Puțin peste 20 de mii de elevi vor primi burse „Bani de liceu”, de 250 de lei pe lună, în anul școlar 2022-2023, anunță Ministerul Educației. Numărul beneficiarilor este în scădere cu peste 8.000 față de acum 2 ani 

12.239 de vizualizări
Foto: © Alexander Raths | Dreamstime.com
20.498 de elevi din toată țara primesc în acest an școlar 2022-2023, burse “Bani de liceu”, anunță ministerul Educației. Amintim că în prezent sunt probleme la nivel național legate de plata mai multor tipuri de burse și nu se știe numărul exact al beneficiarilor tuturor burselor acordate de stat. Ministerul a anunțat azi doar numărul celor care anul acesta școlar primesc bursa “Bani de liceu”. Sunt cu peste 2.000 de elevi mai puțini decât în anul școlar 2021-2022 și cu 8.000 mai puțini față de acum 2 ani.
  • Edupedu.ro a scris în urmă cu o lună despre o eroare majoră la Ministerul Educației. Ordinul care stabilește criteriile pentru bursele elevilor încalcă 2 hotărâri de Guvern: elevii cu bursa socială nu pot beneficia și de bursa „Bani de liceu” sau de cea profesională, conform HG-urilor, în timp ce noul ordin prevede că pot.
  • Ministerul Educației, care a avut miercuri seară o videoconferință cu toți inspectorii școlari, a transmis că plata burselor către elevi întârzie din cauza volumului foarte mare de dosare înscrise pentru verificarea eligibilității sau din cauza datelor în care se organizează ședințelor pentru buget ale consiliilor locale. – detalii aici

În anul școlar 2022-2023, vor primi bursa “Bani de liceu” 20.498 de elevi, față de 22.853, în anul școlar trecut, 2021-2022, potrivit ministerului Educației. Lista inițială fusese publicată cu o zi întârziere, față de calendarul inițial. Nu se preciza în calendar și o dată pentru lista finală. Contestațiile s-au depus în perioada 18-21 octombrie, iar rezolvarea contestațiilor între 22 și 25 octombrie.

Cei mai mulți elevi care primesc câte 250 de lei pe lună sunt în județul Suceava, 2.700, urmați de Iași (1.985 de elevi), Botoșani (1.285 de elevi), Vaslui (1.197 elevi). Anul trecut, clasamentul era similar pe primele 3 poziții, dar cu alt număr de elevi: în Suceava primeau bursa “bani de liceu” 2.887 de elevi. La Iași erau 2.051 de beneficiari, iar la Botoșani 1.298 de elevi.

Bursa “Bani de liceu” este în valoare de 250 de lei pe lună și se acordă pe perioada cursurilor școlare, inclusiv pe timpul pregătirii și susținerii examenului de bacalaureat sau de diplomă și pe perioada practicii în producție, potrivit Hotărârii de Guvern 712/2018.

Amintim că ordinul care stabilește criteriile pentru bursele elevilor încalcă 2 hotărâri de Guvern. Elevii cu bursa socială nu pot beneficia și de bursa „Bani de liceu” sau de cea profesională, conform HG-urilor, în timp ce noul ordin prevede că pot.

Numărul elevilor care primesc bursa bani de liceu este în continuă scădere. Și în anul trecut școlar, anume 2021-2022, au primit câte 250 de lei pe lună cu 6.000 de elevi mai puțini față de anul precedent. – detalii aici

Lista finală cu numărul de beneficiari ai bursei “Bani de liceu”:

Foto: © Alexander Raths | Dreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


2 comments
  1. La noi la baile herculane deabea sau dat bursele pe anul 2022 pe luna mai despre ce vorbim mai spunem de ce copiii nu mai vor sa se duca la scoala cu bani ăștia nu le ajunge nici macar o jumătate de luna pentru ca trebuie sa ia culegeri si alte materiale pe care trebuie să învețe bursa este de 200 de lei si alocația este de 243de lei rămîne sa vedem ce zice domnul ministru de acești copiii si de cardurile de rechizite nu mai zic le am făcut si acum 1an si degeaba nici macar cardul gol nu l-am văzut dar anul acesta sper ca ii vor da

  2. Pentru elevii care nu au liceu în localitatea de domiciliu s- au luat cei 200 lei ,nu era suficienta suma însă acoperea o parte din cheltuieli.
    Sunt elevi de la tara pentru care alocația și cei 200 lei reprezinta banii cu care se întrețin și pot frecventa cursurile.
    Unde este egalitatea de șanse, cum pot răzbate și acești copii?
    Decontul banilor pe abonament se face tardiv și în proporție de 30% din valoarea acestuia .
    E nedrept, știm ca salariile aleșilor neamului tocmai au fost ajustate mai mult decât rata inflației. Ne miram ca ne pleacă tinerii din tara?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Nevoia ca alocările financiare publice în educație să nu mai fie cuantificate ca deficit bugetar, ci ca investiții, „subliniată” de Ligia Deca la o întâlnire OCDE, în aceeași zi în care a declarat „acoperitor” bugetul de 2,1% din PIB alocat pentru Ministerul Educației în 2023 – cel mai mic procent din istoria recentă

Am subliniat nevoia ca alocările financiare publice în educație să nu mai fie cuantificate ca deficit bugetar, ci ca investiții, scrie într-o relatare de la Paris Ministrul Educației, Ligia Deca,…
Vezi articolul

VIDEO Ligia Deca, laude pentru PNL la o conferință cu primarii liberali din Iași: „Este singurul partid care și-a asumat încă de la început proiectul de viziune „România Educată”. Acest cadru legal pe care PNL l-a muncit va reprezenta un succes major“

Ministrul tehnocrat Ligia Deca a adus o serie de laude Partidului Național Liberal la o conferință cu primarii din județul Iași, organizată de PNL. „Partidul Național Liberal este singurul partid…
Vezi articolul

Elevii de liceu vor învăța să folosească matematica în contexte din viața reală, potrivit profilului absolventului pus în dezbatere publică / Competențele propuse ar urma să se aplice elevilor care intră în clasa a IX-a în 2025

Matematica va fi adaptată contextelor din viața reală, iar elevii de liceu vor deprinde competențe care să îi ajute să utilizeze și “să se raporteze critic la moduri de gândire…
Vezi articolul