PSD propune înființarea unui Netflix educațional în colaborare cu TVR, la 10 ani după ce a eliminat chiar înființarea TVR Educațional din proiectul Legii educației

1.296 de vizualizări
Sorin Grindeanu / Foto: INQUAM Photos – George Călin
“PSD propune realizarea TVR educațional, astfel încât toți elevii să aibă acces la lecții. Vrem înființarea unui Netflix educațional românesc în colaborare cu TVR”, a anunțat marți seară Sorin Grindeanu, la evenimentul de lansare a programului de guvernare al PSD. Propunerea social-democraților vine, însă, la 10 ani după ce deputații din același partid au votat eliminarea din proiectul legii educației a articolului care prevedea exact înființarea TVR Educațional. 

PSD și-a lansat marți, 10 noiembrie, programul de guvernare propus înaintea alegerilor parlamentare care vor avea loc pe 6 decembrie 2020. La capitolul Educație, Sorin Grindeanu, prim-vicepreședintele PSD, a declarat că “educația trebuie adaptată vremurilor în care trăim, procesul educațional trebuie simplificat”, relatează G4Media.ro

PSD propune realizarea TVR educațional, astfel încât toți elevii să aibă acces la lecții. Vrem înființarea unui Netflix educațional românesc în colaborare cu TVR”, a declarat fostul premier. 

Tot PSD a votat, însă, în urmă cu 10 ani, eliminarea înființării unui canal public de televiziune dedicat exclusiv educației, prevăzut în proiectul Legii educației înaintat de guvernul PDL în Parlament. 

Concret, proiectul inițial al Legii educației prevedea la articolul 311 că “În termen de maximum 12 luni de la intrarea în vigoare a prezentei legi, un canal public de televiziune și un post public de radio vor fi dedicate exclusiv educației. Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, Societatea Română de Radiodifuziune (SRR) și Societatea Română de Televiziune (SRTV) colaborează pentru stabilirea grilelor de programe ale acestor posturi”. 

Articolul 311 din proiectul Legii educației / Foto: cdep.ro

Pe 17 mai 2010, atunci când proiectul de lege a fost discutat în Comisia pentru învățământ din Camera Deputaților, articolul care prevedea înființarea TVR Educațional a fost eliminat complet, cu motivarea “nu este corelat cu legea audiovizualului”. 

Comisia pentru învățământ din Camera Deputaților a eliminat articolul 311 din Legea educației, forma inițială aflată în Parlament / Foto: cdep.ro

Eliminarea TVR Educațional a fost votată atunci nu numai de social-democrați, ci și de deputatul PDL Theodor Paleologu, după cum a scris acesta pe pagina sa de Facebook, unde a afirmat că “articolul despre TVR Educațional era vag, găunos și n-avea ce căuta în lege. Era, mai exact, o fușăreală a inițiatorului, care nu a fost în stare să ofere explicațiile pe care i le cereau pe bună dreptate membrii comisiei”. Paleologu a precizat că nu făcea parte din comisia pentru educație, unde însă “am înlocuit pe cineva tocmai pentru ca legea propusă de minister să primească aviz favorabil”. 

Guvernul și-a asumat apoi răspunderea pe proiectul legii educației adoptat de Camera Deputaților.

Foto: INQUAM Photos – George Calin


2 comments
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Propunerea INSP de intrare în carantină a Bucureștiului și a județului Ilfov nu a fost „validată” de Comitetul Național pentru Situații de Urgență, condus de Florin Cîțu. În schimb, CNSU a decis ca Ministerul Educației și alte cinci ministere să intensifice acțiunile de control

Propunerea INSP de intrare în carantină a Bucureștiului și a județului Ilfov nu a fost „validată” de Comitetul Național pentru Situații de Urgență, organism condus de premierul interimar, Florin Cîțu.…
Vezi articolul

Liderii coaliției anunță tăierea unor cheltuieli bugetare de 6 miliarde de lei, fără să dea exemple concrete: vouchere doar pentru bugetarii sub 10.000 de lei brut, scăderi de salarii la instituții, comasări de instituții, reduceri de consilieri, scăderea indemnizațiilor

Șefii PSD și PNL, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, au anunțat luni prin postări pe rețelele sociale că au căzut de acord asupra unor tăieri de cheltuieli estimate la 6…
Vezi articolul

14 ONG-uri au sesizat oficial CSM și Inspecția Judiciară în legătură cu cele două sentințe controversate din dosarul de plagiat al premierului Nicolae Ciucă: motivarea judecătoarei care cerea ”stabilitate politică” și repartizarea suspectă la un judecător apropiat de PNL

14 ONG-uri membre în grupul „ONG-uri pentru cetățean” au transmis vineri o sesizare către CSM și Inspecția Judiciară, în care cer analizarea celor două sentințe controversate din dosarul de plagiat…
Vezi articolul