui poate duce la saturarea sistemului de sănătate, cu o supramortalitate cauzată de necesitatea tratării unui număr mare de bolnavi într-un interval scurt”

Dr. Radu Lupescu, președintele Asociației medicilor din clinica Rhéna de la Strasbourg, scrie pe Facebook despre evoluția epidemiei de coronavirus din România și cel mai mare pericol: supra-aglomerarea spitalelor. Textul…
Vezi articolul

VIDEO Doru Căstăian: Ca profesor, a nu reacționa, a te închide în cancelaria ta, a te face că nu vezi frauda ministrului, impostura inspectorului înseamnă a te expune răului, laolaltă cu copiii tăi. Efectele: Copiii copiază, profesorii plagiază

“A nu reacționa, a te închide în cancelaria ta, a te face că nu vezi frauda ministrului, impostura, poate, a inspectorului și așa mai departe nu înseamnă a te proteja…
Vezi articolul

Mircea Miclea, despre cum se poate „forța” perfecționarea profesorilor, în trei faze, pentru învățământul hibrid / Nu cred că e sarcina unui ministru, dar dacă un întreg guvern își asumă această politică, nimic nu-l poate opri să o pună în practică

O modalitate de „a forța” perfecționarea profesorilor ar putea fi făcută în trei faze, spune Mircea Miclea, citat de spotmedia.ro. Profesor universitar și fost ministru, Miclea „nu crede că e…
Vezi articolul